A legújabb budapesti kézműves pub, a Kandalló egy több éve bezárt kandallóbolt helyén nyílt, így a név tulajdonképpen örökség. Megnéztük mit tud a Kertész utca legújabb szereplője, amely kézműves italokkal és egy rövid, de tartalmas étlappal csalogatja a vacogó budapestieket.

Családias hangulat és kandalló

Természetesen rengeteg átalakításon ment keresztül a Kertész utca 33. alatt található helyiség, mielőtt söröző-kompatibilis lett, de azért egyetlen egy kandalló megmaradt a pultban, ami emléket állít az itt lakó elődnek. De nem csak a lobogó tűz és az ötletes (kézműves) dizájn biztosítja a családias hangulatot, hanem az is, hogy jó eséllyel leszünk képesek az este végére barátokként tekinteni az itt dolgozókra; úgy tűnik itt tényleg fontos, hogy jól érezzük-e magunkat, és a szakácsot sem szeretné senki a konyhában rejtegetni; ha a forgalom engedi, örömmel viccelődik és beszélget a vendégekkel, amellett, hogy bármilyen igényt ki tud elégíteni. Paleolit, vagy vegán? Nem probléma.

Szomjas-e Ön?A Kandallóról első ránézésre nehéz eldönteni, hogy evős, vagy inkább ivós hely, mert minden téren hozza a színvonalat, de később egyértelművé válik, hogy az italra - főként a sörválasztékra – harapnak rá a legtöbben: Békésszentandrási, a Rizmajer és a Gyertyános mellett ihatunk Holsten-t Budweiser-t és Carlsberg-et is, de érdemes inkább kalandtúrára indulni a tökös, szilvás, gyömbéres, vagy akár fekete csokis irányba, mindössze 490Ft-ért. A kínálat persze változhat bármikor, nem árt figyelni az újdonságokat.

Aki még nem tudja magáról, hogy sörkedvelő, az borozhat is. Ezeket Szemestől, Szecskőtől, Szentesitől, BartaKárolytól, Légli Gézától kapjuk, természetesen kézműves minőségben, és nem mellékesen rendkívül jól illenek hozzájuk a házi készítésű szörpök.


Pálinka fronton is ugyanerre számíthatunk: Márkháziborzag, boszi (890Ft), vagy esetleg Gyulaigyümölcsös (990Ft).

Hideget, meleget...Az étlap rendkívül változatos: van paraszttál, sajttál, tejfölös-érleltsonkáskenyér, grillezetthúsok, saláták, de külön fontos megemlíteni az egyedi csatosüvegekben 890Ft-ért kapható ételeket, amik között van nyúlpástétom, padlizsánkrém és juhtúróskőrözött. Ezeket mindenképpen ajánljuk kipróbálásra.

Emellett a Kandalló is beszállt a hamburger-versenybe: egy simát 1490Ft-ért, egy különleges Kandalló Burgert pedig 2290Ft-ért lehet kézbevenni. Ez utóbbiban a szeretet mellett a libamáj a házi káposztasaláta és a gigantikus húspogácsa a különleges összetevő. Ha még ezek után is marad hely, akkor nem bűn elcsábulni még egy kis tejespitére (590Ft), ami házi lekvárral a legjobb. Jó hír egyébként, hogy elvitelre is lehet kérni bármit, de a csatosüveges kenegetnivalókért foglalót kell fizetni, amit persze visszakapunk, ha nem felejtjük el visszahozni őket.

Az ételekről és az italokról egyébként azt érdemes tudni, hogy a kézműves jelző esetükben nem csak elcsépelt trendhajhászás, hanem amennyire lehetséges tényleg ragaszkodnak a legjobb alapanyagokhoz és a helyben készítéshez. Természetesen mindez évszaktól is függ, hiszen télen nem terem meg a kertben a paradicsom ugyebár, de ezeket a részleteket senki nem szeretné eltitkolni. Kérdezni szabad.

Liszt Ferenc tér 2.0?Annak ellenére, hogy egy nagyjából egy hónapja nyílt helyről beszélünk, feltűnően nehéz üres helyet találni csúcsidőben, még úgy is, hogy a galéria elég tágas, bár ez lentről nem látszik. Érdemes mindenképpen asztalt foglalni.

Jövőbeli tervek tekintetében egyelőre annyit tudni, hogy még bármi változhat, beleértve a kínálatot és az elrendezést is; nyáron például át lesz alakítva az alsó rész úgy, hogy a jelenlegi határt meghúzó óriási üvegfal nyitható legyen, így biztosítva a teraszélményt a Liszt Ferenc tér hasonmásverseny jegyében.

Összességében vétek lenne nem betérni ide azoknak, akik kicsit is érdeklődne a különleges ízek és a magyaros sörvilág iránt. Mi drukkolunk Neked Kandalló!