KNRDY. Bár e mássalhangzó összetételről elsőre egy megfejthetetlen Szerencsekerék feladványra asszociálnánk, az Október 6. utcában újonnan nyílt Konrády a szólások és közmondások helyett a csúcsminőségű steakekre fókuszál. A MOM Parkban fellelhető húsbutik manhattani bisztróra hajazó nagytestvérét tesztelve azért egy frázis csak szöget ütött a fejünkbe: gombhoz varrja a kabátot.

És milyen szerencse, hogy Konrády Zoltán húshoz nyitotta az éttermet, hiszen a magyarországi steak-kultúra finoman szólva sem virágzó; a nemzetközi porondon is sikert arató, hazai T-Bone ellátók pedig ritkák, akár texasi marhalegelőn a pingvinek. Mielőtt alaposabban szemügyre vennénk a húsbutik legjavát felvonultató menüt – amiből kettő is van raktáron, az egyik a reggeli fogásokat kínálja - , ítéljünk külső alapján.

A túlméretezett ablakok gyakran nem kívánt kirakatjelleget kölcsönöznek egy belső térnek, de a KNRDY-ban ücsörögve nem támadt az az érzésünk, hogy bármelyik pillanatban lecsaphat ránk egy próba babákra szakosodott kirakatrendező. A belvárosi banknegyed csomópontjára nyíló kilátás megalapozza a kozmopolita hangulatot; a nagyvárosi panorámát csupán a legszélső üvegre karistolt graffiti-kezdemény zavarja meg. Utóbbit nem sikerült megfejtenünk, de valószínűleg egy vandál angus marha fejezte ki felháborodását.

A súlyos üvegajtón belépve hentespult fogad, mögötte a Konrády-birodalom pékségéből származó finomságok sorakoznak. A pult bejárathoz közelebbi szakaszát szendvicsek és saláták uralják, míg a hátsó szakasz a húsok felségterülete. Az itt kezdődő folyosó bal oldalán látványkonyha, a látványkonyhában pedig egy messze földön irigyelt steaksütő található. A bejárattól jobbra bisztrós térrendezésű, parkettázott étkezőhelyiség nyílik. Az összetolt asztalok és a kényelem szempontjából fotelekkel konkuráló, párnázott padsorok a közösségteremtés és a vállalati kémek malmára hajtják a vizet. A magasban fénybogyóként aposztrofálható lámpák lengedeznek, néhol csokorban.

A szomszédos, szeparált kuckóban étvágygerjesztőkkel teli bárpult, valamint steakhez passzoló pezsgőkkel és borokkal ékesített, űrtechnológiás italtároló rejtőzik. Színek és anyagok aspektusából teljes az összhang: a domináns feketébe bézs, fehér, piros és szürke keveredik; az üveg és a műbőr (apropó: az étlapot valódi bőr borítja) pedig nyers téglával, fényes, téglahatású csempével, továbbá fával egészül ki. A koncepció kivitelezése eddig hibátlan – egy szelet New YorkBudapest belvárosában.

És akkor térjünk rá a lényegre. A reggeli menü is az Újvilágot idézi, persze kifinomult módon. Olyan hétköznapi fogások, mint az ára alapján nercbundából készített bundáskenyér vagy a magyaros rántotta, színessé és nemzetközivé teszik a kínálatot; amely így kiválóan harmonizál a KNRDY attitűdjével, továbbá a többek között ír és spanyol tagokkal büszkélkedő személyzettel. Bár a Born In The USA-t dúdolva eljátszottunk a gondolattal, hogy amerikai palacsintát rendelünk, végül a pastrami sonkás bagel lett a befutó. Az előételnek is beillő reggelit a főattrakció, vagyis T-Bone-kóstoló követte. A T-alakú csontról elnevezett, hátszínt és bélszínt egyaránt magába foglaló steak kívülről szolidan ropogós, belülről egyszerre omlós és állkapocs-edző.

A további húsműremekek a teljesség igénye nélkül: bone-in ribeye, porterhouse, illetve bone-in chop - némelyik bárányból, némelyik mangalicából, és természetesen némelyik marhából. A levesek, saláták, halételek és desszertek is megérnének egy ódát, akárcsak az árak, de hát az aluljáróban is szórólapot osztogatnak, nem a Ming-dinasztia korából származó vázákat. Értsd: a csúcsminőség sosem volt ingyen. Szerencsés, aki megengedheti magának, és mi is szerencsések voltunk, hogy kipróbálhattuk, hiszen a prémium kategóriás húsokhozlenyűgözőkiszolgálás jár, és mindezek ellenére feszengésnek nyoma sincs. A KNRDY a bizonyíték arra, hogy a luxus és a lazaság nem állnak olyan távol egymástól, mint Manhattan és a kisvárosi nyugalom.