A hétvégén a hazai street food mezőny 35 versenyzője mutatja meg a Millenárison, mire képes. A versenyben Ázsia ízeit kell belekombinálniuk fogásaikba, az öt megadott fűszerből (koriander, csillagánizs, gyömbér, fahéj és a kardamom) legalább hármat. A gyomorkapacitásunk általában véges, ezért a Millenáris csarnokában barangolva könnyen felléphet a bőség zavara, ezért összeszedtük, mi melyik furgonokat ajánlanánk kóstolásra, és közülük ki hogyan oldotta meg a kiírásban foglaltakat.

Csupa olyan food truckot néztünk ki magunknak, amelyekkel fix állomás híján Budapesten nem futunk össze, hacsak nem gurulnak ki egy fővárosi rendezvényre. Több letesztelt helyen innivalókat is kapni, de mi most csak a kajákra térünk ki. A büfék ázsiai különkiadásaiból egységesen 800 Ft-ba kerül a kóstoló, egyébként a Food Truck Rallyn a szokásos street food árakat találjuk 600 és 1800 Ft között.

A zsűri péntek este hozza nyilvánosságra döntését, a közönségszavazatokat azonban vasárnap estig, a rendezvény végéig várják. A Food Truck Rallyn egyébként szép számban képviselik magukat a kézműves sörök, minőségi borok és más innivalók, tehát szomjas sem marad az ember.KanálgépA húsgolyókra specializálódott kocsi valóban hozza a street food műfaj kritériumát, miszerint a kaja könnyen és egyszerű mozdulatokkal fogyasztható legyen. A pálcikákra Szalai Dávid séf 100% marha húsgolyókat is tűz, amiket különböző szószokkal variál, szendvicseket is árul, de a megmérettetésre gyömbérrel és korainderrel összedolgozott báránygombócokkal készült, amelyet édes ázsiai szószba mártogathatva kóstoltunk kuszkuszsalátával és gránátalmamagokkal.

Telecipó Jutka néni specialitása a cipóban sült csülök, ami a helyszínre költöztetett kemencében sül össze ropogósra. A Rally Cipóra keresztelt étekben a sült csülköt pikáns, gyömbérrel, korianderrel és római köménnyel megbolondított paradicsommártással öntötte nyakon, az összes kóstolt kaja közül ezt az ízvilágot találtuk a legegzotikusabbnak és legbevállalósabbnak.Hal & Chips Kovács Lázár séf az angol fish&chips-re asszociálva álmodta meg az étket, amivel országszerte iskolákban „turnézik” az egészséges életmód és a magyar halak népszerűsítésének jegyében. Az angol tradicionális kajától megkülönbözteti ugyanis, hogy a Jászkiséren tenyésztett süllőket kukoricalisztbe forgatják, így az egész menü glutén- és tojásmentes is egyben. A versenyre megalkotott fogás minket a sushikra emlékeztetett: a süllőcsíkokcéklás rizságyon pihentek wasabival és gyömbéres-kardamomos-chilis szósszal, mellé Lázár stílusosan pálcikát nyomott a kezünkbe.

Low Cost Gourmet TrailerEgy régi lószállító trailerbe rendezték be a tócsnikra szakosodott büfét, a név egyrészt a „lóból” származtatott szóvicc, másrészt a költségvetésre utal, amely egy önálló étterem megnyitását nem tette lehetővé. A tócsnit (vagy ha az ország nyugati feléből jövünk, akkor prószát) friss zöldségekkel, húsokkal variálják, göngyölik szendviccsé.

Az ázsiai profilnak római köményes tócsniágyon korianderes-chilis-zöldségraguval tálalt gyömbéres csirkehúsgombócokkal tettek eleget, amelyek abszolút feledtették, hogy az egyik legpuritánabb magyar népi ételről van szó.

Choko KebabHírből már ismertük a török nemzeti étel megőrjített édességváltozatát, de eddig még nem sikerült közelebbről megismerkedni vele. A track székhelye Nógrád megyében van, ha épp nem az országot járják fesztiválokon, Salgótarjánban a Tesco mellett állomásoznak. A bárány helyett itt mogyorós tejcsoki forog körbe-körbe az állványon, ennek forgácsait teszik a tésztába, és bár a neve bizarr, az eredmény visszafogottabb, és inkább a palacsinták családfájához közelít. A versenybe kardamomos tésztából készült, gyömbéres-narancsos szósszal és fahéjas karamellöntettel ízesített kebabcsodával neveztek. Egy próbát mindenképp megér.The Grilled PiggyA szekszárdi csapat egészben, nyárson sült malacokban utazik, sütőjükben 8 malac is tud forogni egyszerre, amiknek húsát aztán aprítva kombinálják különféle szendvicsvariációkban, a házias változat például csalamádéval és fokhagymás tejföllel érkezik. Az ázsiai tematikához azonban szuvidált báránnyal csatlakoztak, marokkói bárányukat kusz-kusz salátával, mentás joghurttal kóstoltuk pirított csicseriborsóval a tetején.

Briga BurgerKlasszikus büfékajákkal, amerikai városokról elnevezett hot doggal és kézműves hamburgerrel és érkezett a rallyra a Briga Burger. Viliburgerükben 100% marhahúsból készült húspogácsa lapult, amelyet római köménnyel fűszereztek, az ázsiai ízvilágot a fahéjjal és kardamommal megvariált körtecsatnival fokozták. Ilyennek képzeljük a tradicionális ázsiai burgert, ha egyáltalán szóba jöhetne ilyesmi.CsöppentőItt a lényeg a szaft, jó magyaros módon. A zsírt egy palócföldi tüzesvassal csöpögtetik a hagymával, paprikával, vagy épp szarvasgombás vaddisznókolbásszal és különböző finomságokkal megrakott kenyerekre. A Food Truck Rallyn az ázsiai profilban mangalicaszalonna ment a vaslapok közé, majd ráküldték a kacsát, hogy a zsír átvegye az ízét, és szépen összesüljenek. Az apróra vágott gyömbért, római köményt és koriandert a zöldségmixszel együtt a kenyérre szórták, ezt öntik nyakon a zsírral, mindezt pedig megkoronázzák az omlós kacsasülttel. Díjaztuk azt is, hogy a fűszerek nyersen, frissen ropogtak a fogunk alatt.Piknik UtczabárA Gál Attila vezette guruló bisztró mangós/chilis angus burgerrel és sertés-csirke változatban is kapható "Mojo Cubanóval" érkezett meg a Millenárisra. A versenybe nevezett szendvicsbe vajas-zöldséges mártással kombinált, speciális husi került borjúszűzből, egyfajta „marhabélszín borjúverzióban”, ami szinte szétolvadt a szánkban.

Befaló Bill A csapat az USA déli-délkeleti államaiban tett tanulmányútjukon ismerte meg a „texas style barbecue”-t, aminek fontos alkotóeleme a „pulled pork”, vagyis a „húzott hús”, amelyik hosszú órákon át sül, a végén elég csak széthúzni villával az omlós rostokat. Tépett szendvicseikben marhát és sertést egyaránt kínálnak, de ázsiasított Mekk Burgerük speciális, római köménnyel, korianderrel, sok-sok fahéjjal, kargamonnal és naranccsal kevert fűszerei esetében okosabbnak tartották a kecskés párosítást. A puha kecskehús mennyeinek bizonyult, és fokozta az élményt, hogy stílusosan kockás ingben, cowboykalapban szolgáltak ki.