A volt Szikra Mozi századfordulós épülete körül már jó ideje nagy a csend. Ennek oka, hogy a hely április 18-án péntekre teljesen megújul és PRLMNT (ejtsd: Parlament) néven valószínűleg Budapest kulturális és elektronikus zenei központjává fog - de legalábbis szeretne - válni. Az új hely egy hatalmas előadóteremmel, valamint néhány kisebb teremmel, több emeleten szeretne minden igényt kielégíteni az elektronikus zenétől kezdve a kiállításokon és divatbemutatókon át egészen a gasztronómiáig. Bejártuk, kipróbáltuk, tetszett.

A Nyugati pályaudvar közelében található egykori SzikraMozi épülete már jó ideje zárva van. Ennek oka, hogy itt nyílik április 18-án, pénteken a PRLMNT, amely, kihasználva a századforduló környékén épült olasz-barokkos épület tulajdonságait, nem kisebb célt tűzött maga elé, mint azt, hogy Budapest meghatározó kulturális és elektronikus zenei helyszíne lesz, és ezáltal végre elfoglalja méltó helyét a városban.

Ezt természetesen ütős programokkal, valamint egy, a Lannister család számára is első osztályú élményt nyújtó előadóteremmel szeretné elérni. A városban egyedinek számító szuperadottságok között szerepel még számos kisebb terem, egy bisztró és egy VIP rész, amelyhez saját fürdőszobával(!) rendelkező szobák is tartoznak. Azt gondoljuk, elég egyértelmű, hogy ezeknek mi lesz a rendeltetése. Ugye egyértelmű?

Egyébként ne tévesszen meg senkit a név, hiszen bár itt is akad majd műsor bőven, az országház magánhangzók nélküli változata meghozni, nem pedig elvenni kívánja majd az életkedvünket. A Duna-parti neogótikus palotához leginkább csak méreteiben lesz köze.

Arról nincs tudomásunk, hogy a hiperimpozáns belterű PRLMNT csaptelepei aranyból készülnek-e, az viszont kiderült, hogy az elegancia és egyedi megjelenés ellenére nem kell véresszájú dress code és face control ellenőrzéstől tartani - aki az elvárt módon viselkedik és nem a bajt keresi, azt az ígéretek szerint be fogják engedni edzőcipőben, sőt még fullcap-ben is. Ez nagyjából azt jelenti, hogy lesz Budapesten egy szuperül felszerelt prémium szórakozóhely, ahol nem a BMW megpörgetésével lehet csak italt rendelni. Reméljük, hogy tényleg.

A programok ugyanolyan változatosak lesznek, mint a tervezett célközönség: A programszervező, a Newcastle-ből Budapestre érkezett James Todd elmondta, hogy a nemzetközi szintű underground elektronikuszenei események társaságában kortárs színpadi előadások, divatbemutatók, modern tánczenei rendezvények és művészeti kiállítások is helyet kapnak majd. A minőségi szórakoztatás mellett pedig az étkeztetésre is külön hangsúlyt fektetnek. Az egésznek a lényege, hogy megőrizzék az épület sajátos értékeit, de ugyanakkor egy új, kortárs szellemmel is felvértezzék azt.

A PRLMNT csapata egyébként semmit sem bíz a véletlenre: a legkorszerűbb fénytechnikát egy speciálisan ide tervezett hangtechnika is kíséri, illetve a hangszigetelést is a tökéletességig fejlesztették a környékbeli lakók megnyugtatására. Emellett az egyik legjobb dolog itt, hogy a plafon elhúzható. A csúcstechnológia és a pompázatos nagyterem az első alkalommal az Infinity Inkkel mutatkozik be a budapesti közönség előtt április 18-án.

PRLMNT (bezárt)
Cím:
1066 Budapest, Teréz Körút 62.