Élmény

Ilyen lesz a Nehru-part

Fotó : Ride

Budapest egyik legújabb parkfejlesztését mutatjuk be, melynek során létrejön majd a város első biodiverz kertje; de ez még semmi: vízi kert, BMX-pálya a híd alatt és szabadtéri kondipark panorámával. Ha ehhez hozzátesszük, hogy ez Budapest főépítészének is az egyik kedvenc projektje a következő évben, tényleg érdemes lesz szemügyre vennünk az oldalunkon elsők között megjelenő látványterveket.

A fényes múlt és a szürke jelen

Nehru-part
  • 1093 Budapest, Nehru-part
Fővám tér és a mai Petőfi híd közötti terület egykor Budapest fényes jövőjének mintegy záloga: nem egy kellemes, andalgásra csábító terület, viszont a budapesti ipar és kereskedelem egyik középpontja volt, ahol helyet kapott a Központi Vásárcsarnok, a mai Corvinusnak helyet adó Fővámház, a Közraktárak és a hatalmas Elevátor-ház. Ez egy korabeli “logisztikai központ” volt, ahová az áru beérkezett, illetve ahol vasútra vagy hajóra tették szállításra. Az épületnek már semmi nyoma, a helyét egy park foglalja el.
Sokan nem ismerik Nehru nevét, pedig a Mahátma Gandhi támogatását élvező politikus India első miniszterelnöke volt. Most mégsem a töriórán kimaradtakat szeretnénk bepótoltatni, viszont mindenképp érdemes lesz megjegyezni ezt a nevet, mert egy park viseli nevét a pesti Duna-parton, méghozzá a Bálna és a Petőfi híd között.
Tipikusan olyan park ez, ahol minden adottság megvan ahhoz, hogy menő hely legyen: jó levegő, elképesztő panoráma, remek közlekedés. Mégsem jár ide jóformán senki, mert a lelakott szóval elég jóindulatúan írtuk le az állapotokat; az egyetlen érdekesség, hogy néha erre sétál Demjén Rózsi. Na jó, az is elég szórakoztató látvány, amikor a közeli gimnázium diákjai a Nemzeti Színházig tartó futófelmérés egy részét a 2-es villamossal teszik meg, szóval ne csodálkozzunk, ha a Borárosnál egy csapat lihegő, tesipólós gyerek száll fel.
Amit nagyon várunk

Bálnává transzformálódott raktárépület az egyik leginkább ígéretes budapesti ingatlanfejlesztésnek indult, míg végül az Eltűnt idő nyomában regényfolyamát idéző végeláthatatlan történet végére is pont került, és ősszel végérvényesen megnyílt. A hungarikummá fejlesztett fanyalgókánon ellenére mi biztosak vagyunk benne, hogy a kultúrpláza még tartogathat kellemes meglepetéseket: mint oly sokszor bebizonyosodott, az igazán sikeres ingatlanfejlesztések gyakran egy köztér megújításához kapcsolódnak. A látványtervek alapján pedig minden okunk megvan rá, hogy Budapest egyik legmenőbb fejlesztésének tartsuk a park megújítását.

A ferencvárosi lesz a főváros első biodiverz módon felújított parkja, vagyis olyan speciális növényzetet telepítenek a Főkert tervei szerint, amely a néhány kezdeti év után szinte önfenntartó biológiai rendszerré áll össze. Bármelyik wannabe urbanista vagy kezdő várospolitikus elmantrázza, hogy a „Dunához vissza kell térni”: úgy tűnik, Ferencváros és az építészeti részért felelős D1618 Műhely megértette az idők szavát, így a Bálna elé egy vízi kert kerül. A MOL-BuBi állomás már kötelező elem egy új fejlesztésnél, de a Petőfi híd alá tervezett BMX-pálya talán segíthet azon, hogy ugribugri pajtásaink ne a – remélhetőleg jövő tavasszal – frissen átadott Erzsébet teret zúzzák le.

A park nem csupán a napozóágyak miatt lehet új kedvenc: otthonra találhatnak itt a kis Arnoldok (szabadtéri kondipark), Kaszparovok (sakktáblák) és a futópálya révén egy újabb Duna-parti bázist nyernek a futás bolondjai (és reméljük, nem a futóbolondok).
Folytatva a hasonlatok sorát, az innovatív módon kis- és nagytestűeknek fenntartott kutyafuttatók a budapesti Rexek új kedvencei lehetnek, és bár a szánkódomb aligha fogja idecsábítani a svájci, norvég vagy a mégoly híres jamaikai bobcsapat tagjait, de az biztos, hogy a kerületi ovisok jól mulatnak majd a zöld-fehér hóban.