A legjobb gyrosos olyan, mint a kedvenc zöldséges. Mindenki biztos benne, hogy megtalálta a legjobbat, de hacsak nem valami extra különleges déli gyümölcsöket, vagy a bolognai spagetti legtitkosabb fűszer hozzávalóját beszállító 21. századi Monoriról van szó, senki nem tudja megindokolni, miért az övé a legjobb. Mi is ismerjük a tengernyi, változó színvonalon működő gyros-ellátót szerte az egész városban, és akad köztük minőségi fogás is, de most olyan helyre bukkantunk, amelyik teljesen szemben úszik az árral. A Kerkyra olyan anyagot dob a piacra, amivel a terjesztők akkor sem vehetnék fel a versenyt, ha egy az egyben leutánoznák a módszereiket. Úgy nehéz, ha az emberből teljesen hiányzik a görög vér.

Pont nem arra gondolnánk, hogy világbajnok gyrost mérnek egy impozáns, de kissé lepukkant épület aljában egy olyan belső térben, amiről elsőre nem lehet eldönteni, hogy karibi, vagy valamilyen dél-európai hangulatot akar kelteni.

Pedig már a Disney-mesék is tudják, hogy a látszat néha csal, így a szörnyetegnél is kiderül milyen érző szív dobog a szőrmók külső mögött, sőt az Oroszlánkirály büdös Pumbája is a film legjobb feje a miniatűr termetét feltűnési viszketegséggel álcázó Timon mellett. A pult mögött dolgozó Eli és Dimi (a teljes nevüket valószínűleg kizárólag Akhilleusz leszármazottai tudják kimondani és/vagy leírni) fogad mindenkit görögös lazasággal, ékes magyarsággal és kedvesen piszkálódó humorral. A visszajáró vendégeket arcról már annyira ismerik, hogy fejből tudják, ki mit kér/nem kér a tányérjára.

Március elején lesz két éves a hely, és nem kizárt, hogy a szülinapon a tavalyi sikert is felülmúlják, amikor egy nap alatt több mint 400 gyrost adtak el. Naponta így is bőven elfogy két-három nyársnyi gyros-hús. Mivel teljesen nyersen teszik fel sülni, ezért legalább 30-45 perc kell ahhoz, hogy elkészüljön, de az első vágásból enni igazi kiváltság, mert ilyenkor dolgoznak legjobban a felhasznált fűszerek.

A Kerkyrában van egy fontos szabály: az először betérő vendégnek kóstolnia kell, mielőtt bármit kérne. Még ha csak egy sima mezei gyrosra (750 Ft) vadászik, akkor is, mert a megszokott „gyros pitában” itt olyan extrákat kap, amin még egy átlag görög is meglepődve ráncolja a homlokát. A „minden mehet bele?”-kérdés ugyan elhangzik, de körülbelül annyi köze van a megszokott hagyma-csípős kombóhoz, mint Jordan Belfortnak a szamaritánus jócselekedetekhez.

Itt a "minden" alatt elsősorban az erős paprikával megdobott fetasajtra, az igazi görög tzatzikire és a füstölt sajtos répasalátára vonatkozik a kérdés, és ezek után következik - igény szerint - a paradicsom, uborka és lilahagyma triója. A végén már csak a sült krumplit és a hentesnél vásárolt, majd saját maguk által fűszerezett és a nyársra felhúzott csirkehúst csavarják be (nem tuszkolva) a Görögországból importált, a megszokottnál jóval vastagabb és ízletesebb pitába.

Az eredmény olyan ízorgia, ami körülbelül akkora ugrást jelent a fapados gyrosokhoz képest, mint amikor egy koccintós vörösboros kóla után kikérünk egy caipirinhát. A hús fűszerezése szinkronban van a jól működő kesernyés-erős fetával és a lágy tzatziki ízével, amit csak tovább erősít, hogy a pita nem akar minden második másodpercben összeesni, mint a Neptun a vizsgajelentkezés csúcsidőszakában.

Ha emeljük a tétet, a gyros tál (1490 Ft) mind tudja a fentieket, csak nagyobb adagban, mint egy sima gyros. De ha a görög gasztronómia iránt érdeklődünk, érdemes a saslik-utánérzéssel dolgozó szuvlakinak (1490 Ft) és biftekire keresztelt, paradicsommal és fetával töltött fasírtnak (1490 Ft) is adni egy esélyt.

A hely specialitását, a Kerkyra tálat (2750 Ft) csak a Fald fel Görögországot!-versenyre edző önjelölt kamikaze pilótáinak ajánljuk: eddig csak négy embernek sikerült egyedül magába tömni a sertés szuvlaki nyársat, csirke szuvlaki nyársat, gyros húst, zöldséget, salátát, tzatzikit, pitát, hasábburgonyát és grillsajtot ajánló spártai katona reggelije-tálat.

Szerencsére most semmi nem utal arra, hogy Eliék hirtelen lehúznák a rolót, de mi inkább abban bízunk, hogy idővel akár tovább is terjeszkednek a fővárosi gyros-térképen.

Ha megismerkednél más kiváló, de a központtól kicsit távolabbi gyros-csodával, mindegyik Gyradiko kötelező állomás.