Beszédes névvel indult a város legújabb lazább hangulatú, mégis magas minőségű ételekkel operáló helye, a Meatology. Nem nehéz kitalálni, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út vadonatúj szereplőjének fókuszában a húsok állnak. A jóféle császár, a csülök, a tarja, a burgerhús. Mindezek hol magyaros, hol ázsiai fűszerekkel, szószokkal, érzésekkel izgalmassá téve. Menő, egész főétellé avanzsált szendvicsek, könnyed saláták és fantáziadús kiegészítők kerültek jelenleg a menüre. A konyha főnöke pedig maga a tulaj, Pataky Péter, akit a debreceni IKON-ból és az Ízes élet tévéműsorból ismerhetünk.

Tovább gyűrűzik a konyhafőnökök személyre szabott bisztróinak, gasztrobárjainak forradalma. A Beszálló és a Házi/Állat után a Bazilika mögött, a Bajcsy-Zsilinszky úton találjuk a körülbelül 20 férőhelyes Meatology-t, mely érthető konyhát visz, ami magyar gyomornak épp olyan kedves, mint egy külföldinek, aki a mi ízlésünkkel ismerkedne. Pataky Péter és testvére, Tibor ketten számos országban megfordultak már a vendéglátásban. Ki konyhán, ki pedig a pályán, majd Péter nevét leginkább az IKON-ból ismerhették meg a hazai ínyencek. Péter egy barátjával vállalkozást visz, mely stílszerűen éppen sous vide húsokkal foglalkozik. Kézenfekvő volt tehát, hogy Debrecen után immár a fővárosi pezsgésben kezdjenek valami újba és értékteremtőbe.

A Meatology nem kíván azonnal sebezhetetlennek látszani, akár egy jó mítosz, ők építkeznek és majd eztán szeretnének feledhetetlenné válni. Az üzlethelyiség is egyszerű berendezést kapott, a hátsó etapban viszont egy üvegablak mögött nézhetjük végig, hogy mi folyik a konyhában. Az ablak "párkánya" fűszereskertet kapott, a Szender Kert jóvoltából.

Az étlap jelenleg néhány már bejáratott finomságot vonultat fel fixen és természetesen változó séfajánlatokból is válogathatunk majd. Jelenleg még éppen az igények felmérésénél járnak, de tervben van, hogy már reggeltől várják a vendégeket. Alapvetően angol hagyomány szerint "on toast" rendszert visznek, ami annyit jelent, hogy a legtöbb kreációt finom bagetten tálalják. Hívhatjuk ezeket szendvicseknek, de kár ebben a kategóriában gondolkozni, mert mind látványban, mind ízvilágban többet kapunk ennél. Vegyük csak a grillezett tintahalkarikákkal és ázsiai szósszal, zöldfűszerekkel pakolt "pirítóst". Vagy a főtt, füstölt csülökkel, főtt tojással, tormás majonézzel, savanyú uborkával bélelt croissant-t (1200 forint).

Kipróbáltuk a ragacsos császárhúsos, füstös lepényben érkező, szintén kicsit ázsiai ihletésű fogást (2200 forint) is, melyhez thai slaw névre keresztelt lila káposztás-korianderes roppanós saláta is társulhat (850 forint). Ütős és tartalmas választás lehet a tarjás burger (1900 forint) is, amihez nagyon friss csalamádé, grillezett újhagyma és házi sült burgonya jár. Bár természetesen borokból szélesebb a választék, mi mégis inkább sörrel öblítenénk le a húsos ebédet/vacsorát.

Első benyomás alapján izgalmas és szerethető a koncepció. Jó volna, ha a romjaiból épp most Főnixként felemelkedni látszó minőségi magyaros vendéglátásra kíváncsi turisták is megtalálnák majd maguknak a Meatology-t, a fővárosiak mellett.