Tegye fel a kezét, aki szeret mulatni és a közelmúltban nem járt a Gozsdu udvarban! Nehéz, ugye? Az van ugyanis, hogy sorra nyílnak a kellően trendi, érdekes helyek a környéken, jó a lokalitás, és a Kazinczy utca, Bazilika vonzásköre mellett a Gozsdu udvar a fővárosi éjszakázás egyik fontos csomópontjává nőtte ki magát. És most tovább erősít: a lazán elegáns helyek mellett ugyanis nyit az eSCé, a szigorúan underground pop-up italozó, közösségi tér a kolorral szemben.

eSCé, azaz a megboldogult Sample Central után szabadon. Aki az elmúlt héten járt az udvarban már beláthatott a minimális büdzséből készülő, ám annál több street art művészt foglalkoztató helyre. Egyre több színes sztori került fel a falakra: itt járt Infopapa, Crape, Ostr, Mogli, Koki, Olay, Halr, Oliver Arthur, Void, Fura, Dune, Dorkja. A munkálatok két héttel ezelőtt kezdődtek, péntek este kilenctől pedig mindenkit vár Past Perfect szettjével, esemény itt, 350 forintos korsó Sopronival és egy cigizhető Wartburggal az udvaron.

Két hónapig az eSCé tehát bárkié, és ezt komolyan gondolják, a dekorálás is úgy zajlott, hogy akinek kedve támadt, bejött és felfújt a falra. Innen nem raktak ki senkit, azt mondják, így lesz ez a közeljövőben is. Egy abszolút közösségi térről van szó a sokszínűség és a befogadás jegyében, mondván, hogy az egyszínű unalmas. Bejössz, beszélgetsz, és csak vagy. Az érzést szeretnék erősíteni, hogy az egész olyan mintha leugranál a térre a haverokkal. Ez mondjuk ráfér a fesztelenül elegánsodó Gozsdu udvarra, mert tényleg színesebb lesz így a sztori. Arról nem is beszélve, hogy ez csak két hónapig lesz így, hiszen jelen állás szerint márciusig üzemel az eSCé.

Klasszikus italokkal operálnak, lesz sör, háromötvenért korsó Soproni, négyötvenért Zlaty, bor három színben és pálinka a zsiványabb italokat kedvelőknek. Gasztro téren is klasszik: két-három ízben melegszendvics. Az éhséget csillapítja, érdekesebb kajákkal pedig úgyis tele van az udvar, a helyek egymást erősítik.

Ha belépsz, ott a fő tér bárpulttal és a részletekig dekoráltfalakkal. A lépcsőfordulatnál matricák jelzik, hogy ha ellenállhatatlan vágyat érzel a ragasztásra, oda tedd. Az eSCé aljában kiállító teret terveznek, ami a közeljövőben debutál, a Ludwig Múzeum már látott is fantáziát a helyben.

A poharak polikarbonátból (nevezzük nevén: műanyag) készülnek, amit kivihetsz magaddal a levegőre, ha bedobsz letétnek számító kétszáz forintot, de ha megtetszik, haza is viheted. A zene kellemes underground a hip-hoptól az elektronikusabb megoldásokig, amire lehet lábat rázni vagy néha bólintani jólesően egyet a nagy beszélgetések közepette.

Az, hogy milyen lesz a hely, mindig jó kérdés. Első blikkre egy átalakítás előtt szabad kezet és szabad gondolatokat hirdető ülve, állva beszélgetős hely, ahova előszeretettel várnak deszkásoktól öltönyre szavazókig mindenkit. Hogy a fentiek alapján, lesz-e annyira közösségi, mint az egy sarokkal arrébb lévő Telep, kíváncsian várjuk. Holnap nyitnak erős italfelhozatallall, erős DJ szettel, így holnap mindenképpen ott leszünk kilenctől. Nézzük, lássuk!