Akár munka után is tehetünk egy rövid túrát az alábbi fővárosi vagy Budapest közelében lévő tanösvényeken, zöldterületeken. Amellett, hogy élvezzük a csendet és a nyugalmat, érdemes jobban figyelni a környezetre is, hiszen mókus futkoshat az ágakon, vagy szalamandra motozhat az aljnövényzetben.

1. Teknős Tanösvény

Korábban már részletesebben is írtunk arról, hogy a Dunakeszi egyik forgalmas részén, egy áruház parkolója mögött érintetlen lápvilág, különleges tanösvény vár bennünket. Fapallók, kis hidak teszik vadregényessé és teljesen biztonságossá a túrát, amelynek keretében madártávlatból is megnézhetjük a lápot, és mocsári teknősökkel is találkozhatunk. 

Tipp: Bár sajnálatos módon a városi élőhelyek nagy részén a felelőtlen állattartásnak köszönhetően ékszerteknősök is vegyülnek közéjük, más vizes élőhelyeken, például a Feneketlen-tónál vagy a Naplás-tónál is kiszúrhatjuk a teknősöket.

2. Schmidt Egon tanösvény

Korábban abban a szerencsében volt részünk, hogy interjút készíthettünk Schmidt Egonnal, a nemrégiben elhunyt Kossuth-díjas ornitológussal. 2005 óta létezik Budapest első madárbarát mintakertje, a József Attila-lakótelep nagy játszóterénél, ami 2021-ben újult meg és vette fel a szakember nevét. A tanösvény összesen 18 állomás segítségével mutatja be a város madarait. 

Tipp: Több helyen is létesült az elmúlt években madárbarát tanösvény, például a Ligetben és Óbudán is találunk egyet. Arról pedig, hogy hol és milyen körülmények között figyelhetünk meg madarakat, itt írtunk bővebben. 

3. Fóti-Somlyó tanösvény

Viszonylag könnyen megközelíthető és két óra alatt kellemesen teljesíthető a Somlyó-hegy egyik legszebb tanösvénye, ahol mintegy 1500 lepkefajjal ismerkedhetünk. Legtöbbször a fóti boglárkalepkével találkozhatunk, ám ezek az állatok is csodálatosak, a tanösvény ezenkívül gyönyörű kilátást is tartogat. 

Tipp: Ha lepkékkel szeretnénk találkozni, és a Pilisben járunk, feltétlen nézzünk be Szomoru Miklós látogatható magánkertjébe is, a Facebookon találunk a látogatásról bővebb infót. 

4. Mókaliget

Kék busszal érhetjük el legkönnyebben Újpest egyik legkedvesebb helyét, a parányi Mókaligetet, ahol mókusokkal és madarakkal is találkozhatunk. A helyszín csak egy néhány négyzetméteres elkerített terület, ahova etetőket helyeztek ki, ám több mint valószínű, hogy találkozunk mókussal, pocokkal vagy madarakkal, hiszen a környékbeli állatok jól ismerik a helyet. Érdemes a látogatást összekötni a Rex Állatszigeten való nézelődéssel, esetleg kutyasétáltatással is. 

Tipp: Nemcsak Újpesten, hanem a Hegyvidéken is találkozhatunk mókusokkal, a Jókai-kertnél például lakik néhány példány. 

5. Jane Goodall tanösvény

A Hármashatár-hegy déli oldaláról induló tanösvény a híres természetvédőről kapta a nevét. A rövidke útvonal 20 perc alatt bejárható, így érdemes más környékbeli sétákkal kombinálni. A különleges, sziklás, kráteres környéken egy igazán ritka állattal is találkozhatunk, a fokozottan védett kaszpi haragossiklóval, amely az emberre nem jelent veszélyt.

Tipp: Ha nem félünk a kígyóktól és a gyíkoktól, akár az Irma-forráshoz is ellátogathatunk, ahol szalamandrákkal futhatunk össze. 

+1 Kertvárosi Tanyaudvar

Bár nem ingyenes, mivel néhány száz forintos belépő megfizetése után tekinthetjük meg, de hétvégente szuper program lehet a tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető Kertvárosi Tanyaudvar, ahol háziállatokkal, kecskékkel, bocikkal ismerkedhetünk, de vizesélőhelyet is találunk, illetve egy kis gyümölcsöskertet tavaly óta. Bár ez a legvárosiasabb helyszín, könnyedén a természetben találhatjuk magunkat. A Caprera-patak is a közelben csobog, itt pedig kellemes sétát tehetünk.  

(Borítókép: Polyák Attila - We Love Budapest)

Címkék