Idén másodszor rendezik meg a Színes Város Budapest Fesztivált, amelynek missziója, hogy trendi turisztikai célpontként népszerűsítse a magyar fővárost. A Földművelésügyi Minisztérium megbízásából idén összesen nyolc falfestmény készül Hungarikum témában, A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából pedig a tavaly átadott fal mellé három új felületet készítenek a fiatal művészek.

A Színes Város Budapest Fesztivál keretében tavaly 10 kültéri tűzfalat festettek meg a képzőművészek, emellett pedig közel 100 zenei program és slam-esemény várta az érdeklődőket a belvárosban. A programsorozat a nagy sikerre való tekintettel idén is folytatódik, a Magyar Turizmus Zrt. pedig ismét részt vesz a falfestés népszerűsítésében. A cél az, hogy trendi turisztikai célpontként hirdessék a magyar fővárost.

Az eseményről június 24-én tartott sajtótájékoztatót a Mika Tivadar Mulatóban V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Nádudvari Noémi, a Színes Város Csoport művészeti kurátora.

A résztvevők elmondták, hogy a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából összesen nyolc falfestmény készül Hungarikum témában, hogy a fiatalabb korosztályokhoz is közelebb kerüljenek a tradicionális értékeink. Ezen kívül a Magyar Turizmus Zrt. megbízásából a tavaly átadott fal mellé még három újat készítenek a fiatal művészek, ennek a témája pedig az, hogy mit gondolnak rólunk, illetve hogyan látnak minket az ide érkező külföldiek.

A kezdeményezés azért rendkívül fontos, mert a szürke falak megfestése által könnyebben birtokba vehetjük a várost, definiálhatjuk a tereinket, közelebb kerülhetünk ahhoz az alkotótevékenységhez, amellyel mindannyian ezer szállal kötődünk, illetve megmutatja azt a civil szférában rejlő kreativitást, amely miatt Budapesten tényleg bárki képes lehet jól érezni magát. Az idei első, "beharangozó művet" a Solymászat mint élő emberi örökség, illetve a Kürt Adatmentés – elegyéből találta ki a főként fotóreált festő: Taker.

Az 2015-ös fesztivál során nem lesznek zenei programok, cserébe viszont augusztus 24. és szeptember 23. között folyamatos átadókra lehet számítani. Az aktuális eseményekről a Színes Város Csoport Facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.