Pita Pest és Pasta Bar néven fut mostantól a hely, ami ugyan egy kézen üzemel, mégis két teljesen eltérő konyhát visz. Mind tematikában, mind ízekben, mind minőségben teljesen különböző volt - óriási a kontraszt a Pita Pest és a Pasta Bar között. Az enteriőr nagyon hívogató, de a kreativitást mi inkább az ételek komponálására fordítanánk.

Míg pár évvel ezelőtt vágyakozva pillantgattunk az amerikai szitkomok kanapén, papírdobozból falatozó szereplőire, mára már nem kuriózum a dobozból evés, sőt, kicsit lehangoló, hogy mindig lekúszik a doboz aljára a tészta, vagy éppen egytálételek kraftos része. Számos tésztázót találunk a városban, ami nem véletlen - mi magyarok a túrós csuszától az arrabbiata pennéig minden szénhidrátbombát szeretünk, mert gyorsan elkészülnek, hirtelen nagyon laktatnak és hússal, tejtermékekkel is fel lehet dobni őket. Már ha ügyesen kombinálják az ízeket, és magyar gyomornak megfelelően keverik a fűszereket.

A Pasta Bar-ba belépve a szokásos indusztriálos-fafelületeket ügyesen kihasználó és téglával is díszített térrel találkozunk, fekete-piros-kék bárszékekkel megtoldva. Ez a VII. kerületben nem újdonság, tehát mindenképpen a produktumtól vártuk az extra dobást. Nagyon fiatal még a hely és ilyenkor elnézőbbek lehetünk, de sajnos a Pasta Bar esetében a tészták íztelennek és fantáziátlannak bizonyultak, pláne, ha beleszámítjuk a papírdobozos étkek árát.

Egy alap tészta, választott szósszal (lucullus paradicsom-quattro formaggi-pesto-aglio olio-satay) 790 forint, s városi street food helyeken bevett szokás szerint ehhez jön még a feltétek ára. Mi egy paradicsomos alapú, marhahúsos, kapris, olívás, bazsalikomos verziót kóstoltunk (1730 forint) és a keleties vonal tésztáját is összeállítottuk üvegtésztával: satay szósz-kacsahús-kínai kel (1530 forint). Vártuk az íztornádót, de sajnos elmaradt.

Ami miatt mégis úgy döntöttünk, hogy hírt adunk a két szárnyból álló street food étkezdéről, az a túlsó oldalon zajlik.

Egy marhahúsos, illetve egy hortobágyi fantázianévre keresztelt pitát rendeltünk. Egészen gyorsan elkészült, addig pedig gyönyörködtünk a dizájnban, mert sokkal menőbb a Pita Pest enteriőrje, mint tésztás testvérének. Türkiz marokkói minták itt-ott felsejlenek a csempéken, egy patinás kerítés vízszintbe állítva adja meg a pult hangulatát - tényleg jó ránézni.

A piták helyben sütött, saját recept alapján készült kis zsebes batyuk, pont annyira vastag a faluk, hogy nem szakadnak át, viszont fojtó érzésünk sem lesz a masszívságuk miatt. Amit a zsebekben találtunk a saláta és a csemegeuborka alatt, az már igazán meggyőző volt. A marhahúsos változat (990 forint) egy fűszeres, kicsit keleties beütésű pörkölt volt, ami elsőre bizarrul hangzik, de tényleg nagyon el volt találva. Az inkább díszletnek számító salátát nyugodtan el lehetne hagyni, mert jellegben annyira nem illeszkedik a tradicionálisabb pörkölthöz. A hortobágyi (890 forint), csirkepaprikással megtöltött pita és hozzá a csemegeuborka szeletkék is jól működtek - megleptek és végre őszintén, elégedetten elmosolyodtunk. Jó ötlet száraz apró hús helyett szaftos pörköltféléket zsebes pitába pakolni. Plusz pont a széles limonádé-kínálatért és a kézműves borokért is jár.


Pasta Bar és Pita Pest Pasta Bar Facebook, Pita Pest Facebook
Cím: 1061 Budapest, Király utca 8.
Nyitva tartás: Hétfő-Szerda: 11:00-00:00, Csütörtök: 11:00-02:00 Péntek-Szombat: 11:00-03:00 Vasárnap: 11:00-20:00