Élmény
Tavaszi piknikezőhelyek Budapesten
Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Tavaszi piknikezőhelyek Budapesten

A tartósnak tűnő napsütés ellenére is el kellett telnie néhány hétnek ahhoz, hogy határozottan ki merjük jelenteni: végre itt a tavasz. Akik a szórakozóhelyek mélyén teletek, azok most az utcára mentek, és a boltok forgalma is felpörgött a növekvő sör-, bor- és ropogtatnivaló igényt növelő piknikhangulat miatt. Összeszedtük, hogy hova érdemes kiülni lazítani.

Kopaszi gát Normafa Millenáris Park Múzeumkert Károlyi kert Tabán Szabadság tér Margitszigeti Nagyrét Füvészkert Filozófusok kertje Mansfeld Péter Park

Kopaszi gát

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A néhány éve még alig emlegetett, viszont mára már kultikus klisévé fejlődő Kopaszi gát a  randizás, kutyasétáltatás, kirándulás, piknikezés és ittasan elmélkedés egyik központi helye, annak ellenére, hogy nincs a város központjában; de talán épp ez benne olyan szerethető. A Millenáris Park stílusára hajazó köztér a rohamosan fejlődő Dél Buda legszebb részén fekszik, ahol szerencsére – rajtunk kívül – szinte csak a madár jár.
Kopaszi gát (Lágymányosi-öböl)

Normafa

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Normafában az a legjobb, hogy télen is, és nyáron is kiváló úticél; csend van, nyugalom és már a feljutás is kalandot jelent a belvárosból érkezőknek. A másik legjobb benne, hogy libegővel is fel lehet jutni, ami különösen a gyerekek és a barátnők élveznek a legjobban. A Budaihegység leglátogatottabb pontját egyébként rengeteg hangulatos túraútvonal hálózza be, amelyek alkalmassá teszik sétákra és piknikezésre egyaránt. Érdemes azért átgondolni, hogy miből mennyit pakolunk a kosárkánkba, mert az edzetlen lábaknak néhol fárasztó is lehet a terep.
Normafa

Millenáris Park

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Az újjáépített Ganz Villamos Művek területe, vagy a Millenáris Park kiváló kikapcsolódási helyszín egy munkával, vagy tanulással töltött nap után, és egyszerűen tökéletes piknikezésre. Mivel a Széll Kálmán tértől gyakorlatilag 5 percre található, ezért az sem baj, ha éppen spontán kerültünk piknik-helyzetbe, hiszen bármit azonnal megvehetünk a közeli boltok valamelyikében. Érdemes azonban észben tartani néhány szabályt: nem szabad állatot, és üveges italt bevinni; az üveg bor műanyag palackból történő fogyasztása azonban még itt is támadhatatlan, a biztonsági őrök nagy szomorúságára. Cselesnek lenni ér.
Millenáris Park

Múzeumkert

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
Az Bölcsészkara mellett található kertje a helyi bölcsészek nem hivatalos szabadidőközpontja 25 és 15 fok között, és a legforgalmasabb órákban (vagyis egész nap) szinte csak tűznyelők és mutatványosok nincsenek. A híres forradalmi lépcső világmegváltó beszélgetések és kiforratlan gitárszólók színhelye nap, mint nap, az intézmény előtt elterülő füves rész pedig pokróccsalogatóan terpeszkedik a bokrok biztonságos erődje mögött. A közeli vegyesbolt kimeríthetetlen sör- és chipstartalékkal rendelkezik.
Magyar Nemzeti Múzeum

Károlyi kert

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
A Múzeum kerthez közel egy kissé eldugottabb, de sokaknak talán éppen ezért vonzóbb kert biztos alapot kínál a tökéletes piknikezéshez játszóterével, padjaival, kutyafuttatójával és rejtett zugaival. Érdekessége egyébként, hogy ez a város legrégebbi kertje, amely egykor a Károlyi család tulajdonában állt. Előnye, hogy aki megunja a szabadterezést, az beülhet a Csendesbe egy italra. A hely amúgy első csókokra tökéletesen alkalmas. Ez nem azt jelenti persze, hogy valakit feltétlenül meg kell csókolnunk először, de jó emlék, ha valahogy itt jön össze spontán.
Károlyi-kert

Tabán

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Tabán a Várhegy a Gellért-hegy és a Naphegy közé eső rész hivatalosan. Egykor önálló település volt, majd később Budához, később pedig értelemszerűen Budapesthez került. A 30-as évekig kétszintes házak jellemezték a környéket, de ma már parkjairól és romatikus hangulatáról ismerik a legtöbben. Ez egy igazi filmbe illő piknikhely, fákkal, nyugalomban, de mégis jól megközelíthető helyen a város közepén. Ha valakinek van kedve összedobni pár szendvicset, egy üveg limonádét, és kiülni valahova, akkor ez a tökéletes hely.
Tabán
  • 1016 Budapest, Tabán

Szabadság tér

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
A belváros közepén, a Deák tér és a Kossuth tér között fekszik a Szabadság tér, amely a város valóban egyik legszebb tere. Jellegét az egykor Hild József tervei alapján itt épült Újépület határozta meg, amit a köznyelv csak a magyar Bastille-ként emlegetett. A Szabadság tér az Erzsébet tér egyik szofisztikáltabb változata hipszterek és gördeszkások nélkül, így itt simán előkerülhet a pokróc, és nyugodtan etethetjük partnerünket mézédes szőlővel, és azt sem kell folyton feszülten figyelni, hogy mikor kér valaki egy kevés aprót borra.
Szabadság tér

Margitszigeti Nagyrét

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest
A szabadidős tevékenységek és persze a piknik koronázatlan királynője a Nagyrét, ahová mindeki szívesen jár kutyákkal, kutyák nélkül, párban, vagy barátokkal egyaránt. A terület méretéből adódóan tökéletesen frizbi, tollas, bumeráng, vagy foci kompatibilis, de olyan is előfordult már, hogy baseball meccset játszottak itt. A tisztaságra azonban vigyázi kell, hiszen ez környezetvédelmi terület, ahol rengeteg növény és állat él.
Margitsziget

Füvészkert

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
A Pál utcai fiúkból jól ismert Füvészkert az ország első botanikus kertje, amely az ELTE különleges oktatási egysége; feladata a védett növényfajok megőrzése, gondozása. Jelegzetessége, hogy az üvegházakban rovaremésztő növények, páfrányok is vannak, amellett, hogy a kertben mintegy 8000 fajta növény található. Piknikezésre, első randira, és tavaszi sétákra tökéletesen alkalmas; akit pedig részletesebben érdekelnek a növények, az idegenvezetést is kérhet. Szemetelni és bármiben kárt tenni természetesen szigorúan tilos.
ELTE Füvészkert

Filozófusok kertje

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
A Gellért-hegy oldalában egy jól megközelíthető, mégis titkos és ritkán látogatott hely található: a Filozófusok kertje. A név az ott található filozófusokat ábrázoló szoborcsoportot jelzi, amely Wagner Nándor művész munkája. Az alkotáson az “Egymás jobb megértéséért” felirat található. De természetesen nem ettől a szobortól lesz ez a hely tökéletesen alkalmas piknikezésre, hanem a rengeteg hely, a szép kilátás, és a város felé néző padok miatt, amiken ülve Budapest inspirálóbbnak tűnik, mint valaha. Nem lenne meglepő, ha valaki itt határozná el, hogy könyvet ír.
Filozófusok kertje

Mansfeld Péter Park

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A II. kerületben a Margit hídtól csupán pár perc sétára található a Mansfeld Péter Park, amelyhez ugyan hegyi menetben kell eljutni, de mindenképp megéri a túrát. Idefentről szinte az egész várost belátni, és mivel csak kevesen döntenek úgy, hogy bevállalják a meredek sétát, ezért a nyugalom is garantált. A hely egyik jellegzetessége, hogy a közelben található Gül Baba Türbéje, amely a világ legészakibb iszlám zarándokhelye.
Mansfeld Péter park