Egy meghatározhatatlan besorolású hely nyílt a Bródy Sándor utcában. Az apró, mindössze néhány négyzetméteres helyiség Bisztró Nyúl néven fut, viszont étel nincs, csak frissen facsart narancslé, kávé, croissant és egy csomó kütyü, amelyektől a hely egy retró balatoni nyaralóra hasonlít. Annak ellenére, hogy 3 hete működik, már most stabil törzsvendégköre van. Megnéztük, hogy miért.

Három hete nyílt a Bródy Sándor utcában egy nagyon érdekes hely: a Bisztró Nyúl. A dolog pikantériája, hogy a beszédes név ellenére az üzletnek semmi köze nincs az ételekhez, ellenben van egy csomó retró tárgy, amelyek miatt egy nagymama balatoni nyaralójára hasonlít az egész.

Az evés csak szakácskönyvek, receptek formájában, illetve a tulajdonoson, Erzsin keresztül képviselteti magát. Ő egyébként gasztroblogger, kabalája pedig egy kopott, plüss nyúl-darázs hibrid, aki a blogjának és az új helynek is a névadója. Azt tervezi, hogy a helyen folyamatosan kiállításokat, workshopokat és garázsvásárokat szervez majd, és úgy látja, hogy a környék lakói nagy örömmel fogadják a kezdeményezést.

Erről meg is győződhettünk: amikor dél körül arra jártunk, akkor a hely előtt egy bizonyos Lajos bácsi – aki 54 éve lakik az utcában – iszogatta a szokásos kávéját. Eddig máshova járt, de most már a Bisztró Nyúl törzsvendége. Ez sokat elárul a helyről, amellyel a korábban fotózással foglalkozó tulajnak egy régi álmát sikerült valóra váltani. Ottlétünk alatt meglepően sokan tértek be, hogy elvigyék a „szokásost”, vagy éppen csak azért, hogy váltsanak néhány szót a nyári melegben.

Ez egy ilyen hely, de nem tudnám igazából elmondani, hogy mi ez. Talán egy nappali, ahol az ember ellehet, sőt, az se baj, ha nem vesz semmit, csak elmondaná valakinek a problémáit” – meséli a tulajdonos, miközben felrak egy lemezt a szintén megvásárolható lemezjátszóra. Ide bárki lehozhatja a lemezeit, és lejátszhat bármi, vagy egy narancs áráért cserébe facsarhat magának friss gyümölcslevet.

A pontos definícióra mi sem találtunk rá, de rájöttünk, hogy nem is számít: a BisztróNyúl egy olyan hely, ahol kávézgat az ember, és ha ideje engedi, akkor egy sámlin ücsörögve beszélget, vagy elmélkedik a dolgokon, vagy elvitelre kér egy kávét, vagy vesz egy szocreál porcelándelfint a csipkés terítővel letakart dohányzóasztalára. Teljesen mindegy, a lényeg, hogy

ide nem ért el a világnak az a híres rohanós része, amit oly sokan nem szeretünk.

Cím:



Budapest VIII., Bródy Sándor utca 11.



Facebook