Itt az ősz, kezdődik az új évad. A helyzet változatlan: a függetleneknek még mindig nehéz, a lakossági színházakban meg még mindig csak minden harmadik darab igazán jó. Nade ne keseregjünk, hiszen idén nyílik az Átrium Film-Színház, Alföldi még mindig a Nemzeti igazgatója és nyáron már Vajdai Vili is rendezett “csonka-bandi-megirigyehetné” musicalt. Cikkbe foglaltuk, hogy mi melyik darabokat várjuk igazán.

Parti Nagy Lajos: Pinokkió (Katona József Színház)

Ezt a darabot látatlanban két összetevő miatt várjuk igazán. Az egyik Keresztes Tamás, aki katonás alakításai mellett a TÁP Színházzal, a Sadant nevű zenekarával és a MEI KAWA új kollekciójában való részvétel ért el kiugróan magas rajongási faktort nálunk. A másik érdekfeszítő darabnak predesztináló összetevő, az Parti Nagy Lajos. Ő írta át az 1881-ben Carlo Collodi által megírt, majd Alekszej Tolsztoj által ‘36-ban újraírt mesét.

A Pinokkió kerettörténete ugyanaz maradt, de Parti Nagy még több kalanddal, és nagyon reméljük, hogy a hozzá méltó bravúros magyarsággal dobja fel a gyanútlan falábú meséjét.

Rendező:
Ascher TamásBemutató: 2012. október 13.
Presser-Adamis: Riport a Popfesztiválról (Vígszínház)

Jövőre lesz negyven éve, hogy Marton László megrendezte a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadást a Vígszínházban.

Ezt stílusosan nem az eredeti darab ráncfelvarrásával, “futottak-volt” színészek újjáélesztésével ünneplik, hanem az egyik legjobb magyar filmrendező újrafogalmazásával.
Török Ferenc nem Déry Tibor kisregényének színpadi adaptációját rendezte meg, hanem a mű születésének körülményeit, hátterét és kulturális kontextusát boncolgatja. A szereposztásról még nem tudunk sokat, de bízunk benne, hogy egy Szezonhoz vagy Moszkva térhez hasonló kultikus alakításokkal tűzdelt bemutató lesz.

Rendező:
Török FerencBemutató: 2013. május Agota Kristof: Egy elsurranó patkány (Nemzeti Színház)

Agota Kristof nem kis túlzással a legjobb nem magyar szerző. Esterházy szavaival élve, messziről nézi ugyanazt, amit mi innét. A svájci írónő halálának első évfordulójára szánt előbemutatót Agota Kristof kőszegi kötődése miatt az ottani egykori téglagyár barakkjában szervezi. A történelmi-politikai művet a szintén kőszegi származású Gergye Krisztián rendező-koreográfus vitte színpadra. A darabot azért választotta, mert a drámában az elhallgatás, a kimondott szavak közti gondolatok táncos előadásmódra is lehetőséget adnak. Az előadás az egyik legmarkánsabb koreográfus találkozása a szerzővel. Ha már itt tartunk, mindenki olvassa el Agota KristofA nagy füzet című (kis)regényét! Bravúrosan szörnyű, fekete humorú, egynapos olvasmány.

Rendező:
Gergye KrisztiánBemutató: 2012. október 14.
Mihail Bulgakov: Képmutatók cselszövése (Szkéné)

Bár Szikszai Rémusz már 2007-ben rendezett a Művészetek Völgyében egy Háború és béke vurstlit, a nagyközönség inkább színészként ismeri. A Vádli Alkalmi Színházi Társulás második darabja ez, a Caligula helytartója után. A társulat függetlenebb a függetleneknél is, nagyon kis pénzből nagyon nagy szerelemmel nagyon színházat alkotnak.
Szikszai igazi színész-rendezőhöz méltó alakításokat instruált színpadra. Ha a nézők fejében ne adj' Isten összeállna bármi párhuzam a darab sztorija és a jelenlegi politikai, hatalmi és financiális helyzet közt, az véletlen egybeesés. Csavaros adaptáció, szuper színészek és olyan társulat, akire igazán érdemes jegyet venni.

Rendező:

Szikszai RémuszBemutató: szeptember 14.