Budapest egyre izgalmasabbá válik építészeti szempontból - nemcsak az elmúlt évszázadok öröksége, hanem az újonnan felépítendő épületek miatt is. Utóbbiak tervezését persze alaposan meg kell fontolni, de ha a szakma legnagyobbjait sikerül megnyerni a közös gondolkodásra, az mindenképpen jót tehet a terveknek. A hamarosan a Bálnában megrendezésre kerülő Nemzetközi Építészkongresszuson erre az eszmecserére lehetőség nyílik.

Ha érdekel a kortárs építészet, itt a helyed, hiszen a szakma legjobbjaival találkozhatsz akár személyesen is. Vendég lesz többek közt Mario Botta; a svájci építész tanulóévei alatt olyan nagyságokkal került kapcsolatba, mint Carlo Scarpa és Le Corbusier. Számos nagyszerű épülete áll a nagyvilágban, mint például a MOMA Múzeum (San Francisco), Feltámadás katedrális (Évry), Tinguely Múzeum (Bázel), Városi Könyvtár (Dortmund), Kyobo-torony és Leem Múzeum (Szöul), Csingua Egyetemi Könyvtár (Peking).

Szintén nagy várakozás előzi meg az új svéd progesszív építészet két legfontosabb képviselőjének előadását. A fiatal építészpáros, Bolle Tham és Martin Videgård alkotásai számos szakmai díjat kaptak; számos nívós művük közül is kiemelkedik a Kalmar Művészeti Múzeum. A külföldi vendégek között szerepel még Erik Nobel dán építész, aki a jellingi rúnakövek fölé tervezett, rézből készült épületével nyert nemzetközi díjakat. A szintén előadó Martha Thorne építészről pedig talán elég annyit mondanunk, hogy a Pritzker-díj kiosztásáért felelős testület vezetője.

A helyszín, vagyis a Bálna Budapest több szempontból is izgalmasnak ígérkezik: a nálunk talán még kissé szokatlan non-standard építészet zászlóshajóját maga az építész, Kas Oosterhuis mutatja be.

A felsorolt szakembereken kívül más tervezők, intézményigazgatók, döntéshozók is előadnak a szombati rendezvényen, amelynek a fókuszában a múzeumok és a kulturális intézmények állnak. A fenti építészek a szakma legjavát képviselik, így biztosak lehetünk benne, hogy minden résztvevő hasznát látja az értelmes, nemzetközi tapasztalatokon alapuló párbeszédnek. Szükség is lesz erre a Liget Budapest, valamint a magyar szellemi teljesítmény legjavát bemutatni kívánó Rubik Múzeum tervezésekor, hiszen a jelenleg ismert ötletek eddig igencsak megosztották a szakmát. A kongresszusra itt lehet jelentkezni.