A továbbgondolt burgerek aranykorát éljük: túl a Burger King-McDonalds birodalmon, az amerikai nemzeti étel szerethető és laktató, az pedig még jobb, hogy egyre érdekesebb burgerek jelennek meg a fővárosi palettán. Burgerturnénk következő állomása a trendi Spíler, az úri KNRDY, a mindenki kedvence Marika néni, a híres óbudai Magic Burger és a klasszikus Hard Rock Café után, a kézművességgel kacérkodó Kandalló Pub volt.

A burgert lehet szeretni vagy sem, egyike az élet legmegosztóbb kérdéseinek. Az egyszer biztos, hogy ha kellő szakértelemmel állnak hozzá, roppant finom dolog lehet a vége. A város legérdekesebb-legérdemesebb burgereit kutatva, ezúttal a Kandalló Kézműves Pubban jártunk, ahol libamájjal és házi lilahagymalekvárral fejelik meg a klasszikus alapanyagokat.

És mi kell egy burgerhez? Jó minőségű húspogácsa, jó zsemle és körítés, na meg némi saláta a változatosság és az egészség nevében. Az egykori kandalló boltból lett kortárs kis kocsmáról korábban már beszámoltunk, a jó tulajdonságait viszont szeretjük ismételni. A Kandalló alapvetően egy sörözőnek indult, ahol hazai kézművessöröket csapolnak, mondván, hogy az milyen jó. Ez valóban így van, így már az alapötlet remek: a város közepén be lehet ugorni egy keserű mézre, egy békésszentandrásira, fótira vagy más kisüzemi sörfőzdék kínálatára, itt ugyanis hetente cserélődik a kínálat: van például szilvás, köleses, fekete sör.A felszolgálás családias, talán ez az egyik szexepilje is a helynek. Egy rendeletnek hála; miszerint ha iskola is található a vonzáskörzetben, kötelező meleg ételt felszolgálni, megszülettek a Kandalló csatos üvegekben tálalt előételei, hidegtáljai, salátái, desszertjei, grill ételei, és a lényeg: a hamburgerek. Örülünk a szabályzatnak.

Itt háromféle opció van a burgerezésre: van a klasszikus- (18 dekás marhahúspogácsa, cheddar sajttal), a csirkemelles- és amiért idejöttünk: a Kandalló burger. Ez utóbbi a klasszikust magyarosítja, a marhahús mellett szép szelet libamájjal és házi lilahagymalekvárral érkezik, miután kikértük körülbelül húsz perccel, ami ez esetben elég jó időt jelent.A húspogácsa olyan, amilyennek kéri az ember (medium, well-done), és Gál Józsitól jön. A zsemle nem édes pufi, hanem ciabattini, ami kap egy kis kérget a libamáj lecsepennő zsírján, így az utolsó morzsáig eltűnik a tányérról. Ezt a Marmorstein pékség szállítja. Előételnek egy kis libatepertő érkezik, aki szereti, annak külön plusz, rá lehet készülni a főételre.

A Kandalló burger összefoglalva pont olyan, hogy másodszorra is érdekes legyen. Körítésnek kérhetsz bármit, zöld salátaleveleket balzsamecettel, coleslawt vagy vegyes zöldségsalátát. Egy dolgot nem találsz a
Kandallóban: sült krumplit, és bevalljuk, egyáltalán nem is hiányzik, sőt. A klasszikus burger 1490 forint, a libamájjal turbózott 2290, amiért egy elég fogós adagot tálalnak. Az íze hibátlan, fekete sör mellé pont jó. Meg szép tavaszi estékre.