Az Astoria és a Ferenciek tere között található boltocska a távol-keleti kávékultúrát hozza el a budapestieknek, de felturbózott egzotikum nélkül. Nem várnak ránk gésák a kis üzletben, és óriási kulturális különbségek megjelenítésére sem kell gondolni: a kis üzlet a japán hétköznapokat képezi le.

Egy 17. századi japán mese szerint Shimayának hívták azt a dohányboltot, amit maga az ördög alapított, miután a hős, Momotaro rátalált, és magával vitte a szigetországba. Ez a képeskönyv („kibjósi”) Nakazawa Andrea kutatási témája az ELTE japán PHD szakán, és ez a történet köszön vissza a kávébolt logójában is. Andrea japán társadalomtudományból diplomázott Tokióban, itt ismerte meg férjét, Nakazawa Yoshihirót, aki a Japán Specialty Kávés Szövetség okleveles mestereként kávépörköléssel foglakozott. Két éve Budapestre költöztek, és egyenesen az újhullámos kávétrendbe csöppentek.

Bár Japánban is hódít az újhullámos trend, ők ketten mégis a hagyományos sötét pörkölés mellett döntöttek. Ez persze nem zárja ki a minőséget: ugyanakkora gonddal válogatott termésről van szó, az általuk kínált kávé a világos pörkölésűekkel megegyező minőségű skálán helyezkedik el a pontozási listán. Japánban leginkább a filterkávét issza mindenki, presszógépet nem is nagyon találni a kávézókban. A Shimaya Coffee Roastery ugyanolyan különös hangulatú üzlet, amilyenbe Tokióban járva belebotolhatunk: mivel hosszabb időbe telik elkészíteni a kávét, személyes, intim légkör alakul ki a mester és a vásárló között (a szakembereket itt nem baristának hívják).

Nakazawa Yoshihiro is kedvesen fogad minket; méricskél, darál, vizet önt a speciális eszközökbe, miközben egy kis óra csipog a 40 másodperces áztatás végén. A Shimaya nem kávézó, leülni nem lehet, a filterkávét és a zöld teát elvitelre kínálják papírpoharakban; a betérő kóstolhat kétfajta, egy indonéz és egy kicsit erőteljesebb guatemalai kávét is a kihelyezett termoszokból.

Ez a típusú hígabb, nagyobb mennyiségű ital az amerikai kávét juttatja eszünkbe, és azt gondolnánk, hogy ez is a japán kultúrában gyakori amerikai hatások egyike. Nakazawa Andrea azonban felhívja a figyelmet egy fontos különbségre: míg a tipikus amerikai hígabb, gyengébb hosszú kávé, ez a japán filterkávé nagyobb mennyiségű kávébabból készül, és ha nem is érezni, koffeintartalma nagyobb – lágyabb, édesebb, karamellesebb íz a megszokottnál.

A boltjelleg sokkal erősebb: a polcokon kolumbiai, brazil, guatemalai, indonéz termőterületekről származó szemes kávék sorakoznak (125 gramm 1400 és 1700 Ft közötti összegért kapható), amit kérésre a különböző elkészítési módoknak megfelelő finomságúra (presszó, kotyogós, filter) darálnak le helyben. Sőt, máshol még nem láttunk ilyet, de kapszulákba töltve az erre alkalmas gépekben is elkészíthetjük otthon. Kipróbáltuk: ugyanaz a lágy íz köszönt vissza, ami a filteres kávéban. A pörkölő Budán, a XI. kerületben található.

Az üzlet zöld teában is utazik, amit közvetlenül japán termőterületről szereznek be, ami kuriózumnak számít Magyarországon, mivel Európába csak a legalacsonyabb minősítésű jut el a többlépcsős értékesítési folyamat eredményeképp. Idehaza egyébként is a kínai zöld tea a közismert. A japánok máshogy dolgozzák fel, és más is az ízvilága: míg a kínai savanykásabb, az övék lágyabb, édesebb. Elvitelre ebből a különleges teából is kapható pohár 500 Ft-ért (a kávé 650 Ft-ba kerül). Andrea szerint sok vásárló matcha teát keres náluk, ami a japán teák között a fő csapásvonalat képviseli. „Ez inkább szertartásos teának számít, az átlag japán nem ezt fogyasztja” – mondja, és hozzáteszi: helyette szencsa teát árulnak, és a jelenlegi kínálatban szerepel ritka eljárással, félig erjesztéssel készített oolong tea és olyan is, ami a tavaszi zöld első, apró hajtásokból készült (minél nagyobbak lesznek később a levelek, annál kevésbé lesz édes a belőlük készült ital).

A boltban pofás kiegészítőket és eszközöket is találunk, a kézzel festett arita porcelán- és kerámiacsészéket, kancsókat egyenesen a dél-japán porcelánkészítő vidékről importálják.

Az ázsiai tematikával gyakorta megtörténik, hogy európai ízlésre szabják, és a „különlegesség” jegyében valami egészen mást kapunk, mint mondjuk amit az anyaországban tapasztalnánk. A Shimaya ezt igyekszik elkerülni, és ettől lehet, kevésbé lesz könnyen fogyasztható és szédületes az élmény, az autentikusságra vágyók és a japán kultúra rajongói mindenképp nagyra értékelik majd.

UPDATE: Bezárt