Élmény

Budapest első fotográfusa – Kiállítás nyílt a metrón

Fotó : Budapest Reblog
Budapest első fotográfusa - Kiállítás nyílt a metrón

Furcsa lehetett, amikor a Kálvin térről látni lehetett a Nemzeti Múzeumot, és az Opera mellett lévő Három Holló nevű kocsma volt a polgári kultúra központja egy olyan városban, ami akkor vadonatújnak számított. A 100 éve elhunyt Klösz György, Budapest első fotográfusa ezt a korszakot örökítette meg. Munkáiból március 12-től 2 hónapig emlékkiállítást láthatnak a budapestiek utazás közben a metrón.

A Metró Galéria

A 19. században még egészen mást jelentett a fényképezés. A fotók csakis a jelen megörökítését, az eltűnőben lévő dolgok dokumentálását jelentették. Klösz György életműve ebben a tekintetben felbecsülhetetlen értékű, hiszen a nagyvárosi életforma megszületéséről szól. Március 12. és május 12. között napi szinten, nagyjából 700-800 ezer embernek van lehetősége látni ezeket a hihetetlen fotókat, melyek mindegyikéhez rövid magyarázatokversidézetek tartoznak. 

kiállítás célja a kulturális tartalom közvetítése, és annak kihangsúlyozása, hogy mennyire fontos megörökíteni a folyamatos változásban lévő városi életet. A tárlat szórakoztatpéldát állít a jelenkor fotográfusai elé, valamint tiszteleg a fotográfia, mint szakma és Klösz György előtt az idei Tavaszi Fesztivál előrendezvényeként.  

Volt már egyébként korábban is hasonló kiállítás a budapesti metrón, például Radnóti Miklós, József Attila, Bartók Béla és Kodály Zoltán életének bemutatása céljából, illetve egy, a Nyugat történetét elmesélő galéria. A sikerekre való tekintettel felmerült a gondolat, hogy folyamatos szolgáltatásként valósítsák meg ezeket a tárlatokat a jövőben. Reméljük így lesz. 

Fotó: Klösz György
Budapest, a vadonatúj világváros

A német származású Klösz György 1866 körül érkezett Pestre, amely ekkor még különálló város volt. A kiegyezést követően fejlődés vette kezdetét, amelynek plusz lendületet adott PestBuda és Óbuda egyesítése, valamint az a politikai törekvés, hogy az új magyar állam számára méltó főváros épüljön. Ekkoriban a városkép néhány évtized alatt teljesen átalakult; volt olyan, hogy 4 év alatt 56 darab iskolát építettek fel, szinte a semmiből. Budapest ekkor Berlinnel kulturálisan fej fej mellett haladt, és egy világvároshoz méltó, pezsgő életet élt.
Fotó: Klösz György
Klösz György, Budapest fotográfusa

A polgári elit tagjai közül sokan külföldiek voltak ebben az időben, akiknek ambíciói, az új magyar főváros kiaknázatlan lehetőségeivel keveredve hihetetlen eredményeket produkáltak. Ebből a rétegből került ki Klösz György is, aki szerencsére a sokkal fényűzőbb Bécs helyett Budapestet választotta új otthonának. 

Petőfi Sándor utca és a Régiposta utca sarkán működő fényírdája lassan nyomdaipari vállalkozássá fejlődött, miközben mindent dokumentáltLefényképezte, ahogy az új épületek egymás után kinőttek a földből; ahogy megszületett az Andrássy út és a Nagykörút; ahogy kiépült a telefonhálózat és az első villamosvonal; valamint megörökítette a korabeli árvizek pusztítását is. Méretes kameráját választási plakátok, nézelődő polgárok elé, boltok pultjaiba és csatornarendszerek mélyébe is elhelyezte; semmi nem kerülte el a figyelmét, szinte nincs is olyan dolog, amiről ne készített volna felvételt. Sajnos munkásságának egy része mára megsemmisült. A megmaradt, eredeti képeket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapesti Gyűjteménye, a Kiscelli Múzeum és Budapest Főváros Levéltára őrzi.