Minimalista, konceptuális, hagyományőrző vagy funkcionális? Mindenkinek más a szempontja, ha egy minőségi, tegyük fel, örök életre szóló hátitáska kiválasztásáról van szó. Ebben a gyűjtésben pedig lehetőségetek van bepillantani 12 magyar tervező „fejébe”, hogy nekik mi a fontos egy hátizsákban, mire fókuszálnak az alkotói folyamat során, és persze hogy miből inspirálódnak.

1. LAMOPPE – a történetmesélő

A LAMOPPE márka új, NON-PLACE sorozatának személyesebb, képszerű mintáit Mózes Laura, a tervező vegyes technikával – az elmúlt években született fotóit és grafikáit átdolgozva – alkotta meg. A táskákhoz tervezett, egyedi textilprintek vezérmotívuma azok a „nem helyek” (ahogy az új kollekció neve is sejteti), amelyek minden utazó vagy egyszerű városlakó életében napi szinten jelen vannak. Azok a mozzanatok, ahol csak áthaladunk, vagy ahol csak várakozunk, hogy valahova „odajussunk”. A táskasorozat képei azokból az érzetekből, történetekből merítenek ihletet, és azokat mesélik el, amelyek az elmúlt években, ezekben a tranzitidőkben érték a tervezőt. Akár egy vidéki vasútállomáson a hajnali derengésben.

A hátizsákok rolltop lezárással, strapabíró, vízálló anyagokból készülnek, a fenntarthatóság szempontjait is figyelembe véve, részben deadstock textilek felhasználásával. A LAMOPPE darabok a sportosabb vonalat követik, így a több zsebnek, a bélelt és állítható pántoknak, valamint a cipzáros rendszerező megoldásoknak köszönhetően a biciklisek egyik kedvenc hátija lehet, nem utolsósorban viszonylag elérhető áron!

 • Ár: 34.600 Ft
 • Elérhető: LAMOPPE (1052 Budapest, Károly krt. 10.)

2. LAONI – a hagyományátvivő

Ács Ilona, a LAONI dizájnere régóta dédelgetett álma egy olyan táskacsalád terve, amelyben a szabásból megmaradt, hosszú évek óta gondosan őrizgetett kisebb-nagyobb, ugyanakkor továbbra is szép bőrdarabjaik különleges fonási technikák révén újra életre kelnek és hasznosulnak. Ezért is kapta ez a kollekció a zero waste és az upcycling szemléletből fakadó tervezés miatt a REMAKE nevet. A cél az volt, hogy a kollekció megőrizze és továbbvigye a LAONI hagyományait, ezért olyan kisebb-nagyobb hátitáskákat, kézitáskákat, válltáskákat és tokokat terveztek a különböző igényeknek és funkcióknak megfelelően, amelyek időtállóak, és hosszú időn keresztül tudják kiegészíteni az igényes, elegáns nő ruhatárát.

Mivel ezek a bőrdarabok korlátozott méretűek és mennyiségűek, a legtöbb REMAKE táska teljesen egyedi, hisz lehet, hogy csak egyetlen darab táskához elég az adott bőr, épp ezért sokszor megismételhetetlen, így még inkább hozzánk tud nőni különlegességével.

 • Ár: 95.000–105.000 Ft (REMAKE hátitáskák), 71.000–88.000 Ft (egyéb hátitáskák)
 • Elérhető: KLAUZÁL 1 design store and cafe (1072 Budapest, Klauzál tér 1.)

3. YKRA – a nagy múltú és strapabíró

A márka jellegzetes színeiről már messziről felismerhető, hogy viselőjén bizony egy YKRA van. Sokszor találkozhatunk vele az utcán, ami nem véletlen, hiszen már több mint egy évtizede készülnek itthon, illetve a MATRA táskákat sokan is szeretik koncepciójuk miatt, ami a funkcionalitás és a tartósság kombinációján alapul. A tervezés során inspirációs forrásként a 60-as és 70-es évek túrafelszerelései szolgáltak, valamint a svájci hadsereg hátizsákjainak időtállósága. A táska különlegessége, hogy opcionálisan oldalzsebekkel is ellátható, amelyekkel még nagyobbá válik az űrtartalma. Mint minden YKRA terméket, ezt a hátizsákot is strapabíró és minőségi természetes anyagokból készítették, követve a hagyományos anyaghasználatot: ami egyszerűbb nem is lehetne, mint erős és tartós bőr, vastag pamutvászon, fém alkatrészek és filc vállpántalátétek.

Ez a hátizsák egyébként is nagy múltra tekint vissza, mivelhogy több mint 13 éve álmodták meg. Az iterációk során többször is finomítottak a dizájnon és a funkcionalitáson, hogy a végeredmény minden elvárásnak megfeleljen. A hátizsák moduláris kialakítása lehetővé teszi az oldalzsebek könnyű eltávolítását a mindennapi használathoz. A MATRA kifejezetten azoknak szól, akik értékelik a minőségi és időtálló termékeket. Az aktív életmódot élőknek és a természet kedvelőinek tervezték, akiknek fontos a stílus és a funkcionalitás egyaránt. Ez egy olyan darab, amely tényleg egy életre szól, a fast fashion teljes ellentéte – minden szempontból.

 • Ár: 269 euró, a zsebek külön kaphatók hozzá 25 euró/db áron
 • Elérhető: kizárólag online

4. Vengru – a moduláris

A Vengru prémiumminőségű, kézzel készített bőrtáskái közül a Play moduláris kollekció nagyot ment. Érdekessége, hogy van egy többfunkciós, variálható darabja, a Smart bag szett. Ez a táska a pántok cserélhetőségével nemcsak hátizsákként hordható, hanem oldaltáskaként vagy kézitáskaként is funkcionál. Ezenkívül a variálható táska elején található cipzárakkal egy külön kiegészítő elem, egy paneltáska is illeszthető az alaptáskához, ami által teljesen megváltozik a kinézete, és még extrább hatást kelt.

A paneltáska egyébként önálló kistáskaként is hordható, a Smart szett pántjait ráhelyezve pedig minihátizsákként, övtáskaként, kis válltáskaként használhatjuk, de akár pánt nélkül is a kezünkben. Így egy ilyen Vengru darabba fektetve egy csapásra lesz kettő vagány kiegészítőnk, arról nem is beszélve, hogy még a színeket is magunk állíthatjuk össze. Egy szó, mint száz, még egy ugyanilyen biztos nem jön szembe velünk az utcán!

 • Ár: 174.900 Ft (de akár külön is megvehetjük a Play moduláris kollekció egyes elemeit)
 • Elérhető: Clique Design Studio (1082 Budapest, Baross utca 47.), minden csütörtökön 13:00 és 19:00 között

5. H.ELIX – az időtálló, stílusos

A H.ELIX egy olyan hátitáska, amely ötvözi a technikai hátizsákok strapabíróságát, praktikumát és kényelmét a tervezői modellek stílusával, egyediségével és szerethetőségével. Először csak kis körnek, maguknak és barátaiknak készültek, mára pedig már több ezer elégedett és boldog H.ELIX-tulajdonos van. A H.ELIX egy hátizsák, ami nemcsak „kiegészít”, hanem egyenesen öltöztet is. Prémium technikai, hajós és kárpitos anyagokkal dolgoznak, amelyek nagyon időtállók, és árad belőlük a minőség, na meg a menőség is. Céljuk, hogy olyan táskákat készítsenek, amelyek közül biztosan találunk a stílusunkhoz illő modellt, és ami nagyon hosszú ideig lesz hű társunk bármilyen utunk során.

A klasszikus darabjaik mellett készítenek egyedi igények alapján is kombinációkat, és rendszeresen jönnek ki vagány kollaborációkkal – már többszázféle H.ELIX járja a világot. Legutóbb a Club Matéval, @jack.smells.like.jasmine rajzai alapján dolgoztak együtt, és ebben a pillanatban is három új kollab van születőben, amit mindig nagy izgalom leng körül. Annak, aki egy igazán szerethető hátizsákra vágyik, ami egyszerre nagyon megbízható, és segít az önkifejezésben is. Egy táska annak, aki lenni szeretnél, és annak, aki vagy.

Ráadásul jó hír, hogy a We Love Budapest olvasói a következő két hétben aWLB20 kóddal most 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a táskákat.

 • Ár: 36.000–45.000 Ft
 • Elérhető: Szervita téri bemutatótermükben (1052 Budapest, Szervita tér 3.), számos budapesti dizájnboltban

6. AGNESKOVACS – az „ultra slow fashion” márka

Az AGNESKOVACS 2024-es kollekciója tudatos lelassulásra hív minket a „slow living″ jegyében. Bár a csapból is a fenntarthatóság folyik, ettől függetlenül nem lehet elégszer hangsúlyozni ennek fontosságát. A slow living, vagyis a lassú életmód célja, hogy megtanuljunk minél inkább a jelenben élni. Mindez pedig a nemet mondásról és az önkorlátozásról is szól. Az AGNESKOVACS így tudatosan egyetlen táskakollekciót mutat be évente. „Ultra slow fashion” márkaként a pillanatnyi trendekkel és a túlfogyasztással szembehelyezkedve a kortalan és időtálló darabokban hisz. A szezonoktól függetlenül hoz létre kiemelkedő minőségű bőrtáskákat és kiegészítőket, amelyek akár az egész életünket végigkísérhetik. Ez annak köszönhető, hogy minden darab itthon készül, de Európából származó marhabőrökből, amelyek élettartama sokszorosa az 1-2 év alatt teljesen elhasználódó, majd szemétbe kerülő műbőröknek. Emellett arra is figyelmet fordít a márka, hogy a gyártás során leeső darabokat hasznosítsa apróbb kiegészítőkként vagy részletekként.

A SLOW kollekció esetében ezért a belső zsebek kialakítása korábbról megmaradt, kisebb bőrök felhasználásával történt, ezáltal minden táskabelső egyedi színkombinációt rejt. A legújabb táskákhoz prémiumminőségű kétoldalú bőrt használtak fel, amely a korábbi kollekciókkal szemben most sokkal puhább érzetet nyújt. Kovács Ágnes, a tervező célja a formák aszimmetriájával az, hogy kizökkentsen minket a megszokott sémákból, és új dinamikát adjon.

 • Ár: 230.000 Ft
 • Elérhető: AGNESKOVACS studio & showroom (1123 Budapest, Kék Golyó utca 20., bejelentkezés alapján)

7. Tenshibag – „Amit nem kell eldobni, az nem lesz hulladék!”

A Tenshibag márka története még 2011-re nyúlik vissza, amikor a tervezők csak álmodtak arról, hogy lesz egy saját üzletük, és amikor még kávézókba beülve intézték a személyes rendeléseket. Az évek alatt lett saját bolt, még több tartalom a táskák tervezése mögött, sok-sok tapasztalás és fejlesztés. 2021 őszére pedig egy online, valós idejű táskatervezőt indítottak el, ami egy izgalmas, szabadabb irányba, sőt egyenesen a vásárlók kezébe tette át a tervezés élményét. Ez azért is egy remek újítás, mert lehetőség van jelentkezni hozzájuk egyéni és csoportos workshopokra, ahol a fő hangsúly az egyedi alkotásokon van, az újrahasznosítás jegyében. A Tenshibag táskák esetében alapvetően a dizájn és a funkcionalitás kéz a kézben jár, a tervezők pedig hisznek abban, hogy a megfelelő javítás és karbantartás meghosszabbítja a hátizsákok élettartamát, így táskajavítással is foglalkoznak.

A Tenshibagek egyébként híresek arról, hogy igazán strapabíró darabok, mivel csak nagyon tartós, magas minőségű anyagokkal és a lehető legmasszívabb rögzítésekkel dolgoznak. Ilyen a cordura, a ponyva, a bőr és újabban a vászon is. A hátitáskák a minimál, egyszerű, letisztult vonalat követik, ami a színek használatában is megmutatkozik, de mindemellett szeretnek kísérletezni is mind az anyag-, mind pedig a mintafelhasználással. Ennek a jegyében évente egyszer limitált kollekciókkal is előállnak, mely esetében hazai művészekkel kollaborálnak. Ebben az évben ez várhatóan ősszel lesz. Számukra a táska nemcsak egy termék, hanem egy olyan tárgy is, amelytől az ember nem szeretne megválni, a szép emlékek hordozója, egy olyan darab, amelynek szinte lelke van. Így a márkát nem csupán a fiatal korosztálynak ajánlják, hanem mindenkinek, aki szereti az unikális és minőségi termékeket. A visszajelzésekből is látszik, hogy a nagyszülők is ugyanúgy szeretik és használják, főleg, ha az unokák rajzaival van hímezve…

 • Ár: 15.900–65.900 Ft
 • Elérhető: online táskatervező, Tenshibag Shop és látványvarroda (1076 Budapest, Garay tér 9., bejárat a Cserhát utca 9. számmal szemben)

8. RACKA – szép, tartós és fineszes

A RACKA táskák koncepciója főleg a jól megtervezett technikai ruhákon és azon az outdoor vonalon alapszik, amely nemcsak nagyon tartós, de jól is áll a viselőjének. Szóval egyszerre időtálló, áramvonalas és praktikus. A két fő anyag, amivel dolgoznak a RACKA-sok: a bőr és a cordura. Mindkettő anyag nagyon előnyös hosszú távú felhasználásra, míg a bőr megfelelő ápolás mellett sok éven keresztül megújítható, a cordura pedig egy magas kopásállóságúra fejlesztett gyöngyvászon, amibe a gyártás során egyre nagyobb arányban kerül újrafelhasznált műanyag. Ezt a két anyagot mikrokollekciókban folyamatosan változó színekben pörgetik.

A RACKA-sok már egy ideje tervezik, tökéletesítgetik és tesztelik az új kollekciót, még inkább szeretnének hátat fordítani a fast fashionnek és a nagyon mulandó aktuális divatnak, olyan kialakításokat, formákat használva, amelyek szépek, tartósak és fineszesek. A RACKA egyébként mindenkinek szól, de főleg azoknak, akik egy tudatos döntés alapján választják a RACKA Műhelyt, és nem egy hirtelen fellángolás miatt.

 • Ár: kb. 50.000–80.000 Ft
 • Elérhető: online, direkt megkeresések, évente 1-2 tervezői vásár

9. MAKE design – a kézzel festett

MAKE design márka már több éve jelen van a hazai dizájnpiacon. A MAKE dizájntáskák egyediségét a kézzel festett minták adják, így már feltűnhetett egy közeli ismerősötök vagy barátotok hátán, de akár random az utcán. Az összkép mégis letisztult, ami összefügghet azzal, hogy a inspirációs forrása a természet.

A hátizsákok vízlepergető textilből készülnek bőr, műbőr vagy parafa textilbetétekkel és festett vászonfedelekkel. A hátik kisebb és nagyobb méretben is rendelhetők a márka webshopjából, illetve gym bag fazonban is elérhetők. A MAKE design táskák a GenZ-től a millenniumokon át az idősebb korosztályig mindenkinek szólnak, és bármely korosztályból találni lelkes viselőt. A webshopot pedig most nagyon is érdemes figyelni, mert hamarosan debütálnak az újabb fazonok.

 • Ár: 17.000–26.000 Ft
 • Elérhető: online

10. Gabor Kiss Handmade – a tartós, de mindenekelőtt formatartó

Kiss Gábor nagyon sok olyan táskát látott már életében, amelyek felvéve nem formatartók, ráadásul nagyon csúnyán is néznek ki, amikor meg vannak pakolva. Így jött az ötlet, hogy egy olyan hátitáskát készítsen, amely minden helyzetben ugyanúgy néz ki, mégis elegáns. Az anyaghasználat tekintetében – mivel csak és kizárólag valódi bőrrel dolgozik – a tartósság, a formatartás és az örök garancia mellett köteleződött el, ezért egy nagyon vastag marhabőrre esett a választás.

A hátitáska sikkes, és akár egy tárgyaláshoz is tökéletes viselet, megjelenhettek vele bárhol, viszont ha kicsit extrémebb vonalra mennétek, az összefestékezett táskák között találod meg a kedvenced. A lényeg, hogy érdemes követni a Gabor Kiss Handmade márkát szezonról szezonra, még ha nincs is kifejezetten kollekció, mivelhogy nála kicsit máshogy működnek a dolgok, sodródik az árral, és peregnek az ötletek, amelyekből mindig új és izgalmas darab születik – persze a régiek mellett. Aki szereti az ízléses megoldásokat egy táskán, és fontos számára, hogy bárhova illő, örök darabot tudjon magáénak, annak egy Gabor Kiss Handmade biztosan nem csupán egy használati tárgy, hanem szívhez nőtt darabbá válik.

 • Ár: a „MINI” hátizsákok egységesen 36.990 Ft-ba kerülnek, míg a nagyobb testvére 42.990 Ft
 • Elérhető: online, az egyedi színes táskák üzenetben rendelhetők

11. Zoe & Co – a letisztult, minimalista

A Zoe & Co táskákat Szimon Ágnes Nóra tervezi, aki általában életérzésekből és más művészeti ágakból inspirálódik. Elsősorban a vizuális művészetekből, fényképészetből, filmekből, sorozatokból, zenékből vagy egyéb szubkultúrákból merítkezik, mivelhogy ezeknek van karaktere, hangulata, egyedi, egységes színvilága. Fontos azonban, hogy a márka a letisztultság és a minimalizmus híve. Ez meg is látszik a hátitáskák stílusán, a színeiken. A Zoe & Co előnyben részesíti a vegán bőrt az állati bőrökkel szemben, mert nem hisznek abban, hogy az állatbőripar kevésbé lenne környezetszennyező, mint a vegán- vagy műbőrgyártás, és mert túlságosan szeretik az állatokat ahhoz, hogy bőrüket táskaként viseljék. A mai vegán bőrök már nagyon jó minőségűek, tartósak. Ezeket azonban tisztítani szükséges.

Az új kollekció idén a tavalyi újragondolása. Tavaly nyárra terveztek egy új minihátizsákot, a Lotust. Erről lekerült a korábbi fémlogó, és hosszabb lett a fedele. Ez a kompakt kis forma nagyon megtetszett nekik, és a vásárlók is szerették, ezért az aktuális, LINE névre keresztelt kollekciót erre a formára tervezték meg. A nagyobb hátizsákok, a Line és a Line Notebook is, ennek hasonló változatai lettek. Ahogy a kollekció neve is utal rá, itt a hangsúly a vonalakon van. Kevésbé a karakteres színek vagy csillogó részek határozzák meg. Ettől függetlenül hamarosan újabb színekkel is kiegészítik a kínálatot. Jelenleg fekete, chai tea, barna, bézs, blush pink, barna hüllőmintás, kék és pisztáciazöld színekben rendelhetők a kollekció darabjai.

 • Ár: kb. 18.000–30.000 Ft
 • Elérhető: Bru Design And Coffee Shop, online

12. Tinta – a szitanyomásos technika izgalma

Schall Eszter és férje, Varga Lőrinc 2015-ben ismerkedett meg a szitanyomással, és egyből beleszerettek a műfajba. Úgy gondolták, hogy ezzel a technikával az a legizgalmasabb, ha hátitáskákat készítenek, és amikor elkezdték, még jobban belebolondultak.

Saját tervezésű, kedves mintákkal, minőségi, természetes anyagokkal dolgoznak, amelyekhez jó hozzáérni és mindennap viselni. A Tinta legfontosabb irányelvei közé tartozik, hogy minőségi alapanyagokat használjanak, amelyeket Európából szereznek be, ezzel is hozzájárulva a helyi vállalkozások működéséhez és az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.

 • Ár: 34.900–36.900 Ft
 • Elérhető: online, Rododendron Art & Design Shop

(Borítókép: Éliás Dávid András – H.ELIX)

Címkék