Az elmúlt hetekben, hónapokban számos cikket szenteltünk egy különleges, Európában is egyedülálló kezdeményezésnek. Az idén negyedszer megrendezésre kerülő Budapest100 alkalmából rengeteg százéves épületbe juthattok be, de a lakók és a szervezők tucatnyi egyébbel készülnek, így a hétvége legérdekesebb programjai közül válogattunk.

A Budapest100 osztatlan elismerést aratott a budapestiek körében, de lassan komoly európai hírnévnek is örvend: Laura Barnett, a The Guardian cikkírója például beválogatta a tavalyi év legjobb kulturális eseményei közé. Brilliánsan egyszerű koncepció - csoda, hogy más városok még nem követték a példáját -írja. Ráadásul a budapesti program a hamburgi Lebendige Stadt Stiftung (Élő Város Alapítvány)

A legszebb városi ünnep-pályázatán, 631 induló közül került az első öt közé, egyedüli külföldiként! A siker persze nem véletlen: ahogy az egyik lakótalálkozón megtudhattuk, a remek ötlet mellett a szervezők kitartása és lelkesedése, a levéltárakban komoly kutatómunka és persze a lakók közreműködése is kell. Na meg a csodás századforduló utáni magyar építészet.

Az idei programsorozat keretében több iskolaépületet nézhetünk meg akár belülről is: a kőbányai Szent László Gimnázium (Kőrösi Csoma Sándor út 28-34.) Lechner Ödön és Vágó József tervei szerint épült és aulájával, dísztermével, valamint szecessziós díszeivel kelt feltűnést. Emellett az iskola tanulói koncerttel készülnek, valamint részleteket láthatunk az itt forgatott filmekből. Szintén érdemes ellátogatni az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium (Tanoda tér 1.) Tőry Emil és Pogány Móric által tervezett klasszicizáló jellegű épületébe, ahol óránként indul séta a fizika szertár, a könyvtár, a díszterem és az 1950 és 1954 között épült csillagvizsgáló fölfedezésére.

Egy másik iskolában, az istvánmezei ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola téglaépületében (Cházár András utca 10.) az idén húsz éves Szellemkép Szabadiskola Fényírók városa című, általunk is bemutatott jubileumi kiállításának egy részét tekinthetjük meg, majd akár száz éves recept alapján készült süteményeket is kóstolhatunk. Szombat délután pedig Kőnig Tamás építész előadását hallgathatjuk meg Lajta Béla építész munkásságáról, majd a bemutatott épületeket - ahogy mi is tettük - vezetett séta keretében lehet megtekinteni az előadó kíséretében.

Néhány kisebb negyedben különösen sok szülinapos épületet találunk: ezek közé tartozik a különleges, falusias hangulatú, népi-szecessziósWekerle-telep, amelyet Kós Károly és követői terveztek elsősorban a környék munkásai és tisztviselői számára. Az előző példához hasonlóan a Naphegy, azon belül is például a Naphegy utca viszonylag rövid idő alatt és egységesen épült be: az egykori szőlőhegy házai itt is számos történetet és rejtett építészeti részletet tartogatnak.

A fentieken túl számos más épület is megnyitja kapuit. Például az I. kerületi Attila út 107. lakói kis vendégséggel várják a látogatókat, a közeli Attila út 29. szám alatt pedig kerti piknik lesz, ráadásul közösen ünneplik meg a ház százéves hölgy lakójának születésnapját. Vasárnap délután pedig akár a Babits nyomában - történeti séta a Vérmezőn is részt vehetünk.

Ha úgy érezzük, hogy valamit mi is szeretnénk visszaadni a lakóknak, a VI. kerületi Dózsa György út 102. alatt a helyünk, ahol kertszépítésre nyílik lehetőség. A közeli XIII. kerületben, a Gogol utca 22. szám alatt igazán különleges programmal készülnek: a két "gangkoncerten" a ház lakói játszanak!Ezenkívül betekinthetünk olyan egyébként zárt intézmények életébe is, mint a város legpatinásabb katonabázisa, a Petőfi Sándor laktanya vagy a sokak szomját oltó kőbányai sörgyár, de jóval "kisebb léptékű"helyszínek is figyelmet érdemelnek, mint például az az egykori cselédszoba, amely egy pop-art festményt rejt. Mindez természetesen csak egy kis ízelítő a hihetetlenül gazdag programkínálatból, hiszen lehetőségünk sincs bemutatni a rengeteg gyönyörű homlokzatot, az építészettörténeti kiállításokat és az izgalmas sétákat. Mivel jótanácsból sosem lehet sok, most mi is adunk egyet: ásd bele magad a programfüzetbe, tervezd meg az útvonalad és most hétvégén nézelődj, amíg csak bírsz! (A programfüzetet ide kattintva akár le is töltheted.)