A Neopaint alkotói nem henyélnek: ismét egy komor tűzfalat változtatták át színes és látványos "urban art" felületté. A "TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2014" elnevezésű kreatív kezdeményezés idei második állomásaként, ezúttal a kerület kapujának számító Madách tér közelében alkottak.

Bár a belváros századfordulós bérházai bőven adnak munkát - és szabad felületet - az átalakító csapatok számára, egyre több helyen találkozhatunk az addigi omladozó, szürke tűzfalak helyén például történelmi eseményre vagy a kerület múltjára utaló, színes és ötletes falfestménnyel.

Az első tűzfalat a Neopaint Works csapata varázsolta újjá még 2010-ben, mindenféle anyagi támogatás nélkül, teljesen önálló kezdeményezésre, megfestették a Kazinczy és Király utca sarkán lévő játszótér tűzfalát. A felhős tájkép óriási sikert hozott, és a tűzfalfestés valódi mozgalommá nőtte ki magát. A csapat pedig nem tétlenkedik, idén már túl vannak a Madách Imre Gimnázium 600 m2-es felületének dekorálásán, amelyen a századfordulós Nagykörút hangulatát idézték meg.

Korábbi munkáik közül a legtöbb ma már nagy népszerűségnek örvend a lakók és a turisták körében is, mint például az említett játszótér fala a Kazinczy és a Király utca sarkán, innen néhány méterre, a Gozsdu közelében található Király utcai festmény a "legpestibb utcáról", a Klauzál tér "zöldségese" vagy az Akácfa utcai varrónős illusztráció. Az összes közül mégis talán a legismertebb a Rumbach Sebestyén utca foghíjtelkére néző hatalmas, mintegy 1000 m2 területű festmény, amely a híres 6:3-as diadalnakállít emléket.

Nem nehéz belátni, hogy a kerület szebb és rendezettebb benyomást kelt a színes képekkel, ezért az önkormányzat a kezdeményezés mellé állt és az alkotókkal egyeztetve, közösen találták ki az egyes díszítések tematikáját.

Az Otto Wagner-féle, évtizedek óta romos zsinagógával szemben álló Rumbach Sebestyén utca 10. alatti ház falfestménye a kerület alapításának időszakát idézi meg. A hangulatos képbe számos érdekes grafikai elemet, többféle tipográfiai elemet csempésztek az alkotók. Utóbbiak sokfélesége szándékos, hiszen ezzel is utalnak az akkori, kézzel festett feliratokra. A festmény tetején a kerület címere és neve látható, alatta pedig Belső-Erzsébetváros legfontosabb utcái.

A festmény közepén Erzsébet királyné portréja szerepel, akit a kerületi polgári kör kért fel 1881-ben, hogy legyen a kerület névadója. Ferenc József 1882-ben írta alá az engedélyt, így azóta hivatalosan is a királyné nevét viseli kerület. A kép alsó részét díszítő grafikai elemek mellett egy festett emléktábla van, amelyen a kerület kialakulásának, alapításának rövid leírása olvasható. A Neopaint hamarosan egy újabb képet készül átadni, így hamarosan arról is beszámolunk nektek!