“Kurdisztán” és a “Free Tibet”. Ezekkel, valamint a Dalai Láma portréjával feltűnősködik az egyik budapesti gyrosos a Bakáts térnél. Kiderült, hogy a tulajdonos nem csak a levegőbe beszél: a kurd származású férfi 2005-ben érkezett politikai menekültként Budapestre, és azóta is itt él tibeti feleségével. A 2010-ben nyílt éttermük ugyan nagyon hasonlít a jól ismert török helyekhez, valami azonban mégis más. Teszteltük.

A KurdisztánÉtkezde első ránézésre éppen olyan, mint a többi török gyorsétterem: a bejáratnál sül a gyros, a pultban baklawák, tandoori csirkék, falafelgolyók és más keleties ételek sorakoznak, a felszolgálás pedig akcentussal történik. Amitől viszont ez a hely merőben más lesz, mint a többi, az a DalaiLáma képe (mellette Abdullah Öcalan, a kurd munkáspárt vezetője), valamint a falra ragasztott "Free

Kurdistan" és a “Free Tibet” felirat.

A szabadságharcos hangulat a tulajdonostól, Ileri Ridvantól származik, aki kurd származású, és a debreceni menekülttáborban ismerkedett meg tibeti feleségével. Annak ellenére, hogy a két nép kultúrája és vallása rendkívül különböző, könnyen találtak közös pontot, mégpedig a szabadság eszméjében, ami mindkét otthontalan nép számára a legnagyobb kincs a világon.

Az étteremben dolgozik még a tibetiTsewang Thinley Namgyal, aki szintén politikai menekültként érkezett Magyarországra, 2005-ben. Korábban segédmunkásként dolgozott - többek között az Allee építkezésén - és sikeresen megtanult magyarul. Elmondta, hogy nagyon szeret Budapesten élni, mert nagyon kedvesnek és segítőkésznek találja a magyarokat. Felesége szintén magyar, így az állampolgárságot is szeretné megszerezni, hogy azzal egyszer visszamehessen Tibetbe meglátogatni a barátait. Elmondása szerint Budapesten összesen 13 tibeti él a már itt született gyerekekkel együtt, valójában összesen 5-en menekültek hozzánk a kínai megszállás miatt. Elmesélte azt is, hogy a Budapesten élő kínaiakkal nincsen konfliktusa: ha betérnek ebédre, akkor általában megdicsérik az ételt, és mosolyogva távoznak. Néhányan közülük visszatérő vendégek.

Az ételeken egyébként tényleg van mit dicsérni: minden frissen készül, az adagok nagyok, a zöldség mennyisége feltűnően nagyobb, mint máshol, a kiszolgálás pedig szokatlanul kedves. A vendégek itt különleges bánásmódban részesülnek: meg lehet előre kóstolni például az ételeket, és néha akad egy kis spontán árengedmény is. Amikor ott jártunk, akkor például ajándék tibeti töklevest osztogattak a téli hidegre való tekintettel.

Az árak a pozitívumok ellenére nem sokban térnek el a többi hasonló helytől. Egy nagy gyros tál 1100 Ft, a kicsi 800 Ft, a gyros pitában 550 Ft, a saláták 400 Ft-ba kerülnek, a pultban található ételek nagy része pedig 800 Ft/adag. Ezen kívül kaphatók még baklawák 300 Ft-ért.

Az étteremben egyébként hetente kétszer autentikus tibetifogásokat is kínálnak. Ilyenkor van jak-pörkölt, tibetimomó, tibeti kenyér, sa phale (tulajdonképpen tibeti barátfüle zöldségekkel és hússal) és jaktej alapú leves.

Kicsit kérdezősködtünk még a tibetikonyhával kapcsolatban, és megtudtuk, hogy a helyi szokások szerint mindent frissen készítenek, és csak annyit, amennyit aznap el is fogyasztanak. Sok mindent főznek jakból, sok zöldséget használnak és nagyon szeretik a tésztákat, amiket kedvükre töltögetnek, majd olajban vagy sütőben kisütnek. Érdemes kipróbálni.

Free Kurdistan Étkezde

Cím: 1092 Budapest, Tompa u. 2.


Nyitva tartás: 0-24
Facebook