Bár csak négy hónapja tart az év, de már így is számtalan remek lemezt volt alkalmunk bemutatni – de áprilisban még az eddiginél is többet fogunk. Új albumot ad ki ugyanis a hazai britpop-színtér tweedzakós alapzenekara, a jelenlegi huszonévesek szócsöve, a hazai fesztiválok több kedvenc bandája és még sokan mások is. Kiszemezgettük a legígéretesebbeket - de nem csak a lemezek, hanem a koncertek közül is.

Három év után végre új lemezzel tér vissza a hazai indie/britpop-színtér egyik alapzenekara, az Amber Smith. A Poniklo Imre vezette kvartett másfél éve ugyan megjelentetett egy-két dalt, de albuma a cím nélküli, ötödik nagylemez óta nem jött ki. A hatodik, Modern Love című lemezt eredetileg idén ősszel tervezték publikálni, de a frontember állítása szerint olyan gördülékenyen ment a munka, a lemezbemutató végül április 11-én lesz, a Gozsdu Manó Klubban. Alább pedig meghallgatható a teljes lemez:Modern by amber smithDupla lemezbemutatót tart a Brains! A Budapest Parkos koncert előtt a mindenféle stílusból merítő zenekar egy hajós, exkluzív partyn teszteli majd a legújabb, még meg nem jelent albumának számait. A Stand Firm minden bizonnyal megtartja majd a csapatra jellemző eklektikus és robbanékony, hip-hopból, drum and bassból, rockból és breakbeatből gyúrt elegyet, ami miatt többek közt nincs fesztiválszezon az ő – mindenkit átmozgató – slágereik nélkül.
Szabó Benedek két évvel ezelőtti első szólóalbumával már bebizonyította, hogy a surf hatásoktól sem mentes garázspop számok mellett (lásd: Zombie Girlfriend) generációs himnuszokban is erős. A Kapuzárási Piknik szövegeiben úgy mesélt a mai huszonéves fiatalok mindennapjairól – arról, hogy milyen felébredni átizzadt, cigiszagú ingben vagy épp várni az első reggeli járatra -, hogy azokban csak az nem ismert magára, akinek nem volt egy alkoholmámoros, görbe estéje tizenéves korban vagy sosem érezte magát igazán elveszettnek. Április 18-án pedig végre megjelenik a folytatás, a témájában hasonló, de felszabadultabb hangulatú A legszebb éveink. A hol finoman csilingelő, hol zaklatottan hullámzó számokat élőben a Bradák Soma dobossal, Günsberger Ákos s gitárossal és Sallai László basszusgitárossal kiegészülő zenekar adja elő – először május 9-én, az A38 Hajó teraszán.

Az énekes-dalszerzőknél maradva, Csorba Lóránt egyszemélyes zenekarból „grand band”-é fejlődő projektje, a Lóci Játszikáprilis 22-én, a VAN Filmzenekar előtt mutatja be első lemezét - az élő fellépéseikre jellemző storyteller stílusban. Van mit mesélni, hiszen az egy szál gitárral kocsmákban évekig zenélő Lóci tavaly bemutatkozott nagyzenekarával, és az elmúlt hónapokban a Quimbyvel és a Hiperkarmával is fellépett.

Pár napja mutatta be legújabb, hatodik albumát a Hősök, azaz - most már csak -  Eckü és Mentha duója. A Raplife című lemez érdekessége, hogy a duó zenekari felálláshoz tavaly csatlakozott Vörös Janka jó pár dalba kölcsönözte a hangját, így adva  egy teljesen új hangulatot a Hősöknek. Az alapokat olyanok jegyzik, mint Joeker, a manapság leginkább a Wellhelo egyik feleként ismert Diaz vagy Pixa. A műfaj előtt tisztelgő album a megjelenése óta ingyenesen hallgatható, a lemezbemutató pedig április 25-én lesz, a Hiperkarma előtt. A teljes album alább hallgatható meg:

Végezetül nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy split lemezt adott ki három, fontos hazai zenekar: a dallamos hardcore-t játszó Anchorless Bodies, az inkább a metalcore-t preferáló Dryvia és az első lemezét hamarosan megjelentető Bury What's Left. A beszédes című Hope dies with agere egy-egy új szám került mindhárom zenekartól és nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy mindegyikük sikeresen ugrotta meg az eddigi munkásságuk által támasztott magas szintet.

További kihagyhatatlan koncertek áprilisban:
Ann My Guard, Gustave Tiger, Owls Are Watching @ RoHAM Bár (április 10.) Igazi női punk/rock/metál/indierock energiacsokor, a három stílus összes leágazásával a katedrálispunktól a post-hardcore-ig.
Alba Hyseni Project @ Toldi (április 15.)Magyarország egyik legkülönlegesebb kontraalt énekhangja és az ő utánozhatatlan imprós-jazzes-indusztriális produkciója ünnepli az ötödik születésnapját, vendégekkel.

Pegazusok Nem Léteznek, Zanzinger @ Gozsdu Manó Klub (április 16.) A nyolcvanas évek magyar undergroundja (Trabant, Balaton), a The XX intim minimalizmusa, esendőség, érzékenység, csak semmi nagyzolás; add össze ezeket és a végeredmény a Pegazusok Nem Léteznek is lehet. Előttük a The Tallest Man On Earth és Nick Drake világát megidéző, egyszál-gitáros Zanzinger játszik.

Record Store Day @ Musicland (április 18.)
A lemezboltokat ünneplő nap alkalmából ingyenes minikoncertet ad majd Jónás Vera, az Amorf Ördögök, a Jazzékiel és az Amber Smith.

We Plants Are Happy Plants @ Toldi (április 20.) A WPAHP azt írja, hogy "zeneileg várható egy kis Daft Punk, de előtérben a saját, az évek alatt mindenféle stílusba belekóstoló elektronikus-klasszikus, emocionális és harmóniával agyonépített szerzeményeim lesznek."