Aki az elmúlt időkben járt a Macesz Huszárban, netán a Bors felé sétált a Kazinczy utcában egy jó levesért, már láthatta: a Dob-Kazinczy utca sarkán, az árkádok mögött valami készülődik. Jön a Méter, teljes nevén Méter Bár, a központ központjában, ahol méterben mérik az italt és az ételt, így érdemes majd egymást átkarolva rendelni.

Vegyél egy Budapest térképet és húzz két vonalat a vigalmi negyed origóját keresve! Ha ez megvan, ott lesz pont a Méter. Korábban így kezdtük a beharangozó sorokat a helyről, amikor a megfelelő rákészülés nevében egy kalap alá vettük, melyek azok a szórakozóhelyek, amikre még nyár előtt lehet kéztördelve várakozni. A Kazinczy-Dob sarkán, a Macesz Bistroval szemben található Méter is ilyen, a klasszikus vigalmi negyed kellős közepén. Egy hét múlva nyílik a hely, ahol méterben mérik az alkoholt és a figyelemfelkeltő szendvicseket.

Kérek szépen egy méter vodkát!Mert itt így megy. A koncepció egy fontos kollektív gondolatra épül, és mint olyan, roppant hasznos: minél nagyobbat kérsz, annál jobban jársz. Minden alapitalt kérhetsz méterre, ami tíz italt jelent nyolc áráért: például tíz tetszőleges felest, tíz korsó sört, tíz nagy fröccsöt és így tovább. Ezek baráti áron vannak. A gondolat egyébként remek, trendérzékeny külföldi bárok mellett az Akácfa sörözőben találkozhattunk már vele. Az alapitalokat úgy árazták be, hogy egy vonzó alapozó-felütő hely legyen a vigalmi origóban, így ha valaki netán nem bírná a tizet, az sem nagy baj.

A fent említettek mellett a Méter nem túl bonyolított, de különleges, minőségi italokban lesz erős. Bárhoz híven kínálnak shotokat (mini koktélt), amiket itt rövidnek hívnak, illetve hosszúkat (long drinkeket): lesz például Méter Mule, Mili Gin, Fahrenheit, 4 shotos Méter Roulette, M-31, és előjátékról is elneveztek egy italt.

Itt tehát megéri csoportokba tömörülni, és ha mi is vodkázunk, ti is vodkáztok, de még nem ismerjük egymást, érdemes átmosolyogni és rákérdezni a lényegre. Ebből megannyi érdekes szituáció fakadhat, és tulajdonképpen kijelenthetjük, kiváló alap lesz a Méter a közösségi italozásra. Megfontolandó eleve csapatostul érkezni, vagy ha nem, a helyszínen verbúválódni. Mert éjszaka mindenki barátkozik.

Hasonló a helyzet az ételkínálattal is, a szendvicseket ugyanis szintén méterben mérik. Lesz marhás és pulykás molnárka, a ház sült krumplija, amiről diszkréten azt mondják a város legjobbja. Kapható majd három tapas tál: vegetáriánus, hal- és hús alapú - szarvassonkával és libakolbásszal.

A 40-60 fős helyen pedig, amint belépsz egy szép, nagy, maszkulin pultot látsz, ami szigetként áll a hely hangsúlyos pontján. Ezt tehát balról-jobbról körbe lehet járni, tavasztól pedig egy plusz ajtó is idenyílik, így az utcáról is lehet fröccsöt kérni. Apropó, tavasz. A hely szerencsés, plusz hatvan fős árkád veszi körbe, így ha beköszönt a jó idő, egy újabb hely nyílik a imonádézásra.

A belső tér szép, kicsit be is szív magába, nehéz onnan mozdulni. A Szendrő Peti-Oroszlány Kata-Szőke Gergő vezette kialakítás mellett nehéz elmenni, érdemes bejönni és körbenézni. Egy őszinte koncepció jelenik meg őt idézve, ahol tulajdonképpen minden egyes elem látszódik, nincsenek elgipszkartonozva a dolgok. Anyagaiban régi tölgyfagerendák, fekete acél-, illetve vaslemezek köszönnek vissza, a pultban látszódik minden alkoholopció látványelemként, a fények régi bányászlámpákon keresztül jönnek, a pultot pedig macskakő borítja, akárcsak a Kazinczy utcát. Az italraktár külön designelem, ezt nem áruljuk el hol van, rá kell bukkanni.A divatkocsmának is heccelhető Méter tehát jövő héten nyit pénteken DJ-vel, hajnalig, ahogy kell. Külön izgalom, hogy olyan klasszikus hatvanas, hetvenes évekbeli zenék szólnak majd (és újraértelmezett kortárs társaik), amilyenekkel nem találkoztunk még a pesti palettán. Symapthy For The Devilre nyitnak stílusosan, ami valljuk be szexi és a pop egyik legizgalmasabb dala, a többire pedig nyitottak vagyunk. Várjuk, mert a központban van, és jó nézni a Szőke Gergő tervezte plakátokat a város legkülönbözőbb pontjain. Egy hét múlva péntektől szabad a pálya és a méterezés.
MÉTER
Cím:

1075 Budapest, Dob utca 31.
Nyitva tartás:
K 16:00-01:00, Sz-Cs 16:00-02:00, P-Sz 16:00-03:00