A fánkot mindenki szereti – erre a megdönthetetlennek tűnő alaptételre épült a The Donut Library. És úgy tűnik, igazuk van, hiszen a fánkozó éppen most bővült tágas kávézóvá, az érdeklődők pedig már kora reggel, nyitás előtt kíváncsian bámészkodnak a kirakatban. Persze, az sem mellékes, hogy a mintegy tizennyolcféle finomság között is könnyedén talál magának bárki a fogára valót. Fánkot mindenkinek!

A minimáltól a maximumigA The Donut Library 2012 októberében alakultmeg, az óvatos igényfelmérés és a lényegre koncentráló minimál-koncepció jegyében. Ennek megfelelően első üzletüket Budán rendezték be, egy egészen apró helyiségben, mindenféle különösebb felhajtás nélkül.
Csakhamar kiderült, hogy Budapesten is van igény ennek az amerikai típusú fast foodnak a kissé áthangszerelt és a helyi szájízhez igazított verziójára. A visszajelzések messzemenőkig pozitívnak bizonyultak, az ellenállhatatlan fánkcsodák rövid idő alatt stabil törzsközönséget alakítottak ki, úgyhogy elérkezett az idő az ugrásra: megcsinálni ugyanezt, immár a lehetőségek maximumán.

A tenyérnyi budai boltocska bezárása után a The Donut Library a pesti oldalra költözött, hogy kényelmes elidőzésre és helyben fogyasztásra is alkalmas kávézót nyisson Lipóciában.

Itt már az új hely koncepciójának kidolgozásakor minden apró részletre nagy figyelmet fordítottak. Tulajdonképpen a fánkok impozáns kinézete és magas beltartalmi értéke által eleve meghatározott minőségi szint köszön vissza a kávézó egyéb más elemeiben is. Ehhez híven profi géppel készítik a prémium Maromas kávét, saját logóval ellátott porcelántányéron szervírozzák a fánkot, a kényelmes székeken, fotelekben pedig a polcokról leemelt könyvekbe is ráérősen belelapozhatunk.Az amerikai fánk esete a magyar közönséggel

A finomságok egy budapesti sütödében készülnek rendelésre minden hajnalban, ennek ellenére távolról sem előre gyártott sütőipari alapporból dolgoznak, hanem olyan régimódi alapanyagokból, mint liszt, tej, cukor, élesztő vagy tojás. A The Donut Library megálmodói nem csupán maguk kísérletezték ki az ideális receptet, hanem kimondottan saját eszközeikkel készíttetik portékájukat, így aztán folyamatosan képesek fenntartani a hazai fánk-fronton valóban kiemelkedő minőségüket. Az alapötletül szolgáló amerikai típusú fánkot sikeresen ötvözik a magyar hagyományokkal és ízléssel, részint a természetes alapanyagoknak köszönhetően, részint mert a színes, mázas csodák mellett tartanak olyan igazi klasszikusokat, mint a baracklekváros fánk. Ez a nagyágyú pedig kinek ne lenne régi jó gyermekkori ismerőse?

A töltött és töltetlen, lyukas közepű példányok között egyaránt vannak szezonális és állandó ízek, a csokis és vaníliás örök darabok mellett például most nyáron a gyümölcsök dominálnak a cukormázakban és a díszítésekben, de találunk valódi pisztáciával, mogyoróval és csokiforgáccsal tuningolt verziókat is. A Banala fánk elkötelezett híveinek pedig ezúton üzenjük, hogy a banánkrémmel töltött és citrommázzal bevont slágertermék fejlesztés alatt áll, és nemsokára megújulva tér vissza!

Úton egy új reggelizőhely feléA tervek szerint nemsokára a sós vonal is megtalálja a helyét a The Donut Libraryben, kezdetnek két-háromféle, ugyancsak eredeti recept alapján, szigorúan főzött tésztából készült bagelt is találunk majd az üzletben, melyhez krémsajtot kapunk a natúr ízek és a kiadós reggelik jegyében.

Az elviteles dobozoknak és papírpoharaknak köszönhetően ugyan már most is sokan kezdik itt a napot, ám nagy igény mutatkozik a kényelmesebb módon, helyben fogyasztott reggelik iránt is. A The Donut Library pedig igyekszik eleget tenni a kéréseknek, olyannyira, hogy már fontolóra vették a korábbi nyitást is. Könnyen lehet, hogy nemsokára új reggelizőhelyet tarthatunk számon a városban.