Indusztriális hangulatot idéző belső tér, hatalmas prémiumburgerek, ázsiai ízharmóniával megtámogatott, smokerben sütött marhahúsok, figyelmes személyzet – a Liszt Ferenc téren újonnan nyitott Beef Heaven by Tuningban ezekkel a jegyekkel próbálják élményalapra helyezni az étkezést. Az első benyomásaink alapján elmondhatjuk, hogy jó úton járnak.

A város képzeletbeli burgertoplistájának élmezőnyében tanyázik az Akácfa utcai Tuning. A hely minősége és szellemisége a Tuning körének új egységében, a napokban megnyitott Beef Heavenben is továbbmegy, igaz, az étlap direktívája letérni igyekszik a hamburgervonalról.

Mint a nevéből is kiderül, a Liszt Ferenc tér újdonsült szereplője a marhahúsért rajongók mennyországába enged bebocsájtást, a kapuban Szent Péter helyett ErdélyiRóbert tulajdonossal. A főnök a Tuning sikerei utáni szintlépésként új kihívást keresve hozta létre a Beef Heavent, mondván a vendéglátásban a barbecue jelenti a jövőt, az életfilozófiáját a gasztronómiába átültetve pedig élményben gondolkodik.

A tesztüzemet követően a napokban hivatalosan is megnyitott étterembe belépve elegáns helyen találjuk magunkat, ahol téglafalak, vaskorlátok és fémpultok idézik az iparivilág hangulatát. Odafent, a sörözős részen az angol nyelvű szóviccek kedvelői mosolyodhatnak el egy-egy alkotáson, melyek mindegyike természetesen az ételekkel kapcsolatos poént idéz, odalent pedig a hatalmas zsalugáterek és a látványkonyha kapja el elsőre a figyelmünket.

A Tuningban is megtalálható burgerek mellett a marhahúsos kreációk, főként a steak és a marhaszegy "viszik el" a szűkített étlapot. Utóbbi az egyik legnehezebb – és némi képzavarral élve szerintünk az egyik legfinomabb – műfajnak számít. Itt egy olyan smokerben készítik a húsokat, melyből Budapesten mindössze négy darab dolgozik, és egyszerre 100 kilónyit tud lassú tűzön sütni. A lassút szó szerint kell érteni, ugyanis a személyzet este nyolc órakor kezdi el a műveletet, hogy 10-12, pihentetéssel együtt 14 órán át süljenek a marhahúsok sóoldatban és persze titkos hozzávalóval, hogy másnapra olyan állapotban kerüljenek a vendég elé, amilyennek lennie kell.

Mielőtt nekimentünk volna a nagyvadnak, mangókrémmel és savanyított retekkel tálalt hideg marhaszeggyel (3200 Ft) melegítettünk be, ami már előre vetítette a főfogás ízvilágát. A savanykás érzésre gondolunk, mely az édeskésebb mangókrémmel keveredve képzeletben Ázsiába repített. A könnyed kezdés után egy fajsúlyosabb malaccsülkösbableves (2600 Ft) érkezett ropogós kenyérrel, hogy szinte már ettől a két fogástól jóllakjon az ember.

Főételként egy Classic Burger (3200 Ft) szürkemarha húspogácsával, római salátával, lila hagymával, csemegeuborkával, paradicsommal, baconnel, ír cheddarral, mustárral, és paradicsomszósszal landolt a tányéron kísérő személyzetként hagymalekvárral, majonézes káposztasalátával és steak burgonyával, valamint egy csavarral. Valódinak tűnt, de mindenki megnyugtatására nem edzett acélból gyártottat szúrtak bele a buciba. Maga a hamburger jó zaftos, de egyáltalán nem agyonfűszerezett, közepesen átsütött húspogácsával készült.

A marhaszegyet sült rizs társaságában (5800 Ft) hozták ki mélytányérban. Az alapból nehéz, zsíros hús mellé célzatosan tálaltak könnyítésnek felfogható friss, ropogós és savanykás zöldségeket, hogy az olvadós marhaszegy a már említett ázsiai jegyeket idézze.

Árait tekintve nem mondhatnánk, hogy a pénztárcabarát kategóriába tartozna a Beef Heaven, de – már csak a lokáció miatt is – nem titkoltan a külföldi közönség bevonzása a célja. A Tuning törzsvendégei ellenben 20%-kal olcsóbban próbálhatják ki az itteni ételeket, illetve a hely rugalmasságra jellemzően, igazi vendégbarát módon nem engednek el éhesen senkit sem abban az esetben, ha elsőre nem jött be a rendelt fogás. Ilyenkor nem számolják fel az elsődlegesen kikért ételt, hanem a vendég választhat olyat, amivel úgymond biztosra megy, legyen az csirkemell vagy akár egy sima hamburger.Összegzésként elmondhatjuk, hogy egy igazi, ráérős, beülős, sokáig beszélgetős hely ez, ahol jókat lehet enni és ahol odafigyelnek a vendégre.