Újpest-Központ metróállomásnál éttermet nyitni körülbelül annyira merész vállalkozás, mint filmet forgatni Trianonról. A kettő között mindössze annyi a különbség, hogy előbbire már van élő példa, ráadásul nem is rossz. Eddig, amikor jó éttermet kerestünk, pont nem az jutott eszünkbe, hogy a mozaikos szocreál hármas metrójának nyomvonalán a panelházak Brooklynja felé vegyük az irányt, most viszont, a Központ bisztró igazán bevállalós gasztromissziójának köszönhetően változhat a helyzet.

Az étterem helyisége korábban Újpest-Központ egyik túlméretezett hentesüzlete volt, amit állítólag nagyon visszasírnak a helyiek. Még akkor is, ha a piac itt van tőle két centire. Most a Központ inkább a dolog másik végét akarja megfogni: nem az állatot vágja le, hanem a tányérunkra pakolja, kifejezetten ízléses módon. Persze ez nem jelenti azt, hogy a vegetáriánusok éhhalálra kárhoztatnak: a főételek között a sajtsteak sült céklasalátával és házi diós kenyérrel (2 190 Ft) például pont annyi húst látott, mint Vincent van Gogh a dél-franciaországi vágóhidak látogatása után.

A belső alapján egyszerre lehetne egy laza beülős hely, ahova a barátokkal beugrunk egy burgerre, és egy kellemes étterem is, ahova este elvihetjük a barátnőt egy engesztelős vacsorára. Az étlap ugyanezt a kettősséget követi: kezdhetünk sült malac „tatárral”, amihez tárkonyos uborka (öntet), fokhagyma és pirítós is jár (1250 Ft) és ezek után az ember azt hinné, hogy itt a vég; rálépett a fine dining rögös útjára, ami ízre nagyon finom, csak a végén lehet, hogy éhes marad.

A Központ viszont ezt nem fogja hagyni, mindegy melyik irányba is megyünk tovább. Választhatjuk a menő fogásokat, mint a lassan sült marhanyakatpirított csuszával és pörkölt jus-vel (2490 Ft) csak azért, hogy ne a Wikipédiáról kelljen megtudnunk, valójában mi is az a jus. Segítünk: pecsenyelé, vagyis olyan, mint a szaft.

Akár egy éles balkanyart is vehetünk, és átnyargalhatunk a burgerek vonalára is, mert a Központ hat különböző lehetőséget kínál az amerikaiak nemzeti eledeléből, melyek mellé extra köretnek kérhetünk chipsnek álcázott sült krumplit és káposzta coleslaw-salátát.

Mi a libás lehetőséget próbáltuk (1490 Ft + 390 Ft a köret), mert eddig eszünkbe sem jutott, hogy a Márton-napi slágerek ilyen átlagos cudar hétköznapokra is átmenthetők. Az első harapás után olyan mennyiségű húslé szabadult ki a hátsó szekcióból, hogy először azt hittük, a másik tányérról teleportált át egy adag jus. Pedig erről szó sem volt, egyszerűen nem vagyunk hozzászokva, hogy egy burger olyan helyzetbe hozzon minket, amivel a világ összes szaftos húspogácsás poénját ellőhetnénk. Talán pont ezért vagyunk annyira megilletődve, hogy nem is pörgünk ezen tovább, hanem továbblépünk a desszertre.

Mert a hely brownie-ja is bőven megéri a karakterszaporítást. Amiben nem csak az a jó, hogy a forró süteményre rátoljuk a jéghideg vanília fagylaltot, hanem ezt még egy valamilyen narancsos lében (már megint a bizonyos szaft) is megfürdetjük.

A kínálatnak már most is része a reggeli: rántottával (550 Ft) vagy tükörtojással (550 Ft) is indíthatjuk a napot, a Központ angol reggelije (890 Ft) a szokásos babbal, virslivel és baconnel pedig még a Dwayne „The Rock” Johnsonoknak is elegendő üzemanyagot adna útravalónak.

Miután Petrovszki Norbert az Apetitóban és a Sziget backstage-ben (hat évig a Costes égisze alatt) alaposan megedződött, épp itt volt az ideje, hogy kipróbálja önmagát nagypályás séfként is. Kreatív agyként besegít neki a Rosinante Fogadós Gál Zsolt is, a közös céljuk pedig hogy olyan házias fogásokkal legyen tele a szezonálisra tervezett étlap, amelyek egyszerre hozzák a megszokott ízeket, de van bennük valamilyen kortárs csavar is. Már most, a kezdeti időszakban sincs semmi gond a minőséggel, egyedül a várakozással töltött percek számán lehetne még egy kicsit vágni, de valószínűleg ez is megoldódik, ha már teljesen olajozottan működik a konyhai gépezet.

A borválasztékban a kötelező Légli-Dúzsi-Nyakas kötelező körön túl minden hónapban más kevésbé ismert, de minőségi kézműves borászt mutatnak majd be: először a Nyolcas és Fia egri borház van soron.A Bruno & Bruno és a Petrus is a házias ízeket idézik fel, mégpedig úgy, hogy háziatlanul, tehát a kortárs konyha vívmányait felhasználva főznek. Ennek a műfajnak szerintünk vitán felül helye van Budapesten, és ha a Központ le tudja gyűrni azt az apró hátrányt, hogy 10 metrómegállóra van a város tényleges centrumától, szép és hosszú jövő várhat rá.
Központ BisztróCím: 1042 Budapest, Szent István tér 1.
Nyitva tartás: hétfő - csütörtök 8-22

péntek 8-24

szombat 10-24

vasárnap 10-22
Facebook