Spanyol beszélgetésfoszlányok, vendégekkel összeölelkező perui tulajdonosok, citromos lében pácolt hal, tökös fánk és lila kukoricából készült frissítő – egy teljes étteremnyi latin virtussal és egzotikus konyhával bővült a Ráday utca amúgy is multikulturális közege. Az Inka Grill Bisztró tulajdonos házaspárja, Milagros és Carlos több mint 20 éve élnek Budapesten, és most látták elérkezettnek az időt, hogy megnyissák a város első perui éttermét.

Egy Ráday utcai séta felér egy miniatürizált világ körüli gasztrotúrával: van itt szerb, belga, ázsiai, szíriai, spanyol, olasz, de perzsa étterem is. Három hete pedig egy újabb zászlót tűztek ki a nemzetköziség jegyében: megnyitott az Inka Grill Bisztró, tele perui különlegességekkel. Ottjártunkkor az volt a benyomásunk, a Budapesten élő peruiaknak nem kellett kétszer mondani, hogy ide kell jönni a honvágyat evéssel csillapítani, mi pedig elhittük, amikor azt mondták, ez tényleg olyan, mint odahaza. A tulajdonosházaspár, Milagros és Carlos már jó ideje a magyar főváros lakói, de eddig nem találkoztak otthoni ízekkel operáló étteremmel. Így úgy döntöttek, majd ők nyitnak egyet.

Carlos repülőre szállt, hazautazott, hogy aztán egy hónappal később egy szakáccsal meg egy spéci sütővel térjen vissza, és társuljon Pap Gáborral. Az eredeti koncepció szerint a hatalmas masinában kizárólag grillcsirkét sütöttek volna, ami többek között a peruiak nagy kedvence, de aztán más is került a felfűtött térbe.

Az étlap többoldalas, de nem az ételválaszték túlburjánzása miatt (6 főétellel és 2 desszerttel indultak), hanem azért, mert minden idegen nyelvű fogás alatt alaposan ki van fejtve, mit takar. Ez nagy segítség, amikor némi spanyol tudás birtokában is csak pislog az ember a ceviche szó láttán, pedig ez híres perui étel. Milagros családi receptjei alapján készül a marhaszívnyárs (anticucho – 1890 Ft) és a desszertszámba menő picarones (tökös, édesburgonyás, ánizsos, fánkszerű étel, mézzel, fügével tálalva – 1190 Ft). Utóbbiról megtudtuk, hogy nagy kézügyességet igényel a készítése: a forró olajba éppen jól kell beleejteni a lyukas közepű tésztát.

A csapat vendégszerető: minket egy mélybordó színű, limonádéra emlékeztető itallal, chicha moradával üdvözöltek (450 Ft), amiről kiderült, hogy Peru egy jellegzetes termésének, a lila kukoricának esszenciáját is tartalmazza. Ezenkívül pedig birsalmát, ananászhéjat, almát és lime-ot, vagyis mindenféle olyan hozzávalót, amitől friss és üde lesz a végeredmény.

Az ételeket kóstolgatva és Carlosék magyarázatát hallgatva olyan megállapításokkal gazdagodtunk, minthogy a perui konyha friss, fűszeres és fúziós. Afrikai és kínai hatás is van benne bőven, ezek vegyülnek az olyan helyi alapanyagokkal, mint a különféle kukorica, színes paprikák, körülbelül 2500-féle krumpli vagy halak. Sok hozzávalót hoznak Peruból, amelyekből akár vásárolhatunk is: a bisztró polcain egy mini delit rendeztek be.

A kínai hatást egyébként például a lomo saltado nevű fogáson érezhetjük, ahol a hirtelensült hátszíncsíkok szójaszósszal is meg vannak locsolva. A bundázott farkas pisztrángot (Jalea de pescado), valamint a perui rakott krumplit is érdemes megkóstolni, a korábban emlegetett ceviche (2590 Ft) pedig erősen ajánlott annak, aki eredetiségre vágyik. Itt citromos lében pácolódik a hal, majd édesburgonyával, salátával kerül tányérra. Nagyon frissítő ez az étel, és éppen akkora adag, hogy a desszertnek még maradjon hely.A kis perui közegben ebédmenüket is kínálnak és rendre tartanak élőzenés esteket is, mi sem természetesebb, mint hogy perui származású gitárossal. Legközelebb június 17-én lesz ilyen program, amikor is apák napja alkalmából csapnak fiestát a házban.

Inka Grill Bisztró

Facebook

Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 29.
Nyitvatartás: hétfő–szombat: 11:00-22:00