Már régóta tervben van a Városliget újjáformálása, erre vonatkozóan 2012. július 2-án kormányhatározat is született. Az elképzelések szerint a város egyik legnagyobb parkját élményközpontúvá szeretnék tenni, és öt új múzeum felépítése is tervben van. Erre vonatkozólag írtak ki pályázatot, amelynek győztesei már nyilvánosak. 

A verseny célja az volt, hogy meghatározza, milyen elrendezési terv adja majd az alapját a Városligetben létrehozni kívánt Múzeumi Negyed új épületeinek. A tervek szerint a 2014–2020 közötti időszakban a Városliget egészét megújítják, családi kulturális-szabadidős élményparkká alakítják át, illetve önálló turisztikai és szabadidős arculatot terveznek neki. Ha minden terv szerint megy, akkor a fejlesztések végére a következő létesítményekkel gyarapodik majd a
Liget: új Nemzeti Galéria, Magyar Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Magyar Fotográfiai Múzeum és Magyar Építészeti Múzeum. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy a fejlesztés eredményeként Európában egyedülálló együttes fog létrejönni.

Az is kiemelt szempont, hogy a zöldfelületek aránya ne csökkenjen majd. Ezt többek között azzal érik el, hogy bizonyos új épületek a jelenleg is meglévő régiek helyére kerülnek, például a Petőfi Csarnokéra vagy a Hungexpo telkére, de van olyan koncepció is, amely a Városligetet körülvevő épületkoszorút képzel el.

Az ötletpályázaton 12 tervet díjaztak, a legfontosabb szempont pedig az elhelyezés, a kontextusok, a városrendezés volt. Éppen ezért olyan munkákat is kiválasztottak díjazásra, amelyeknek megvalósulása szinte egyáltalán nem reális, de olyan előremutató ötleteket tartalmaznak, amelyeket mindenképpen ki kell hangsúlyozni. A kiválasztott tervek közül több-kevesebb érték mindegyikből belekerül majd végleges rendezési tervbe. Emellett a pályázat másik célja a Városliget történeti struktúrájának feltárása, rekonstrukciója.

A legtöbb pályázat például feltárta az egykori sétányt.

Összesen 12 munkát választottak ki a beérkezett 47-ből, az első helyet megosztva három csapat nyerte el: a Philaemon 2003 Kft., a Triskell Épülettervező Kft. és a Kollektív Műterem Kft. elképzelése.
A folyamat következő lépése a múzeumok nemzetközi építészeti tervpályázatának kiírása lesz, amely a mostani ötleteket veszi majd alapul. Ezt 2013 végén írják majd ki a tervek szerint. Ezen a ponton viszont már nemzetközi lesz a verseny, a magyar tervezőknek a külföldiekkel is meg kell majd küzdeniük.

A terveket itt lehet megnézni.