Gasztró

Szemléletmódosító kávézó nyílt a VIII. kerületben – Nem Adom Fel Café & Bár

Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Szemléletmódosító kávézó nyílt a VIII. kerületben – Nem Adom Fel Café & Bár

Ellátogattunk a VIII. kerületi Nem Adom Fel Café & Bár névre keresztelt kávézóba, ahol szinte kizárólag fogyatékossággal élők dolgoznak és szolgálnak fel. A hely eredetileg nem csupán szemléletformálás céljából jött létre, ennek ellenére nem elhanyagolható a szociális szerepe sem.

Nemrég megnyílt Magyarország első olyan vendéglátó egysége, ahol szinte minden alkalmazott fogyatékkkal élő személy, főleg értelmi sérültek, Down-szindrómával és autizmussal élők dolgoznak, de vannak köztük látássérültek, hallássérültek és mozgássérültek is.
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
A Józsefvárosban található egység (amelyhez kapcsolódnak irodák is) a munkavállalóknak lehetőséget kínál arra, hogy munkatapasztalatot szerezzenek, és kapcsolatba kerüljenek a többségi társadalommal, ezáltal meg tudják mutatni értékeiket, ami talán a legfontosabb küldetés. A dolog persze visszafelé is működik, itt mindenki közelebb kerülhet a fogyatékkal élőkhöz, olyanok is, akik – tapasztalat híján – gyakran nehezebben találják meg velük a közös hangot.
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
A  teljesen akadálymentesített és kutyabarát hely ötlete onnan jött, hogy a Nem Adom Fel Alapítvány összejöveteleire sokszor nehéz volt helyszínt találni, ezért úgy gondolták, hogy létrehoznak inkább egyet saját részre. A közösségi tér hamar kávézóvá alakult, ahol mindenkit nagy szeretettel látnak, aki beszélgetne, dolgozna, tanulna, enne egy szendvicset, vagy inna egy kávét.
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
“Nem akármilyen emberekkel foglalkozunk, és nem akármilyen célt szeretnénk elérni, kialakítottunk tehát egy speciális tananyagot, amit mindenkinek el kellett sajátítani: volt például tálcás gyakorlás és konfliktuskezelés is. Természetesn nagyon odafigyelünk dolgozóink lelkivilágára, dokumentáljuk a viselkedésüket, és mindenben megpróbálunk a segítségükre lenni” – mondta Csorba Nóra, a Nem Adom Fel Alapítvány projektfelelőse.
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Az egyedi helyzet miatt a rendszer természetesen egy picit máshogy működik a megszokottnál: a bejáratnál például van valaki, aki rögtön eligazít minket, hogy merre van a pult, és elmondják, hogy ott kell rendelni és fizetni is, a kért étel-italt viszont már a felszolgálók hozzák ki. Nagy különbséget persze csak akkor érez az ember, ha nagyon meg akarja látni, hogy itt valami más.
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
A választék a megszokottnak mondható, a kávék 190 Ft és 490 Ft között mozognak, ezen kívül pedig vannak szendvicsek (körözöttes, háromsajtos, csirkemellsonkás és szalámis) 390-490 Ft-ért, valamint sütik (sütőtökös szelet és muffin) 490 Ft-ért.
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Megtudtuk, hogy a hely még közel sincs készen, rengeteg dolgot terveznek még: úgy gondolják, hogy sok lehetőség rejlik még az itt dolgozókban, és szeretnének belőlük még többet kihozni – ezenkívül a melegkonyha is indul hamarosan, azzal együtt pedig az alkoholárusítás is, amely miatt a jövőben esténként igazi bárhangulat várható.

WEB
Facebook