Érdekes kérdés, hogy Budapest egyik legforgalmasabb csomópontján, nevezetesen a Deákon, miért kell több percig gondolkodni arra keresve a választ, hogy hol is lehet jót enni. Mert ha belegondolunk, sehol. Na jó, ez túlzás, de bizony sétálni kell kicsit a jó kínálatért, ami túlmutat a kínai büfén, gyorscsirkésen és gyrososon. Találtunk egy helyet, ahova nem csak betérni érdemes, de visszatérni is: SAL, avagy saláta profin. Sétálni kell, de megéri.

SALAzaz saláta trendin és röviden, sci-fi rajongóknak pedig példának okán egy méltó emlékezés Arthur C. Clarke karakterére (SAL 9000-re a 2010. Második űrodüsszeiából). A SAL egy nemrég nyílt érdekes bisztró a Galamb utcában, amit egyelőre romantikusan kell felfedezni, illetve szájról szájra terjedő ajánlás útján, de ha beértünk, nem igazán szeretnénk hamar távozni. A SAL ugyanis látványos, barátságosan letisztult, ahol látszik, hogy a tulajdonosa-ötletgazdája lakberendezéssel (is) foglalkozik. És ez jót tesz a helynek, mert marasztaló hangulatot áraszt.

A SAL ötlete az egyre divatosabb gondolaton alapszik: csináljunk egy helyet, ahol magas szinten kezeljük a produktumot, jelen esetben a megosztó saláta-kérdéskört. A salátával ugyanis az a helyzet, hogy szinte mindenhol van, viszont mivel nyers alapanyagok elegye, a megfelelő élményhez elengedhetetlen a nem megúszós összetevő és a jó párosítás. Azaz nem biztos, hogy minden megy mindennel mint a posztmodernben.

A SAL-ban egyébként érezhető egy kis nyugati szél, londoni salátázók ihlették. Hasonlóan a Fruccolához, itt is összeválogatós salátát kérhetsz szimpatikus feltétekkel, emellett pluszban pedig kész salátákat kísérleteztek ki, azoknak, akik szeretnek választani. Kilenc saláta közül lehet választani: van görög saláta (feta, paradicsom, görög olívabogyó, uborka, kaliforniai paprika, lilahagyma, oregánó, citromos olívaolaj) 1340 forintért, rukkola saláta koktélparadicsommal és grana padanoval (1240 Ft), klasszikus caprese (1270 Ft), rokfortos saláta (1500 Ft), Cézár-saláta (1310 Ft) és a ház kedvencei: mexikói saláta (csirkemell, vörös bab, reszelt sajt, kukorica, jalapenos, tortilla chips, koriander, ranch öntet - 1240 Ft), currys csirke saláta (1280), koktélrákos saláta (koktélrák, avokádó, koktélparadicsom, lilahagyma, Thai öntet - 1420 ft), és sült zöldség saláta ezerkettőért.

SAL - salad and else, ezt írják magukról és valóban, nem csak a salátáért érdemes befordulni: naponta két levesből lehet választani, amit aztán vasalt szendvicsekkel és/vagy különféle baguettekkel lehet lefojtani. Minden étel helyben készül, az alsó szinten található konyhában, ahova be is lehet látni kicsit. Ha pedig a főétellel megvolnánk, jöhetnek a pékáruk (croissant, baguett, ciabatta) és a sütemény-kávé kombó. Italokat hőmérséklet szerint lehet kérni: hideg szekcióban jól ismert üdítőitalok és frissen facsart narancslé, melegben pedig különféle kávék sorakoznak.

A SAL egy jó kezdeményezés, amely reményeink szerint megvalósítja a tervét, és a későbbiekben házhoz is lehet kérni majd. Budapest egyik legjobb salátázója már most, amit leginkább ízlelni kell, és aztán beszélni róla, a folytatásra pedig nagyon kíváncsiak vagyunk. Laktató ételek jó áron kevés kompromisszummal.
SAL (bezárt)
Cím:

1052 Budapest, Galamb utca 9.