A Tamp & Pull, a menő újhullámos kávézók, a kávéházak és az alter helyeken túl is még mindig történnek említésre méltó változások Budapest kávés életében. Most két, újonnan nyílt belvárosi helyre látogattunk el, hogy megnézzük, mit lehet még kihozni a fekete levesből.

Szimpla HáztájiElső a sorban a Szimpla névre hallgató romkocsma-birodalom legújabb gyermeke, a Szimpla Háztáji. Pusztán kávézónak nevezni a Háztájit körülbelül olyan, mint azt mondani, hogy Tarantino ügyes rendező.A kávénál itt jóval több mindent lehet kapni, de tény, hogy az itteni fekete akár több misét is megér.

Ahogy azt a neve is sugallja, ez a leányvállalat a Szimpla vasárnapi termelői piacból nőtt ki, amely már két éve friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, sajtokkal látja el a budapesti kézműves-fanokat. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a termelői piac csak vasárnaponként költözik be a Kazinczy utcába, pedig a termékekre hét közben is lenne igény. Ezért jött létre a Háztáji, amely egy nagymama régi kredencének álcázott pulttal veszi fel a Szimplánál alapvető romkávézós trendet.

A Háztájiban komoly kihívás kiválasztani mit együnk, mert házi tejjel/joghurttal meglocsolt müzlik mellett a kézműves mangalicavirsliből készült hot dog, a házi sajtokkal telepakolt szendvicsek és a különböző sütemények közül nem hagynánk ki egyiket sem. A baj csupán az, hogy ekkora mértékű kalóriabevitellel már a McNuggets-pusztító Usain Bolttal is versenybe szállnánk. A Háztáji elsősorban a reggeliző és a tízóraizó igényeket elégíti ki, de ha már itt vagyunk, több mint valószínű, hogy a napi menüt is megkóstoljuk ebédre.

Az itteni jelszó az alapanyagfétis, ez előrevetíti, hogy az étlapot a healthy food uralja. A tulajdonosok évek óta ismerik a termelőket, és csak szigorú szelekció után kerülhet be bármilyen áru a kínálatba. Persze a mangalicavirsli egyáltalán nem kötelező, csupán egy lehetőség: kifejezetten vegetáriánusokra és vegánokra gondolva is készülnek szendvicsek.

Van, ami még ennél is nagyobbat dob a Háztájin: a kávé. Fájó, hogy ez nem lehet magyar termelői, de a gondolat azért közel áll hozzá. A Tamp & Pullnál és a Printában már megszokott Has Bean kávéval dolgoznak itt is, ennél a márkánál pedig egészen a forrásig visszakövethető, honnan érkezett az alaposan válogatott alapanyag. Amikor ott jártunk, éppen el salvadori és brazil szállítmánnyal dolgoztak.Expresso Café
Cím: 1072 Budapest, Rákóczi út 42.Nyitvatartás: Hétfő - péntek: 8–18, Szombat: 9–17
Facebook
A Britanniából származó Has Bean ötlete szép lassan Budapestre is beszivárgott, de a honi terjesztők tudatosan csak olyan helyekre akarják a terméket eljuttatni, ahol a kávékészítés performansz is egyben, tehát a baristák pontosan tudják, hogy az emberek szájtátva nézik őket, miközben a manuális gép karjait állítgatják.
Az Expresso Café hálózat mindegyik tagja erre az előadásra játszik rá: a kávé készítéséhez nem kell más, csak egy pult, így olyan közel akarják vinni a készülő fekete levest a vendéghez, amennyire csak lehet. Viszont a show nem csupán egy Houdini-féle bűvészelőadás, aminek nagyobb a füstje, mint a lángja: az Expressónál biztosak abban, hogy az extra minőség, a manuális gépek és a barista szakértelme egyaránt szükséges ahhoz, hogy a kávé különösen jó legyen.

Október elején a Blahánál az EMKE irodaház előcsarnokában nyílt egy Expresso kávézó, ami első látásra szöges ellentéte a romkocsma-designnal dolgozó Szimpla Háztájinak. Minden vakító fehér és (meglepő módon) kávébarna, az asztalok pedig olyan szabályos háromszögek, hogy egy perc alatt kiszámolják saját magasságukat.

Ez az egy perc pedig pont elég arra, hogy elkészüljön egy csésze capuccino, flat white vagy espresso. Mi espressót kóstoltunk, és az első korty után rögtön étcsoki íz támadta be a nyelvünket. Nem volt rossz, na. Tény, hogy a minőség egy fokkal magasabb árkategóriát követel, de a Has Bean kávéknál a cukrot el is felejthetjük, ami több mint poztív.

Kajafronton egy fokkal kevesebb lehetőségünk van, mint a Szimplában, de kézműves édességekből és különböző szendvicsekből itt is válogathatunk. Amikor ott jártunk, minden capuccinóhoz járt egy ingyen croissant, ami, bárhogy is nézzük, elég jó üzlet.