Bartha Máté, tehetséges, MOME-n végzett szabadúszó fotós szubjektíven ragad ki részleteket Budapestből, hogy azokat aztán új egésszé komponáhassa. Analóg módon készített fotói a városról az itt élők nyelvén, társadalomról a vizualitás eszközeivel beszélnek; többek közt arról, hogy a világunkra jellemző rétegzettség legszebb pontjai épp a mélységben rejlenek.

A város mikroszinten

Máté Indiában, a diplomamunkájával eltöltött fél évben készítette el első fontos képriportját. Ezt követôen egy számára idegen kultúrából hazatérve kezdett el ilyen lencsén keresztül tekintetni Budapestre is. Mi maradt a közép-európai város sajátjából; hol ér véget Budapest, és hol kezdődik a globalizált nagyváros? Ezek a kérdések foglalkoztatják a mai napig.

Budapesti képeit „nem-releváns” blogján publikálja, a városi látványok pedig ez által kapcsolódási pontokká lettek követôinek szemében. Könnyen és örömmel felismerhető részletek, hazai utcasarkok, melankólikus őszinteség és provokatív sokszínűség jellemzi stílusát.
Képtelen kerületekVajon hányszor jutott már a Budapesten fotózók eszébe, hogy ha csak egyet választhatnak, akkor melyik kerületet kell megörökíteni ahhoz, hogy őszinte képet adjanak a városról?

Valószínűleg ahány fotós, annyi válasz. Máténak ez épp a nyolcadik. A helyi izgalmakat pedig a kiragadott arcok és a kerülettel játszó installációk elég erôsen képesek visszaadni. Máté legutóbbi publikációja - a legfrissebb PS Magazinban található képriport - a fent említettek mentén például egy olyan budapesti iskoláról szól, ahol problémás gyerekekkel foglalkoznak, problémamentesen.

Kontaktoló BudapestEgy ösztöndíjnak köszönhetően Máté néhány hete lehetőséget kapott arra, hogy a németországi Ulmban is dolgozhasson két hétig. Bár az idő rövidnek bizonyult, ezúttal szerencsével társult, és egy magyar közösség bevonása rendkívül termékeny munkát eredményezett. Így születtek meg egyedi, Ulm-Budapest képei: itthon készített, elôzetesen kinyomtatott fotókat egy teljesen új kontextusban, idegen környezetbe téve örökített meg.


Így Bartha Mátéval együtt kicsit Budapest is utazott. A fotóiért kattints ide.