Sajnos nem tudunk kevésbé elfogultan fogalmazni: az év legjobb budapesti gasztro eseménye egy hónapja történt, amikor megnyitott a Kazinczy utcai Bors Gasztrobár. Két neves szakács, Lipher Tamás és Rethling György egy talpalatnyi kis üzlethelyiségben házasították a streetfoodot és a bisztró konyhát. Eddig “csak” tökéletesen kellett főzniük. Most már pénztárosok, kiszolgálók, Facebook közösségépítők, beszerzők és természetesen tökéletes séfek 30 négyzetméteren. A sikerük megkérdőjelezhetetlen.

Az első olyan hely, aminek az enteriőrét és arculatát feleslegesnek érezzük kritizálni. Olyan ez, mint a Montenegrói Gurman. Kinek jut eszébe mű terméskövön puffogni a város legjobb plejskavicájval a kezében? A konyhájuk kifejezetten egyszerű és kifinomult. A Leveshez hasonlóan a sok országban már elég elterjedt soup&baguette stílust viszik, megjegyezzük, nem Leves szinten.

Szakértő kollégák szerint a levesük olyan amiért 2000 Ft-ot sem sajnálnánk kifizetni egy étteremben. Viszont itt más a helyzet. Egy nagy menü, amitől egy férfi ember jól lakik 990 Ft. Egy kis menü, amitől szerintünk egy férfi ember szintén jóllakik 790 Ft, a tészták 890 Ft-ba kerülnek. De jelezzük, nekünk a fél adag mennyiségével is meg kellett küzdenünk. A cézársaláta 890 Ft, a házi szörpök kísérletiek és nagyon jók, a 4 dl-t 320 Ft-ért adják.

A levesekből általában 6-7 típust tartanak egy nap. Ami állandó, az Tamás Írországban kikísérletezett kókusztejes, chilis édesburgonya krémlevese. Ez munkássága alatt több étlapon volt, például a Pesti Lámpásban. Emellett nagyjából 50 kifinomult receptjükből válogatnak minden napra újakat. A kis bisztó értelme a leves, minden más csak a körítés. De az sem akármilyen.

A szendvicsek közül a French Lady a legpopulárisabb. Ebben rozmaringos lilahagymalekvár, fűszeres csirkemell és ementáli van. A magukra valamit adó férfiak kedvence meg a pirított velős, jalapeno paprikás bagett. A Kazinczyban romkocsmázó turistáknak egy Hungarian Dreammel készülnek, amiben paprikás szalámi, füstölt sajt, paprika és paradicsom van. Mindegyik típust kontaktgrillen egybesütve adják. Egy levesre 2 percet kell átlagosan várni, a bagettre meg 5-öt. Az egyetlen nagy problémánk, hogy csak 23 óráig vannak nyitva. Így az ittas gurmék újfent pórul jártak.

És bizonyítékként, hogy nem csak mi földi halandók hatódunk meg a főztjüktől, legyen elég, hogy az egész szakma ide jár büfézni. Nagyon ajánljuk mindenkinek, gurméknak, diákoknak, szomszédoknak és levesfüggőknek.