A Mongooz And The Magnet egy stílusokon és országhatárokon átívelő pécsi trió, amely alig pár hónapja jelentette meg első, The Mongooz Juice című EP-jét, de már most van egy kicsi, de elkötelezett rajongótáboruk. A három fiatalt a blues, a rock, a soul, valamint a jó ritmusok iránti szeretet hozta össze, és a lelkesedés egyelőre töretlen. A csapat nagybőgős-énekesével, Ian O'Sullivannel beszélgettünk a kezdetekről, a külföldi koncertekről és Justin Bieberről.

Ahogy a bevezetőben említettük, a hármas nem ragad le egy stílusnál, ugyanannyira megvan a zenéjükben a Muddy Waters-féle bölcsőblues, a korai The Rolling Stonesra jellemző koszos és nyers rock 'n' roll, és akkor a funk-soul hatásokról még nem is ejtettünk szót. De nem is kell, a Mongooz and the Magnet energiája, lazasága és fesztelen, jó hangulatú koncertjei úgyis magával rántanak bárkit, aki fogékony a felsorolt műfajok bármelyikére. A csapat ráadásul tele van lelkesedéssel és tervekkel is, ahogy az alábbi interjúból is kiderül:

We Love Budapest: Meséljetek a kezdetekről, hogyan találtátok meg egymást?


Ian: Magnussal (Maloy, a zenekar énekes-gitárosa) volt már egy zenekarunk, de a dobosunk visszament Svédországba. Ezt elmeséltem egy ismert kocsmárosnak reggeli közben és ő ajánlotta Gábort, mondván hogy egy nagyon jó dzsesszdobos. Lenyomtunk együtt pár koncertet, élveztük is őket, de igazából akkor kezdtük el komolyan venni az egészet, mikor tavaly Gábor dzsessz triójából is kiszállt a basszusgitáros.

WLB: Mik voltak a fő hatások a zenekar indulásakor?


Ian: Imádjuk az élő zene erejét és szenvedélyét. Klasszikusok, mint például Stevie Ray Vaughan, Hendrix, Clapton, Stevie Wonder, de újabbak is mint Paolo Nutini, John Mayer, Allen Stone, Charles Bradley.

WLB: Mind a három tag más nemzetiségű. Mit gondoltok, van ennek valamiféle hatása a zenétekre? Voltak esetleg nehezen áthidalható kulturális különbségek?



Ian: Szerintem segített. Három különböző nemzetiség, de egy nyelvet mindenki ért – a zenét. Persze, néha akadnak szokatlan pillanatok, például amikor a buszon vagyunk és Gábor magyarázza, hogy mi a különbség a 'lassan köpni' és a 'lassan kellene már köpni' között. De amúgy nem utáljuk Gábort, főleg akkor, ha hoz egy palack pálinkát vagy egy „zsemle-szendvicset”.

WLB: Pécsi zenekarként mivel magyaráznátok a város titkát, amiért olyan zenekarok indultak onnan, mint a 30Y, a Punnany Massif vagy a Junkie Jack Flash?
Ian: Hát, ha elmondanám, már nem lenne titok!

WLB: Nemrég jelent meg az első EP-tek, a The Mongooz Juice. Hogyan jellemeznétek öt szóban?



Ian: Friss, fast, sweet, szaftos. Ennyi. (Ráadásul péntektől ingyenesen letölthető a weboldalunkról!)

WLB: Több interjúban is azt nyilatkoztátok, hogy minél előbb szeretnétek egy videóklipet forgatni. Megvan már, melyik dalhoz és hogy mi lesz a koncepció?



Ian: Igen-igen. Nemrég forgattunk

egy klipet a Balcony TV Budapesttel és most készül az első 'rendes' klipünk a She Gonna Leave Me című számhoz, fekete-fehérben, lábnyalással, mindennel, ami kellhet. Nemsokára kész lesz és érdemes lesz odafigyelni rá, nekünk legalábbis nagyon tetszik!

WLB: Magyarország mellett megjártátok már Írországot is, hogy fogadtak ott benneteket? Hol és kivel lépnétek fel legszívesebben?


Ian: Tök jó volt, az írek szeretik a zenét. Az egyik hely, ahol felléptünk, a Sweeneys nevű pub volt Dublinban; éjfélkor léptünk fel, de rengeteg ember volt kíváncsi ránk, táncoltak és együtt piáltak velünk. Viszont Írországban három körül bezárnak a kocsmák és a szórakozóhelyek, na ez például nem hiányzik onnan. Pécsen is szeretünk fellépni, óriási hangulat volt a PEN fesztiválon, de játszottunk például az Expo centerben is, kétezer ember előtt, az sem volt rossz. Hogy kivel lépnénk fel legszívesebben? A hazaiak közül nagyon bírjuk az Ivan & The Parazolt, általánosságban pedig talán John Mayer vagy Philip Sayce lenne a befutó – zseniális gitárosok, hatalmasat dzsemmelhetnénk közösen.

WLB: Tervek, álmok, rémálmok?


Ian: Igyekszünk fellépni mindenhol az országban, ahol tudunk! Például játszottunk egy kisebb városban, a múlt hétvégén, Szarvason – megnyertünk amúgy anno egy ottani tehetségkutatót –; nagyobb vagy kisebb a hely, nem számít, ha jó a hangulat, mi ott leszünk! Imádunk pár Unicum után felmenni a színpadra és játszani, bárhol is legyünk épp. Ami az álmokat illeti, hát: Budapest Park, Sziget nagyszínpad, Coachella, Time Square – miért is ne? Szeretnénk még más országokban is fellépni? Már majdnem hat éve élek Magyarországon, Mongooz pedig négy éve és mindketten maradni szeretnénk – szóval ha játszunk is még más országokban, azért a 'bázisunk' továbbra is itt lesz. S Justin Bieber, az álmaimban és a rémalmaimban.A Mongooz and the Magnet legközelebb a második Botellón Budapesten játszik majd, május huszonnyolcadikán. Emellett megtalálhatjátok őket Facebookon, Youtube-on, Instagramon és a hivatalos oldalukon is.