Élmény

Talpunk alatt a reformáció rövid üzenetei – új installáció a Kálvin téren

Fotó : Polyák Attila - We Love Budapest
Talpunk alatt a reformáció rövid üzenetei – új installáció a Kálvin téren

Kisétáltunk a Kálvin térre, és a lábunk elé néztünk – hétfőn avatták ugyanis a reformáció félévezredes múltja előtt tisztelgő köztéri installációt. Ha a Kálvinon át vezet utunk, esélyes, hogy 95 térkő-smsből álló public art alkotásba botlunk. Októberig nézzünk figyelmesen a lábunk elé!

Fotó: Polyák Attila / We Love Budapest
Kálvin tér
  • 1091 Budapest, Kálvin tér

Ötszáz éve indult útjára a reformáció, azzal, hogy Luther Márton kitűzte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételes vitaindító dokumentumát. A vallási és kulturális paradigmaváltásban számos gondolkodó, író és prédikátor követte, mint forgalmas közterünk névadója, Kálvin János is. Polgárdi Ákos és Szabó Levente grafikusok hétfőn hivatalosan is átadott Kálvin téri Reform500 installációja a fél évezredes hitújításnak és kultúránkra gyakorolt hatásának állít emléket.
Fotó: Polyák Attila / We Love Budapest
A művészek Luther 95 tézisére utalva éppen ennyi díszkövet szórtak szét a téren, kicserélve a térköveket. Az új járólapokba egy-egy nagy reformátor (Luther, Kálvin, Melanchthon…) idézeteit és egy-egy magyar irodalmár kapcsolódó gondolatait vésték – rámutatva, milyen mély benyomást tett a vallás forradalma irodalmunkra és nyelvünkre egyaránt. Az alkotók szándéka szerint a két tömör, sms-rövidségű szöveg egyszerre igyekszik egy kicsit megvilágítani a reformáció egyetemes és magyar, illetve szakrális és világi összefüggéseit a Kálvinon átsietőknek.
Fotó: Polyák Attila / We Love Budapest
A helyszínen sétálgatva októberig olvasgathatjuk a reformációval kapcsolatos bölcsességeket, ugyanis az év végén minden lapot örökbe fogad valamelyik önként jelentkező vidéki település, a Kálvin pedig visszanyeri eredeti arcát. Addig is, álljon itt az egyik fontos szemelvény páros a csaknem száz közül, a 69-es:

Nincs nagyobb ellenségünk önmagunknál.” – Marthin Luther
Luther kérdése az volt: találok-e egy irgalmas Istent. Az én kérdésem: találok-e egy irgalmas embert.” – Eszterházy Péter

Amennyiben szemezgetni szeretnénk a magvas reformer üzenetekből, segítségünkre lehet a projekt virtuális kőtérképe.