Meg sem próbáljuk felsorolni azt a rengetegféle sört, amely május 13-15. között jelen lesz a Bálnánál a 7. Belga Sörfesztivál alkalmából, hiszen 205 fajtáról van szó. Azonban azt bátran kijelenthetjük, hogy aki kicsit is kedveli ezt a műfajt, biztosan talál magának szimpatikus tételt. Salamon Györggyel, a Belgaco Kft. sörszakértőjével beszélgettünk, aki beavatott az idei újdonságokba és elöljáróban megkóstoltatott velünk néhány sört, ami biztosan ott lesz az eseményen. Ezek közül ajánlunk.

Érdemes a május 13-15-i dátumot bevésni a naptárba azoknak, akiknek Belgiumról a pisilő kisfiú helyett elsőként a sör jut eszükbe. Az ekkor zajló 7. Belga Sörfesztiválon nem kevesebb, mint 43 belga sörfőzde 205-féle sörét lehet majd megkóstolni, 61-et csapolt változatban. Ekkora számnál már könnyen beállhat a bőség zavara a legnagyobb rajongónál is, ebben fog eligazítást adni az idén bevezetett színkódos rendszer. 11 szín 11 ízvilágot jelöl majd, így csak azt kell eldönteni, savanykásabb, édes vagy épp keserű változatra szomjazunk-e épp.

A választásban az online sörkalauz is segítségünkre lehet.

Mindezért a Bálnához kell menni, amit a belépőjegyesek a Városház tértől ingyenesen közlekedő Hop On Hop Off városnéző buszjárattal is megtehetnek.

A bejáratnál aztán eldönthetjük, hogy sörkedvelők vagy sörrajongók, esetleg csak kísérők szeretnénk lenni. A jegyek árai ehhez mérten 2800 Ft-ba és 4000 Ft-ba kerülnek, előbbivel 3, utóbbival 5 pohár sört kóstolhatunk. Minden további adag (2 dl) egységesen 600 Ft-ba kerül. Két sörtípus kerül középpontba idén: a világszinten trendinek számító, savanykásabb ízű sour ale, valamint a reneszánszát élő, frissítő saison sör. A rendezvény három új sörfőzdét üdvözöl majd soraiban: az amerikai-belga kooperációk eredményét prezentáló St-Feuillien-t, a kisüzemi, időnként kávéval főzött söröket készítő Préarist és a félvad élesztőkulturát is alkalmazó De Halve Maan-t.

Azoknak, akiknek a fentiek név alapján nem mondanak sokat, ajánlunk néhány érdekességet. A Floris termékek mellett persze sosem lehet szó nélkül elmenni, a banános vagy meggyes sörük mindig megbízható választás, de ha már meggyes sörök, akkor érdemes kacérkodni egy Kasteel Rouge vagy Liefmans változattal is. Utóbbi állítólag Belgium legjobb meggyes söre, melynek érdekessége, hogy két évig készül. Meg lehet majd kóstolni a belgák legerősebb sörét is (12%), a Bush-t, de aki igazi ínyenc, a vörös árnyalatú és meglehetősen savanyú, már-már borba hajló Grand Cru Rodenbach-hal is kísérletezhet.

A sörök mellől pedig nem maradhatnak el a harapnivalók sem: hamburger és belga sültkrumpli is lesz a helyszínen.

Ezeknek a söröknek a nagy része pedig a fesztivál után is beszerezhető lesz, nemrég újranyílt ugyanis a Belga Sörök Háza a Bem rakparton. Az üzlethelyiség bővelkedik olyan különlegességekben, amik csak itt kaphatók, de persze a Floris és a Delirium ugyanúgy megtalálható a polcokon. Egy külön falrész van szentelve az exkluzív kínálatnak, ahol a Gulden Draak whiskys hordóban továbbérlelt változata is helyet kapott. Akárcsak a Bush Préstige és egyéb prémium kategóriás tételek. Az üzlet egy érdekessége a palackozó, amelyen keresztül saját magunk is csapolhatunk sört egy csatos üvegbe. Érdemes a honlapot is nézegetni, mert remekül összefogja a belga söröket, és recepteket, valamint budapesti belga sörtérképet is találunk rajta.