szabadidő

szerkesztés

8 budapesti tó, ha már nem bírod a városi tömeget

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2023. 03. 02. 0:00

Nem kell olyan messzire menni, ha a tóparti pihenést választanánk egy lusta vasárnapon, mert a fővárosban is találunk pár tavat, ahol lábunkat a vízbe lógatva süttethetjük arcunkat a napon vagy a hápogó kacsák mellett merülhetünk bele kedvenc nyári olvasmányunkba. Válogatásunkban van városi parkban és természetvédelmi területen lévő tó egyaránt, de a margitszigeti tó sem maradhatott ki a felsorolásból.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Naplás-tó

1/8

1164 Budapest, Naplás-tó

Több Infó

Egyik személyes kedvencünk a Naplás-tó, gyerekkori nyarak, felfedezések, számháborúk, eltévedések és téli korcsolyázások (a 90-es években még rendszeresen befagyott) kötnek minket a tóhoz és a környékhez, ahová felnőtt fejjel is szívesen kimegyünk. A mocsaras, ártéri erdős, nádassal, madarakkal és mocsári teknősökkel teli környék akár valahol vidéken is lehetne, pedig csak a XVI. és a XVII. kerület határáig kell eltekernünk, hogy aztán körbesétáljuk a tavat vagy a piknikkosarat kibontva heverésszünk a fűben. A Naplás-tóba a lábunkat is belemárthatjuk picit, de fürdésre már ne vetemedjünk, az ugyanis tilos. A partján elég sok horgásszal fogunk találkozni – gyerekként mi is fogtunk itt pár halat –, de cseppet se aggódjunk, a csend és a végtelen pihenés garantált. Aki a magasból is körbekémlelné a tájat, az a 22 méter magas kilátóba is felmászhat.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Városligeti-tó

2/8

A Városligetről sok minden eszünkbe juthat, piknikezések, majálisok, fűben fekvések, romantikus andalgások meg az új épületek körüli viták, de most maradjunk a Liget pozitívumainál, hogy mennyire csodás, hogy viszonylag hamar kiszakadhatunk a betontengerből és egy hatalmas városi parkban sétálhatunk, ahol még egy tó partján is üldögélhetünk. A terület homokbuckái között már a középkorban is összegyűlt annyi víz, hogy egy kisebb tó legyen belőle, ám a mostani nagy tavat mesterségesen hozták létre a 19. század fordulóján, amikor megindult a Városliget fejlesztése. A tó kiásása során kitermelt földből pedig kialakították a Mocsár- és a Drót-szigeteket, előbbi helyén ma már a Széchenyi fürdő, utóbbin a Vajdahunyad vára áll. Sőt, nyaranta egy megelevenedett szerelmes regényben is érezhetjük magunkat, miközben a tavon csónakázunk – azért reméljük, hogy a Bridget Jones naplója ikonikus tóba borulós jelenetét senki nem ismétli meg.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Orczy-tó

3/8

Amikor felmerül bennünk a séta és a pihenés vágya, viszonylag ritkán jut eszünkbe az Orczy-kert, holott nagyon is jó választás, főleg úgy, hogy már nemcsak sétálgathatunk a tó körül, de ha akarunk, akkor egy szuper lazulós helyre is beülhetünk falatozni. A Semmelweis Klinikák és a Nagyvárad tér között elterülő Orczy az egyik legnagyobb zöldfelület a belvárosban, ahol egészen az 1800-as évekig még nádas, ligetes majorságok és jó vadászterületek voltak, amíg Orczy László bele nem vágott Pest legszebb angolkertjének kialakításába, így kialakították a tavat, a patakot, a vízparti sétányt és a különféle facsoportokat.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Feneketlen-tó

4/8

1114 Budapest, Frankfurt sétány

Több Infó

Címkék

A Kosztolányi Dezső tér helyén álló egykori téglagyár munkásai éppen egy gödröt mélyítettek, amikor felfedezték a felszín alatti vízfolyást, amiből a Feneketlen-tó lett. Az 1877-ben létrejött tóhoz tartozik még pár mendemonda, például az, hogy ezek a munkások életüket vesztették és a mai napig ott fekszenek a tó fenekén. A nagyjából 5 méter mély tó alján a munkások és a katonák holttestei helyett egyszer egy több millió forintot tartalmazó csomagra bukkantak. A tó a XI. kerület egyik legkellemesebb része, a tó körül anadalogva feltöltődhetünk, de a munka utáni feszültséget is levezethetjük a futópályán, az idős fák alatt pedig hűsölhetünk, miközben kacsákat is nézegethetünk. Aki pedig a lazulást egy jéghideg koktélokkal is összekötné, az biztosan örülni fog a tó partján nemrég megnyílt Este11-nek, ami lombos fáival és fényfüzéreivel még nyár végén is hangulatos.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Mély-tó / Guttmann-tó

5/8

Kőbánya az a városrész, ami annyi rejtett dolgot tartogat, hogy nemcsak lokálpatriótaként érdemes bejárni a környéket, hanem lelkes turistaként is. Szecessziós és historikus kincseiből egy sétát is összeállítottunk, de olyan menő helyeket is találunk itt, mint a Kertem, az Eiffel Műhelyház, jó pár sörfőzde és a Sonka Ház. Kőbányának is megvan a maga varázsa, arra viszont talán nem számítanátok, hogy a panelrengeteg kellős közepén még egy tó is van. A Mély-tó vagy a köznyelvben használt nevén Guttmann-tó elég jó andalgós és pihenős helyszín, és ha a nádas nem lenne elég a természetvágyunkhoz, akkor pár perc sétára van tőle a Sportliget, ahol kedvünkre feküdhetünk vagy piknikezhetünk a fűben. A területen eredetileg a Guttmann téglagyár agyagbányája volt, ezt vízbetörés miatt megszüntették, helyén évekig mocsaras vidék maradt. Amikor megindult az Újhegyi lakótelep építése, a környezetet társadalmi munkában rendezték, és a környék kedvelt pihenőjévé vált.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Állatkerti Nagytó

6/8

Az állatkerti Nagytó körül már gyerekként is sokat időztünk, a fehér kovácsoltvas székekről mindig is az 1900-as évek eleje és a nagypolgári élet ugrott be, úgyhogy képzeletben párszor egy teljesen más világból szemléltük a tavat. A Nagytó már az Állatkert nyitása (1866) óta ott van a Pálmaház közelében, ráadásul ugyanaz a mérnök, Reitter Ferenc tervezte, aki a dunai rakpartokat, a pesti csatornahálózatot is, és aki hajózható csatornát látott volna legszívesebben a Nagykörút helyén. A tavat 1909-ben átalakították, és később egy sétányt is kialakítottak a délkeleti részén. Érdekessége, hogy annak ellenére, hogy mesterséges, ugyanolyan folyamatok zajlanak le benne, mint a természetes tavakban: van üledékképződés, és még fel is töltődhetne, ha nem engednék le néhány évente a vizét és takarítanák ki a medrét. A Nagytóban ékszerteknősök, pontyok, busák és amurok, körülötte pedig rengeteg vízimadár lakik.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Füvészkerti tó

7/8

A Füvészkerti tóról már mindenki hallott, aki olvasta, netalán filmen is látta A Pál utcai fiúkat, hiszen ebbe dobták bele a Pásztorok Nemecsek Ernőt. Eredetileg öt nagy tó is volt a parkban, ezeket a kerten átfolyó Illés-kút forrásvize táplálta, bár az 1900-as évekre elapadt, mert vízbázisát többek között a Dreher Sörgyáraknál használták sörfőzésre, így a tavak is kiszáradtak, ami pedig megmaradt volna, azt a klinikák bővítésekor feltöltötték. Az a tó, ami körül ma sétálhatunk, illetve a köveken át is lépegethetünk, már a japánkert kialakítása során készült el. 

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Margitszigeti tó

8/8

Legyen szó baráti piknikezésről, romantikus sétáról, sportolásról vagy csak a nyugalom megtalálásáról, a Margitsziget mindig jó választás. Oké, tudjuk, hogy ez az árnyas sétányokkal, hatalmas zöld parkkal, kolostorromokkal és csupa jóval teli sziget nemcsak a budapestiek, de a turisták kedvenc helyszíne is, ezért az embertömeg sokszor már a tűréshatárt súrolja, de ha megtaláljuk a rejtettebb részeit, akkor kellemes pihenésben lehet részünk. A mi kedvencünk a japánkert és a sziklakert a sziget északi részén, ahová egy kis fahídon léphetünk be, az idilli hangulatot pedig vízesés, ösvények és a tórendszer garantálja. Utóbbiban aranyhalak, teknősök, vadkacsák és tavirózsák is vannak.

Hasonló tartalmak

Admin mode