Épületben laksz? Szereted a filmeket? Akkor a Toldi moziban a helyed március első hétvégéjén! A Kortárs Építészeti Központ szervezésében március 3-6. között 8. alkalommal rendezik meg a Toldiban a Budapesti Építészeti Filmnapokat, mely időközben Európa második legnagyobb építészeti filmes seregszemléjévé nőtt, a régióban pedig az első építészettel foglalkozó filmes esemény.

A KÉK küldetése mindig is az volt, hogy olyan a várossal és a benne élő közösségekkel kapcsolatos történeteket mutasson be, melyek Budapesten is relevánsak. Ez a cél most minden eddiginél erősebben szerepel a programban. Az utóbbi években minden budapesti testközelből tapasztalhatta a város rohamos metamorfózisát; szimbolikus történelmi tereink alakulnak át, köztereink válnak csatatérré, közlekedési csomópontjaink átváltozása sodorja veszélybe a bóklászókat, legjelentősebb közparkunkat sztárépítészek gondolják újra, épül a múzeumi negyed, nyakunkon az olimpia. A változástól nincsen menekvés, de a lehetőség mindig adott a példákból való tanulásra, a tanulságok megvitatására. Ezért mindenkit, aki szeretné magát minderre felvértezni, egy 4 napos filmes utazásra a Toldiba invitálnak, mely során a moziszékben hátradőlve, külső szemmel pillanthatunk a városra. Olyan filmeket válogattak, melyek új nézőpontokat, megközelítéseket, rétegeket fednek fel az átalakulások nyomon követéséhez.

A fesztiválon bemutatott filmek közül több is foglalkozik a kulturális óriás beruházások, múzeumok, koncerttermek építésének hosszú távú városi hatásaival. Az idei válogatás filmjei közül többet mintegy 10 éven keresztül forgattak, lehetőséget adva a változások tűpontos dokumentálásához. A filmek szereplői több esetben mániákus alakok, akik pénzt, időt, emberi méltóságot nem kímélve viszik keresztül megalomán városterveiket szó szerint tűzön-vízen keresztül. A szervezők felhívására több száz film érkezett, ezek legjobbjai alkotják a mintegy 30 filmből álló 15 vetítési blokkot. Ha fellép a bőség zavara, ajánlják az Urbanista bérletet, mely vájt fülű szakavatottaknak és zöldfülű építészeti-filmrajongóknak egyaránt a fesztivál legjavát adja. Az előző évekhez hasonlóan a fesztivál közösségi esemény is, a filmek nagy részét rendezőik jelenlétében vetítik, beszélgetések, bulik, városi séták, kiállítások kísérik a programot; lesz építész sör és természetesen már hagyományosan DJ XF aka Finta Sándor szettje indítja a fesztivált.

A részletes program itt található.