Élmény

Ilyen lesz a Millenáris Velodrom

Buborékbolt - Pest, design bolt, táska, kiegészítő, füzet

A hazai kerékpársport szentélyét több okból sem ismeri a budapestiek többsége. Egyrészt az épület nem túl jó állapotban vészelte át az elmúlt évtizedeket, másrészt kissé eldugottan fekszik a Puskás Ferenc Stadion árnyékában. Még a neve is megtévesztő tehát, hiszen nem a Millenáris területén található, hanem a pesti oldalon, a név pedig a millennium idejére utal. Váncza László és csapata megőrizte és újragondolta az építészetileg értékes épületegyüttest, ahol 118 éve tekernek, őrült tempóval.

Történelmi épület
A közvetlenül a millenniumi ünnepségek előtt épült Millenáris Sporttelep avatásán részt vett Hajós Alfréd kétszeres olimpiai bajnok is, aki akkor még nem sejthette, hogy a Neuschloss Marcell és Neuschloss Ödön által tervezett épületet az ő tervei szerint építik át néhány évtizeddel később. Hajós igazi reneszánsz személyiség volt: a remek sportember építészként is maradandót alkotott.
Fotó: Fortepan
Amikor Magyarország 1928-ban elnyerte a pálya-kerékpáros világbajnokság rendezésének jogát, őt kérték fel a sportlétesítmény áttervezésére. Hajós rajzain persze nyoma sem volt a reneszánsznak, így a modern vasbetonszerkezeteken nyugvó pálya Európában az egyik legkorszerűbb és leggyorsabb volt.
Fotó: epiteszforum.hu
Megérett a felújításra
Az épületegyüttes állapota azonban az utóbbi időben nem éppen a fénykort idézte – a felújítására kiírt pályázat eredményét pedig a közelmúltban hirdették ki: a Váncza Műhely fémjelezte terveken megfigyelhetjük, hogy az építészek a lehető legtöbbet megőrizték az eredeti örökségből, de közben az új épület tervezésekor kortárs építészeti eszközöket használtak fel.
Fotó: epiteszforum.hu
Pálya kint és bent
Az épületegyüttes különlegessége elsősorban az, hogy rögtön két pályát is kap a sportág: egy faburkolatú, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas, fedett létesítményt a profik számára, valamint egy szabadtéri pályát, amelyet elsősorban az amatőr sportolók használhatnak majd.
Fotó: epiteszforum.hu
A terv másik fő erénye, hogy megújítva, de megőrzi a Hajós-féle eredeti épületet, amelyhez harmonikusan kapcsolja hozzá a kortárs megoldásokkal teletűzdelt újabbat. Az utóbbi részben a föld alá lesz süllyesztve, az oldalsó üvegfalak mégis elég fényt biztosítanak, valamint kapcsolatot teremtenek a külső környezettel és a Nemzeti Olimpiai Központ zöldterületével.
Fotó: epiteszforum.hu
Az új épület vasbeton födéme fölött elhelyezett, bárki által látogatható szabadtéri pálya és a körbejárható zöldtető különleges elhelyezkedésüknél fogva a szabadidő eltöltésének kedvelt helyei lehetnek a jövőben.
Fotó: epiteszforum.hu
A hamarosan megújuló épületegyüttest úgy tervezték, hogy ne kizárólag kerékpáros versenyeket, hanem kiállításokat, konferenciákat, koncerteket vagy tornaversenyeket is rendezhessenek benne. Kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz, ha elkészül!