A biciklizés nem csak nálunk örvend hihetetlen népszerűségnek, a szomszédos Bécsben is hasonló a helyzet. Ráadásul az osztrák fővárosnak is éppen ugyanazokkal a biciklis ügyekkel kell megbirkóznia, mint Budapestnek. Így örömmel látjuk vendégül a kint nagyon népszerű Cycling Affairs (Biciklis ügyek) című kiállítást, amely 2014. május 8-25. között várja az érdeklődőket a Design Terminálban. A kiállítás olyan innovatív megoldásokról szól, amelyek a tudatos városi életre, és a kerékpáros közlekedésre inspirálnak egy élhetőbb jövő reményében.

Bécs város kreatív ügynöksége, a departure hirdette meg tavaly a CyclingAffairs nevű pályázatot, amelynek középpontjában a biztonság, a stílus és kultúra, a kerékpárosszolgáltatások, infrastruktúra és várostervezés, illetve a biciklismindennapok kérdése állt. A felhívásra 235 ötlet érkezett, köztük design megoldások, városfejlesztési koncepciók, illetve mobil alkalmazások. Mivel Budapestnek is Bécshez hasonló helyzeteket kell kezelnie a bringázás terén, ezért a kiállítás május 8-án a Design Terminálba költözött egy időre, hogy a magyar közönség is kapjon némi inspirációt.

Az ötletpályázaton részt vett megoldások mindegyike a biciklizés egyre csak átalakuló megítélésre, a bringás infrastruktúra fejlesztéseire reagál: közülük a biztonsággal kapcsolatos ötletek, szállítással kapcsolatos felszerelések, a biciklilopások elleni megoldások és a tárolás problémájára tett javaslatok voltak a legnépszerűbbek. Az egésznek a célja, hogy a biciklizés mint valós közlekedési alternatíva legyen jelen a városi életben, amely hosszú távon élhetőbb környezetet eredményez.

Nem lehetett azonban könnyü dolga a zsűrinek, hiszen rengeteg jó ötletet született. Nekünk a kedvenceink között volt például a mozgásra világító bicikliskesztyű, valamint a SPAR áruházban szatyor helyett a vásárláshoz kapható, bringára erősíthető papírtáska (ez közönségdíjat is kapott).

De persze a dobogós helyeket is ki kellett osztani. Ez a következőképpen alakult: A 3. helyet egy TEl-O-PORTER nevű biciklisutánfutó nyerte el, amely tulajdonképpen egy bérelhető szállítási eszköz. A találmány célja, hogy növelje a biciklisközlekedés hatékonyságát, és biztosítsa a kényelmes szállítást.

A 2. helyezett egy Budapesten is égető probléma, mégpedig a tárolásra ad megoldást. A MOBILER FAHRRADSTÄNDER, vagyis a MobilBiciklitároló ötletét az inspirálta, hogy nagyobb rendezvényk esetén bizony gyorsan elfogynak a kerékpároktárolására alkalmas helyek, amelyeket pótolni kell. Erre megoldás a TOI-TOI wc-khez hasonlóan bérelhető mobil tárolóegység, amely tulajdonképpen egy lopásbiztosan súlyos talpból és egy kikötéshez használható fémrúdból áll. Ezt imádtuk.

Végül az 1. helyen egy kombinált ötlet végzett, amely egyszerre fejleszti a biciklisinfrastruktúrát és kínál egy alternatívát azáltal, hogy a Bécsben is nagy gondot okozó üres üzlethelyiségek problémájára ugyancsak reagál. A dolog lényege, hogy a használaton kívüli üzleteket lehetne fedett, védett biciklitárolóként használni, a szolgáltatáshoz pedig kapcsolódna egy mobil alkalmazás, amely megmondaná, hogy hol van éppen szabad hely, és milyen felszereltséggel (szerszámok, pumpa, stb.) rendelkezik az adott parkolóegység. Valljuk be, nem rossz ötlet, és az egész városra jótékony hatással lehet.

A főszervező Kultúrgorilla 2010-ben jött létre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, és olyan témákat dolgoz fel, amelyek a városi ember fenntartható hétköznapjait a design eszközein keresztül támogatják.