Gasztró
3 friss húsos hely Budapesten
Fotó : Balkányi László / WeLoveBudapest
3 friss húsos hely Budapesten

Ha trendeknek hódolunk, akkor azt mondjuk, paleolit étrendet követünk, vagy éppen fehérjedúsan táplálkozunk. Persze nyomósabb indok, ha csak simán imádjuk a húst, minden formában, minden étkezéskor: kolbásszal kelünk, hátszínt ebédelünk és tarját álmodunk a vacsoraasztalra. Egyre több az olyan hely, ahol grilleznek, konfitálnak és egy percig sem pihen a sous vide masina.

Meat & Sauce – A húsos szendvicsek szentélye Fire Restaurant – Nyárspolgárokra hangolva Meat Boutique – Húst hússal

Meat & Sauce – A húsos szendvicsek szentélye

Nem sokkal a nyitás után látogattunk el a Nagymező utcai szendvicsmekkába. A Meat & Sauce-ban jócskán újragondoltak  átformáltak mindent, amit eddig a szendvics fogalmáról gondoltunk. Az öt előre összeállított kacsás-marhás-halas-malacos-csirkés, egy egész étkezésnek is beillő szendvicsek közül az összeset szívesen ajánljuk. A szaftos sous vide marhahús (1590 forint) a pékáruba halmozás után még egyszer, egészben megfürdőzik egy speciális szószban. A konfitált kacsás verzió (1490 forint) pedig a combhús mellett pecsenye kacsamájat is tartalmaz. A hely megálmodói sok időt töltöttek az egyes szendvicsek összepakolásával és szerencsére eddig úgy tűnik, kevés az a farkaséhes hebrencs, aki saját maga rakná össze az egyedi, ám valószínűleg túlzó kombinációkat. A legtöbben hallgatnak a legénységre és a már bevált arányokkal dolgozó, meglévő különlegességeket választják.
Ha adhatunk egy ötletet, akkor, ha többen mentek és felezgettek a szendvicsekkel, több ízt meg tudtok kóstolni, anélkül, hogy felborulnátok a telítettségtől. Mert ezek a harapnivalók bizony laktatóra sikeredtek, szendvics létük ellenére. Kérhettek köretnek sült krumplit (390 forint) és hagymakarikákat (390 forint) is, de szerintünk maga a ciabatta jellegű buci elég köret, koncentráljatok inkább az intenzív húsos élményre. Az üzlethelyiségben lévő csapot pedig használjátok bátran, mert lehetetlen dámásan befalni a szendvicseket. Színház utánra időzítsétek inkább, nehogy a zsabón landoljon egy szószosabb kacsadarab.
Meat and Sauce - Nagymező utca

Fire Restaurant – Nyárspolgárokra hangolva

Fotó: László Balkányi / WeLoveBudapest
A Fire Restaurant nagytestvére a Prime Steak house, ami már régebbóta felírta magát a budapesti húsevők térképére. Ebből adódóan jól ismerik a legjobb beszállítókat, legpazarabb húsokkal dolgozó viszonteladókat. A Fire azonban teljesen más rendszerben működik, náluk a Brazíliában népszerű rodizió stílusú felszolgálást és a büféasztalt ötvözik. E szerint egy fix összeget befizetünk, korlátlan ideig maradhatunk a helyen és addig eszünk, amíg bírjuk szusszal – ez pedig egyáltalán nem túlzás. A koreográfia a következő: az előételeket a büféasztalon találjuk: a sushitól egészen a tésztasalátákig, szilvaméretű kapribogyókat, illetve klasszikusabb hidegkonyhás ételeket is találunk, a különböző zöldek mellett. Bár sok a finomság, mi arra intünk mindenkit, hogy ne lakjatok jól az előétellel, mert nem marad kapacitás a húsokra. Azokra a húsokra, amelyek nyárson érkeznek az asztalokhoz, és amikhez még egy csipeszt is kapunk, hogy segítsük felszolgálónk munkáját.
Már az étkezés elején feltűnik az asztalon a piros/zöld kártya, amivel a felszolgálóknak jelezzük, hogy mikor kérünk még a churrascaria nyársakról. A húsokhoz választhatunk köreteket, melyek közül mi a brazil rizst és a fire chipset kedveltük a legjobban, illetve szószokból is rendelhetünk a húsok mellé. A klasszikusokon kívül akár édes, gyümölcsös chutney-val is felturbózhatjuk a színhúst. Ami csak jön, jön, amíg megálljt nem parancsolunk neki a piros színnel. Az étkezés egyébként elég izgalmas így, társaságoknak különösen szórakoztató lehet. Mi éppen ezért megosztottuk a szószokat és a köreteket is, hogy minél jobb legyen a “közösségi” élmény. Csirkecombok, szárnyak, baconba göngyölt húsok, bélszín kolbászok, hátszín, szuperszaftos fillet mignon, húsos oldalas érkezett asztalunkhoz, s bár sokat stoppoltunk, igyekeztünk mindent megkóstolni. A fehérje-túladagolás után azért szívesen leheveredtünk volna valahova. Ha külföldről érkezne a nagyétkű nagybácsi és beszélgetős lakomát csapnátok, tuti tipp lehet a Fire.

(ebéd 6900 forint / fő (korlátlan büféasztal, 5-6 féle hús, körettel, szósszal) vacsora 9900 forint / fő (korlátlan büféasztal, 10-12 féle hús, körettel, szósszal)

Cím: 1051 Budapest, Petőfi tér 3-5.
Telefon: +36 70 450 1750
Facebook

Meat Boutique – Húst hússal

Fotó: Balkányi László / WeLoveBudapest
Első blikkre puccos, kristálycsillárokkal és Chesterfield szófákkal berendezett helyiséget képzeltünk el a “boutique” miatt, de ahogy odaértünk a Lánchíd utcai, szintén vadonatúj Meat Boutique-hoz, elolvastuk a “húst hússal” szlogent és beléptünk az étterembe, leesett a tantusz, hogy csillár helyett csülkök, szófák helyett pedig fa vágódeszkák a főszereplők. Balázs Attila séf szabad kezet kapott a menü összeállításához, az irányelv csupán annyi volt, hogy minden a húsokról szóljon. Az alapanyagok többnyire hazaiak, kivéve a dél-amerikai steak húsokat és a hagyományos bécsi szelettől (3190 forint) egészen 40 dekás t-bone-ig minden fontos húsos fogást megtalálunk. A szezonális levesek mellett állandó a gulyás (1250 forint), aminek annyira klasszikus íze volt, mintha csak otthon készült volna a család kedvenc bográcsában. A centis zsírréteg elmaradt, helyette friss zöldségek és az ízletes marhahús találkozott a kellően fűszeres levesben. A zöld hegyes erőssel óvatosan bánjatok!
A Meat Boutique főszereplői maguk a grillezett, konfitált, füstölt, sous vide technikával elkészített húsok, melyek közül mi elsőnek a malaccsülköt (3190 forint) kóstoltuk meg hagymás törtburgonyával és párolt lila káposztával. Gyakorlatilag úgy roppant a csülök bőre, mint amikor az amerikai jégkrémreklámokban a többnyire idegesítő fejű kisgyerekek nagy elánnal harapnak a csokiborítású fagyiba és valami teljesen kamu hangeffektet vágnak alá. A hús pedig omlott, ahogy kell. A csontos malackaraj (3190 forint) nemkülönben. Ígéretes, szép panorámával rendelkező hely, ahol nem gond, ha kézzel segítesz rá a csülökevésre, ha már nem boldogulsz késsel-villával. Ráadásul, a bisztrós jellegnek köszönhetően a hétvége közeledtével egészen kései órákban is beülhetsz egy tatár beefsteakre.
Meat Boutique