Gasztró
Budapest legjobb kávéházai
Budapest legjobb kávéházai

Azóta, hogy a 19. században Budapest vibráló nagyvárossá kezdett átalakulni, a kávézók fontos szerepet töltenek be a városiak mindennapi szociális életében. A különböző korszakoknak és társadalmi rétegeknek mindig is meg voltak a maguk kedvencei. Némelyik kávéház már eltűnt a történelem forgószelében, de sokuk minden megpróbáltatást túlélt. A történelmi kávéházak listázásán túl, összegyűjtöttük nektek Budapest legújabbjait is, hogy valóban a legszélesebb palettáról választhassátok ki azt a bizonyos feketét.

My Little Melbourne Printa Tamp & Pull Massolit Könyvesbolt és Kávézó Centrál Kávéház Ruszwurm Gerbeaud Cukrászda Belvárosi Auguszt Alexandra Kávéház

My Little Melbourne

Budapest legjobb kávéházai
A Deák tértől pár percre lévő, Madách téri kávézó kicsit Ausztráliába visz. Bár a hely kicsit kisebb mint Melbourne (összesen 35 négyzetméteres), az ottani kávézók hangulatát igyekszik maximálisan visszaadni. A komolyan veszi ars poeticáját, miszerint „az élet túl rövid a rossz kávéhoz.”, a finom koffeinvariációkon túl pedig salátákat, szendvicseket, croissantokat, dzsúzokat és üdítőket is kínál. A négylábúakat pedig felkészülten kutyasütivel várják.

Printa

Budapest legjobb kávéházai
A Rumbach Sebestyén utcai egyszerre rendkívól jó kávézó és design bolt. Itt magas minőségű fair trade kávét kortyolgatunk, a közeg pedig gondoskodik a sokszínű környezettudatos alkotásokról. Az ökodizájn jegyében készült bútorok, ruhák, táskák, kiegészítők, gyerekruhák szerintünk tetszeni fog mindenkinek, aki – egyelőre még – nem törzsvendég a Printában. A kávézó egyben is, ahol szitanyomott darabok kerülnek kiállításra.
Printa
  • 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 10.

Tamp & Pull

Budapest legjobb kávéházai
Az eszpresszó készítés két utolsó lépéséről elnevezett kávézó legalább olyan erősre sikerült, mint a megfelelően elkészített fekete dupla változatban. A kávéőrültek favoritja a új épületétől egy percre, a Czuczor utcában kápráztatja el a szakképzett baristákat éppúgy, mint a szimplán koffeinre és finom extrákra szavazó városlakókat. A valódi profik által megálmodott a tökéletesség érzetét nyújtja a rendeléstől odáig, hogy letesszük a csészét. És van-e a csavar az egészben? Több is: hideg tejhab, karamellizált cukor, illetve forró csoki is kerülhet a kávénkhoz, ha az elkészítés után még nem találjuk elég cizelláltnak fekete italunkat.

Massolit Könyvesbolt és Kávézó

Budapest legjobb kávéházai
Kevés jobb kombináció van, mint egy jó kávé és egy jó könyv társítása. A hetedik kerület, romkocsmákkal zsúfolt csücskében található pont ez történik, ugyanis az idegen nyelvű könyvesbolt és hangulatos kávézó is egyben. Ha még egy harmadik szereplő is hiányzik az idillhez, akkor válasszunk egy sajttorta szeletet a könyv-kávé duóhoz. Ha így teszünk, az biztos, hogy utólag sem bánjuk meg, hogy a krakkói ikertestvérrel  rendelkező bolt akár órákra rabul ejt(ett) bennünket. Télen a könyvek által teremtett atmoszférába, nyáron a belső udvarban található kis udvarba szerethetünk bele. Ajánljuk.
Massolit Könyvesbolt és Kávézó

Centrál Kávéház

Budapest legjobb kávéházai
Az 1887-ben alapított a múlt század első évtizedeiben valóságos intellektuális fellegvár volt, amelyet irodalmi kiválóságok, illetve ikonikus színészek látogattak. A második világháború után folyamatos csapások vártak rá, melyek akkor tetéztek, mikor teljes egészében játékteremmé alakították épületét. Csak 1999-ben kezdte el visszanyerni eredeti állapotát, amikor belső terét restaurálták a régi festményekkel, gyertyatartókkal és faragott bútorokkal. Bár a 20. század nagyjainak hiányát nehéz kompenzálni, a Centrál ma is az egyik legjobb kávéházunk, isteni tortákkal, süteményekkel és a magyar konyha legjavával.
Centrál Kávéház

Ruszwurm

Budapest legjobb kávéházai
A a legrégebbi cukrászda-kávézó kombináció Budapesten. 1827-ig visszanyúló történelmével csak saját lokációja veszi fel a versenyt, ugyanis már az első szelet tortája is a sült ki. A Ruszwurm valóságos sors kegyeltje, hiszen két világháborút is túlélt már anélkül, hogy komolyabb károsodást szenvedett volna. A belső tér az 1920-as évek szalonjainak hangulatát éleszti újjá, míg a torták és sütemények arra figyelmeztetnek, hogy a fogyókúra nagyon egészségtelen lélek elleni merénylet.
Ruszwurm
  • 1014 Budapest, Szentháromság utca 7.

Gerbeaud Cukrászda

Budapest legjobb kávéházai
A Gerbeaud a emblematikus helyeinek egyike, emellett pedig a leghíresebb cukrászda, illetve kávéház Budapesten. Miután a Gerbeaud Európában már régen elfoglalta méltó helyét a kávéházak között, 2009-től Tokióban is képviselteti magát. 164 év tapasztalata egyértelművé teszi a hely irigylésre méltó választékát, ami tulajdonképpen egy cukrászkiállításként is értelmezhető. Belső terében három féle anyag – márvány, arany és fa – dominál, a kora huszadik század elegáns Budapestjének egy darabkáját megelevenítve. Legendás íróink akkoriban ugyanis a Gerbeaud-ban is naphosszat ihletődtek.
Gerbeaud Cukrászda

Belvárosi Auguszt

Budapest legjobb kávéházai
A cukrászda nevében a két legfontosabb attribútuma már benne is van: a híres cukrászdinasztia, az Augusztok működtetik a város szívében. A család már 1870 óta tortákkal és fagylaltokkal kápráztatja el az édesszájúakat, szóval valószínűleg elég jól értenek az ízek nyelvén. Termékeikkel a hagyományos és innovatív módszerek kereszteződéséből hoznak létre nagyon magas minőséget, amit a Belvárosi Augusztbelső tere is hűen tükröz.

Alexandra Kávéház

Budapest legjobb kávéházai
Az a  Lotz termében kapott helyet, de luxus belső kialakítását a könyvek közelségének kellemes hangulata finomítja otthonossá. Az Kávéház az legimpozánsabb könyvesboltjának első emeletén található, és akár egy katedrális, tele van freskókkal és antik gyertyatartókkal. Persze a lágy zongoraszó és az elképesztő torta választék már nem igazán olyasvalami, amivel például a találkozhatunk.
Alexandra Kávéház