Gasztró

Organikus burger perecben, kalácsban, fánkban – Holy Cow by Panificio il Basilico

Fotó : Hartyányi Norbert - We Love Budapest
Organikus burger perecben, kalácsban, fánkban – Holy Cow by Panificio il Basilico

Szabadfi Szabolcs nem viccel: amit kitalál, igyekszik minél hamarabb megvalósítani. Egy Városmajor utcai apró pékség volt az első, mára pedig Király utcai étterem, Szentendrén készülő gasztrocentrum és egy burgerező is a Panificio il Basilico égisze alatt fut. Mindez persze kiemelkedő minőségben, péksütemény alapon, szuper alapanyagokkal, lelkesedéssel és rengeteg belefektetett munkával. A burgerező Holy Cow névre hallgat, különlegessége pedig az organikus alapanyagokban és a nem mindennapi formákban rejlik. Mi is megnéztük, mit tud ez a tehén.

Panificio il Basilico
A Katona József utca Váci út felé eső részén találjuk az egyáltalán nem hivalkodó, sőt, eléggé visszahúzódó kis üzletet. Jobb időben előtte könyöklők, bent pedig néhány asztal, de ez sincs túlspilázva, amennyit enged a hely, nincs zsúfoltság. A pult mögött természetesen találunk péksütiket – nincs az a Basilico, ahol ne lenne néhány emblematikus finomság, s ez így van rendjén.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Holy Cow by Panificio il Basilico
  • 1137 Budapest, Katona József utca 2.

Miért organikus, miért bio? Minden ellenőrzött, mindent maguk állítanak elő. Nyilván a húst nem – amíg Szabi nem invesztál be néhány jószágra – de ellenőrzött gazdaságból érkezik az áru és azon kívül mindent maguk készítenek, a lekvártól kezdve a ketchupig. Ez később ízekben is kiderül, mert mindennek az alapja a frissesség és könnyedség, ami egy burger esetében érdekes fúzió, hiszen alapesetben nehéznek kéne lennie. De a Holy Cow-ra ez nem igaz, a frissesség ami meghatározza a szendvicseket.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Ráadásul milyen burgerekről beszélünk. Egy sincs, amely hagyományos, sokat ismételt módon készülne. A főnök úr már az elején elhessegette a szimpla burgeres hely gondolatát és úgy határozott, hogy a pékáruk fogják meghatározni első körben az ételeket.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Vagyis, a klasszikus buci helyett – amit egyébként a fél város használ a burgereihez – olyan holmikhoz igazítja a húsokat, zöldségeket és mártásokat, mint a magvas perec, a kakaós kalács, a malacka alakú buci vagy a desszertként megjelenő fánk. A dolog pedig működik, nagyon is.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Látványra is nagyon erős az Oktoberfest névre keresztelt, perecben érkező, két bajor kolbászt, juhsajt kőrözöttet, savanyított káposztát, madársalátát, cheddar mártást, gránátalmát tartalmazó szendvics. Dukál hozzá egy korsó sör, melyből hamarosan jóféle kézművesek lesznek csapon és üvegben is. A Piszok disznó fantázianévre keresztelt fogás a malac színe-javát vonultatja fel és Juicy Jucy módra Vászolyi krémsajttal töltött disznópogácsával érkezik (1580 forint).
Fotó: Hungarian National Film Fund
A Keresztpapi egy szicíliai húsgombócokkal turbózott, provolonéval, bazsalikommal, lágy paradicsomszósszal érkező újhullámos hot dog (1480 forint). A névadó burger (1880 forint) sem elhanyagolandó, hiszen kakaós kalácsban érkezik és tojás, Tikkadt Szöcske szósz, bacon és jó szaftos marhapogácsa kerül bele.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Ha pedig desszerteznénk is, az is kicsit a Holy Cow szellemiségére lett formálva, legalábbis dizájnban: fánkba halmoznak fior di latte fagyit és friss fügét (980 forint). Nagyon jól működik, ahogy az összes formabontó burger.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Elkélt már Újlipótba egy tisztességes burgeres, szóval külön örülünk a lázadó megoldásnak, és annak is, hogy úgy tűnik, vannak, akik még mindig ki tudnak hozni valami igazán eredetit egy maximumra járatott témából.