„Táska nélkül ki sem lépek az utcára! Olyan, mintha totál meztelen lennék...” Akár nők vagyunk, akár férfiak, ez ismerős érzés lehet. Nem véletlen, hiszen egy táska sokszor sokkal fontosabb, mint maga az öltözékünk. Anélkül üres, majdhogynem semmis az outfitünk. A legtöbben az egyéniségükhöz passzintják a táskáikat, ha pedig megnézzük a ma nagyon vagánynak vélt, végtelen tárházú, de annál kreatívabb tote bageket, akkor ez nem is kérdés. Ebben a cikkben azonban nem a vászontáskákról lesz szó, hanem az olyan magyar dizájnertáskákat mutatjuk be, melyek mélyébe hatolva, a tartalom és a koncepció megismerésével rájövünk, hogy ruhatárunk egy ilyen fontos darabjának igenis lelke van, és akár a vállunkon, akár a hátunkon vagy a derekunkon hordjuk, harmonizál, sőt, néha teljesen tükrözi a személyiségünket!

1/13

NUEN_Budapest

A táskatervezőnek egyszer csak hobbiból hivatása, a táska tulajdonosának pedig hirtelen szerelemből egy életen át hű társa lett egy NUEN táska. 
 

Nguyen Tran Norbert, a márka alapítója, tervezője és gyártója immár 8 éve foglalkozik bőrtáskák és -kiegészítők tervezésével. A kezdetek kezdetén hobbiból készített hátizsákokat, 2022-ben pedig textiltervező szakon szerzett diplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A márka olykor intenzívebben működött, olykor pedig pihenőpályán volt, a csendesebb időszakokban a technológiai tudás fejlesztése volt a középpontban. 

 A táskák a letisztultabb vonalat képviselik, olyan visszatérő motívumokkal, mint a kézi öltések és az apró részletek. A tervezést tekintve az egyszerű technológiai megoldások és a geometria ötvöződik tartós formai megoldással. A NUEN sajátossága, hogy nincsenek konkrét kollekciók, hanem a tervező megtervezi és megalkotja azt, ami éppen felkelti az érdeklődését. A javíthatóság is központi tényező lesz a jövőben, ugyanis a márka filozófiája, hogy időtálló darabok készüljenek, melyekbe az emberek beleszeretnek és sokáig szeretettel hordják, elkerülve ezzel a tömegtermelést, és azt, hogy folyamatosan halmozzák vagy lecseréljék táskáikat.

Webshop
Instagram 

2/13

Kamay Ko

Hajnalban hazafelé tartunk, a pislákoló holdfény árnyéka vetül ránk, vállunkon pedig a Kamay Ko Moon Bag, amelynek mélyéből lakáskulcsunk kacsint vissza.

A Kamay Ko Moon Bag-táskakollekciója egy külön mood, és így van ez szezonálisan megjelenő más darabjaival is, mivel a tervező, Sziládi Noémi mindig egy éppen aktuális témát dolgoz fel, amit izgalmas színekkel, mintákkal és fazonokkal tesz sajátossá.

A márka egyik alapelve az élhető fenntarthatóság, aminek a keretein belül olyan termékeket készítenek, amelyek nemcsak anyagukban és gyártásukban környezetbarátok, hanem céljuk, hogy segítsenek fenntarthatóan élni a mindennapokban. A kollekciók darabjai jól variálhatók, a nude és természetközeli színek pedig vidám és egyedi viseletet kölcsönöznek viselőjüknek. 

Webshop
Instagram 

3/13

Vengru

Budapest olyannyira eklektikus, hogy utcáról utcára ontja magából az inspirációt, amiből a Vengru márka is táplálkozik, mi pedig a sokszínű épületek között sétálva vállunkon egy Vengruval válunk eggyé magával a várossal...

Budapest ihlette, földtől elrugaszkodott, geometrikus formák és merész színkombinációk jellemzik a Vengru táskákat. A márka nem az aktuális trendekre és szezonokra alapoz, hanem a minőségre és a variálhatóságra koncentrál, egyedi és különleges örök darabokat alkotnak. A Szögi-Csomány Boglárka és Faragó Tamás alapította márka szemléletéhez hozzátartozik, hogy figyelnek a tényleges vevői igényekre.

A tervezők mérnökvégzettsége egyből szemet szúrhat, a precizitás mellett ez a nem mindennapi formavilágról is tükröződik. Akár a saját kreativitásunk is megmutatkozhat a Vengru táskánkon, egyedi megrendelések révén a legvadabb fantáziára valló színek és formák kerülhetnek össze. Ehhez segítségünkre lehet a márka honlapján elérhető 3D táskatervező, amelynek segítségével a saját stílusunkra alakíthatjuk a Play moduláris kollekció táskáit.

Webshop
Instagram 

4/13

Virag Kerenyi

Oh, bella extravaganza!


Mondaná egy olasz, látván azt a magabiztos nőt, aki Virag Kerenyi táskával kapja magára a tekinteteket. A signature-szegecs a Virag Kerenyi táskák fő jellemzője, így ha egy ilyen táskát pillantunk meg, akkor általában nem kérdés, hogy ki tervezte. Amilyen provokatívnak tűnik elsőre, olyannyira szeretettel alkotja őket a tervező, akinek legfőbb célja az, hogy boldoggá, sőt bátorrá tegye a nőket.

Az új kollekcióban a szegecses darabok mellett helyet kaptak basic darabok is, de nem kell félniük az élénk-merész-extravagancia vonal kedvelőinek sem, mert Virág minden szezonra megálmodja a legvagányabb táskákat. A tervező szereti feszegetni komfortzónája határait, újabb és újabb kollekcióival pedig azt üzeni, hogy mi is merjünk kilépni a megszokottból.

Webshop
Instagram 

5/13

LINDASIETO

Itt egy terasz, ott egy Vogue, jobb oldalunkon pedig egy LINDASIETO válltáska pihen. 
 

Az egyéni megoldású, csuklópántos borítéktáskák és a kontrasztokkal játszó kiegészítők az elmúlt években külföldi kiállításokon, valamint a magyar mellett a nemzetközi divatsajtóban is többször szerepeltek. A LINDASIETO márka karakterét az ellentétes és egymást kiegészítő vadabb és elegáns részletek adják, míg időtlen formák és színek adnak teret a használójának, hogy pillanatnyi stílusa szerint illeszthesse a kiegészítőket az öltözékébe, sok-sok éven keresztül. A Personal Landscapes-kollekció darabjai között aktuális hangulatunkhoz, „belső tájképünkhöz” találunk kifejező társakat, izgalmas, a definícióknak ellenálló komplex színekkel és érdekes felületekkel. A jelenlegi turbulens időszakra reflektálva, váratlan, lágy egyensúlyt testesítenek meg a Balance táskák.

A kedves, puha vonalak dinamikus aszimmetriával találkoznak, és két praktikus méretben nyernek formát, hétköznapokra vagy inspiráló barangolásokhoz. A majdnem félhold alakú Dune táskák diverzitása abban nyilvánul meg, hogy válltáskaként és borítéktáskaként is funkcionálnak. A kétféleképpen hordható Link táskákat a különféle kapcsolatok, kapcsolódások inspirálták, levehető fémláncaik tartást és keménységet kölcsönöznek a kompakt, párnázott formáknak. A táskák olasz bőr vagy vegán ananásztextil verzióban érhetők el a webshopon és a Margot Budapestben.
 

Webshop
Instagram 

6/13

Daemon Couture

„Két személyiség, két nagyon szélsőséges hangulat váltakozik időről időre. Egy komoly, búskomor, introvertált ember és egy életigenlő, pozitív, színes karakter.” 

Mondja magáról Domokos Kata, a Daemon Couture tervezője, akinek darabjain kollekcióról kollekcióra érződik ez a bipolaritás. Őt leginkább a kontraszt érdekli az ember által megmunkált szabályos, konstruktivista formák és a természetben fellelhető amorf elemek között. A mesterségesen precíz és az esetleges, a szögletes és az áramvonalas, a monokróm és a vibrálóan színes hibridjei ezek a darabok. A márka a totális szabadság, az elfogadás és az individualizmus jegyében született egy olyan réteg számára, amely nem fél önmaga lenni, megmutatni és bátran felvállalni magát, nem törődve az előítéletekkel.

A Daemon Kata számára egy menekülőbázis is az önkifejezésre. Táskái gyártásakor sokféle anyaggal dolgozik, de a környezettudatosságot szem előtt tartva, éppen ezért a Daemon kiegészítők és öltözékek limitált darabszámban kaphatók, minden modellből maximum 9 darab készül, szembenézve a tömegtermeléssel, az emberek és a természet kizsákmányolásával. Fő profilja a kiegészítőtervezés és -készítés, de az utóbbi időszakban drag queen-jelmezeket és egyedi maszkokat is készít.

Instagram 

7/13

AGNESKOVACS

Látunk egy nagyon színes, mintás táskát vagy kiegészítőt viselő nőt, ami sokféle érzést, gondolatot vált ki belőlünk. De mi van akkor, amikor valakin folyton a fekete vagy a fehér szín dominál? 
 

Nem csak fekete és fehér a minket körülvevő világ, mégis, az árnyalatokban gondolkodás helyett gyakran csak fehérben vagy feketében látunk. Az AGNESKOVACS legújabb, BRAVE-kollekciója azért született, hogy megmutassa a két szín közötti sok-sok árnyalatot, hogy rámutasson, nem minden fekete és fehér, ami elsőre annak tűnik. A márka számára alapvetés, hogy bátran kiálljon olyan értékek mellett, mint a sokszínűség, az egyenlőség vagy az előítéletektől mentes gondolkodás. A BRAVE név utal a mindenki számára mást jelentő bátorságra

Az új kollekció a bátorság és a nyitottság szellemében készült, amelyek segítenek felfedezni a fekete és a fehér árnyalatait. Első pillantásra a táskák egyszínűnek tűnhetnek, feketének vagy fehérnek. Közelebbről megfigyelve azonban felfedezhetjük, hogy a középső osztásnál két eltérő felületű, de egyformán szép bőr találkozik. A homogén és a préselt minta kontrasztja utal az árnyalatokra, az átmenetre fehér és fekete között. Az idei kollekcióban a két méretű hátitáska mellett egy messenger és egy crossbody bag is készült. 

Webshop
Instagram 

8/13

ZAGONDesign

Kora reggel a metrón, a szemünk szinte még lecsukódik, egy férfi (vagy legyen az nő) előttünk kapaszkodik, és mi nem tudunk mást nézni, csak a hátán lévő ZAGONDesign hátizsákot.


A határozott vonalvezetésű formáról és a natúr színű bőrökről már távolról is felismerhető a ZAGOND. A minimalista uniszex darabok idén fennállásuk 10. évfordulóját ünneplik, ezért sok újdonsággal készülnek a tervezők. A fő irány náluk a minőség és az esztétika mellett az, hogy jól funkcionáló, a mindennapi igényeket tökéletesen kiszolgáló táskákat és kiegészítőket alkossanak meg. Ezért a keménybőr táskák mellett egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan termékek, amelyek belső kialakításakor ügyelnek arra, hogy a ma használatos eszközök minden típusa elférjen, mégpedig biztonságosan és kényelmesen. 

A hátizsákok mellett sling bag (hevedertáska) is megtalálható a kínálatban, de gondoltak azokra is, akik a kézitáskákat részesítik inkább előnyben. Erre a célra álmodták meg a Hyenát, amely könnyedén elnyel egy 15" laptopot, mégis könnyű az alaptáska, jól rendszerezett fachokkal az iratoknak és egyéb kiegészítőknek. A belső kialakítás mellett kétségtelen, hogy táskáik és kiegészítőik a legjobb minőségűek, melyek kifogástalan, ámde egyedi megjelenést kölcsönöznek tulajdonosaiknak. Büszkeségük, hogy mára már a környező országokból is egyre többen választanak ZAGONDesign táskát, így sokat jelent számukra a vásárlók visszajelzése is, ezért ehhez igazodva alakítják az egyre bővülő kínálatukat.

Webshop
Instagram 

9/13

NINI

Akvamarin, zafír, égszínkék, mélykék vagy türkiz – erről ki egy tengerpartra, ki Ibizára asszociál.

A NINI legújabb táskái pedig pont ebből a mesés helyből merítkeznek, amiket az organikus hullámvonalak és a játékos színek dominanciája még álmodozóbbá tesz. A NINI 2023-as tavasz-nyári kollekcióját ez a meghatározó tervezői élmény, a napsütötte Ibiza és annak magával ragadó hangulata ihlette. Ibiza egyedülálló butikhoteleinek különleges formavilága, berendezései és a sziget élénk színei tükröződnek ebben a kollekcióban. A bőrből készült termékek között visszaköszönnek korábbi, sokak által szeretett fazonok egy-egy csavarral, illetve számos új táskaformát és kiegészítőt is bemutat a kollekció.

A világ bármely pontján jár Molnár Nini divattervező, mindenhol megragadja egy hely valódi kincseit, melyek aztán kollekcióiban köszönnek vissza. Így jött létre például a nyári ruhatár elmaradhatatlan kiegészítője, a Sunbag, mely egy Olaszország ihlette, klasszikus, rattananyagú, vintage stílusú darab. Vagy épp a Bubble Bag, mely a legújabb NINI táska. Ez a darab lakkbőrből készült, és három színből is választhatnak a NINI táska rajongói, hogy aztán nyári utazásaik során ugyanúgy a szépséget lássák meg a helyben, mint ahogy az a rajtuk lógó táskában is összpontosul. 

Webshop
Instagram 

10/13

Lengyel Zsuzsi

Izgalmas színpárok, letisztult formavilág, mindez egyfajta csavarral – már több mint 10 éve.

Lengyel Zsuzsi tervező amit eddig tudatosan tett, az mostanra már ösztönösen jön: a tervezésben teljesen szabadjára engedi a gondolatait, és bátran vállalja a színeket és a mintákat. Ez legújabb kollekcióiban meg is látszik, ugyanis táskái legtöbbször valóban vibrálóan színesek, mégis szentül hiszi, és láthatjuk is, hogy nem szükséges minden egyes ruhánkhoz színben tökéletesen passzoló táskát választanunk.

A tervező az elmúlt években 4 évet Indiában, jelenleg pedig Costa Ricában él, mely helyszíneken a természetközeliség és a környezettudatosabb életmód nap mint nap még felelősségteljesebb gondolkodásra kötelezte az alkotásban is. Meggyőződése, hogy akár egyetlen szuper színes táska is beilleszthető egy nő teljes ruhatárába. A legújabb Lengyel Zsuzsi modell az Ylang Ylang+ for your busy days a korábbi kisebb változat nagy testvére. Míg a kisebb Ylang Ylang táska arra hivatott, hogy akár övtáskaként viselve a legszükségesebb dolgainkat nyelje el, addig az Ylang Ylang+ pakolós méretével végigkísérheti az egész napunkat. Az Ylang Ylang+ táska multifunkcionalitásában rejlik, hogy kézitáskaként vagy válltáskaként is hordható, így nem véletlen, hogy ha nem is a teljes ruhatárunkhoz, de minimum a feléhez nyugodtan beszerezhetünk és felkaphatunk a vállunkra egy Lengyel Zsuzsi darabot! 

Webshop
Instagram 

11/13

Anna Amélie

 „Olyan különleges színhőmérséklete van a görög napsütésnek, hogy minden pillanatban olyan, mintha egy filmben lennénk, aminek mi vagyunk a főszereplői.”


Mondja Oláh Anna, az Anna Amélie tervezője. Legújabb kollekciójának inspirációja az ókori görög mitológiáig nyúlik vissza, a görög ízek, illatok, színek, fények és minden, ami autentikus görög, az ihletet adott az új táskák megalkotásában. A márka most ünnepelte tizenkét éves fennállását, amit megkoronáztak első nemzetközi boltjuk megnyitásával. Egy álom vált valóra, méghozzá az Égei-tenger közepén, Míkonosz szigetén.

Az idei évtől kezdve két külön kollekcióval is készülnek a nyári szezonra, az egyik a míkonoszi, a másik a budapesti vásárlóiknak. Természetesen a webshopon is megvásárolhatók a termékeik. Ha pedig minden évszakban csempésznénk egy kis eleven görög életerőt magunkba, akkor azt egy hozzánk közel álló Anna Amélie táska kiválasztásával megtehetjük.

Webshop
Instagram 

12/13

Gabo Szerencses

Élénk, trapéz, és könnyen magával ragad, akárcsak egy építészeti korszak jellegzetes elemei, ugyanis a Gabo Szerencses márka legújabb táskakollekciója az építészet geometrikus vonalaiból merít ihletet.

A Gabo Szerencses kollekcióiban a ruhák és a kiegészítők egyenrangú pillérként vannak jelen. Gabo táskái tervezésénél a slow fashion alapelveire építve minőségi alapanyagokból készít tartós és időtálló dizájndarabokat. Az elegáns, nőies darabok vannak a középpontban, melyek formavilágát valóban áthatja az építészet. A kis szériás kollekciók elemeit az elmúlt években a környezettudatosság jellemzi. A nagyobb táskák gyártásából megmaradt bőrökből valósulnak meg a kisebb kiegészítők. Hamarosan egy újabb családtaggal bővül a low waste-kollekció. Ez a kis táska lesz a nyári programok, bulik és esküvők leghűségesebb társa.

A Trapéz-kollekció a sokat változó életünket követve multifunkcionális táskákat is kínál: egy válltáskát és hátizsákot egyben. A trapéz formából kiindulva geometrikus, minimalista, különlegesen kidolgozott, elegáns táskákból nagy és kis méretű kiegészítők is születtek. A táskák színei élénkek, megtalálható köztük a pink, a kobaltkék, a smaragdzöld, de ezüst- és klasszikus fekete színben is kapható. Az Y-kollekció kedvelt modelljei eddig még nem látott színekben várják a tavaszi-nyári szezont. A márkával a Lucky Shepherd Designer Store-ban találkozhatunk élőben, vagy online a tervező webshopján. 

Webshop
Instagram 

Címkék