Elhagytuk Budapestet a Fekete nemrég nyílt vidéki testvére kedvéért: a budaörsi Major nemcsak újhullámos kávékat, kiváló reggeliket, de ebédmenüt, vacsorafalatkákat és kultúrát is kínál. A rusztikus, falusias idillben gőzölgő prémium feketék felett mélázhatunk koncertmuzsikával a háttérben vagy épp egy kiállítás megtekintése után.

Ezúttal átléptük Budapest határát, hogy felfedezzük a Fekete egy hónapos kis testvérét, a budaörsi Majort, ami, mint kiderült, nem is olyan kicsi, és mint minden másodszülött, halad is a kitaposott ösvényen, de újakat is vág magának. Az egykori majorsági épület és hajókötélgyár teraszán beszélgettünk a hely megálmodóival, Gerzsenyi Andrással, a kiskörúti Fekete tulajdonosával, és testvérével, Judittal, akik egy sokszereplős összefogás eredményeként mutatták be a Majort. Mióta András családjával a településre költözött, kereste a helyet a Fekete vidéki változatának, végül Judit talált rá az önkormányzati tulajdonban lévő régi épületegyüttesre, és mivel érzékelték az igényt egy új gyermekes-családos nyüzsgős közösségi befogadótér iránt, belevágtak.

A Major tehát nemcsak a Fekete kis öccse szeretne lenni, hanem több annál: minőségi vendéglátó- és kulturális találkahely egyszerre, mely motorja a helyi közösségi életnek. Ezt szolgálja a kávézó mögötti hangulatos látszó fafödémes nagy kiállító- és rendezvényterem, amely képzőművészek kiállításainak, gyerekprogramoknak, nyári táboroknak és egyéb rendezvényeknek ad helyt. De jut a kultúrából a nagy hátsó udvarra is, ahol rendszeres nyári mozit terveznek és a kávézó teraszára is, ahol kéthetente élő zenével szeretnének előrukkolni. Juditék továbbá igyekeznek a jövőben színházi, bábszínházi előadásokat és zenekarokat is a Majorba csábítani, mivel a testvérpár nem titkolt célja kicsalogatni a fővárosi 30-as, 40-es családos generációt egy-egy kirándulás erejéig Budaörsre, és persze a Majorba, ahol nyugodt vidéki atmoszférában kortyolgathatnak a minőségi kávékból és programokból.

A Major country hangulatú rusztikus-kortárs gasztroegységében – akár a Feketében, itt is – tetten érhetők az újhullámos minőségi kávézó és reggeliző helyek tipikus jellemvonásai, azonban itt már komolyabb a konyha: mindennap más és más ebédmenüvel készülnek. Nekünk az ales spárgakrémlevesbe és a zsályás altbieres portobello gombás árparizottóba volt szerencsénk belekóstolni. A képzőművészet egyébként a konyhába is beférkőzött, hiszen a főkét vegetáriánus ételköltemények Trapp Dominika festőművész-szakács alkotásai, aki desszertjei közül céklás csokoládétortával és rózsaborsos mogyorós keksszel kínált minket. A reggelik közül a kemencés omlett, a közel-keleti lecsó, a saksuka és a Marmorstein pékség kenyerei a legnagyobb sztárok. Kézműves sörökből csapon és üvegben is a Horizont főzde termékeit tartják, ha pedig borra vágyunk, különlegesebb, kisebb pincék italaiból kóstolhatunk vagy fröccsözhetünk. Az esti betérők tapas jellegű falatokkal csillapíthatják éhségüket.

Még csak bő egy hónapja nyitották meg Andrásék a budaörsi kultúr- és gasztromajorság kapuit, de már elkezdett kiépülni a törzsvendégkör a helyiek közül és a belvárosi "feketésekből". A palettát bővíteni fogja még egy teraszkonyha sziget, faszenes grillsütővel és fatüzelésű kemencével felszerelve, a növényalapú ételek mellett pedig húsos fogások is tervben vannak. A hátsó nagy udvarba levendulást és konyhakertet álmodnak, utóbbi miniatűr változatából már most csipegethetjük a fűszernövényeket a teraszon üldögélve. Nehéz lesz innen majd felállni és visszakullogni a városba a nyárestéken.