Akár külföldre utaztok, akár nem, azért jó érzés „villogni″ a nyaralás alatt a parton, a strandon vagy csak úgy a hétköznapokban a legpraktikusabb, ugyanakkor esztétikus és egyedi hazai cuccokban. Fejtetőtől talpig mutatunk tippeket, hogy mivel dobhatjátok fel a nyarat. A szalmakalaptól és a fürdőruhától kezdve a táskán és a papucson át egészen a naptejig minden magyar!

1. TAU – szalmakalap

Vecsei Zsófit az ország legismertebb kalapkészítőjeként tartjuk számon, aki ha fejfedőről van szó, akkor többféle termék kreatív tervezője. A Vecsei Millinery almárkája a TAU, amelyről nemrég már írtunk egy baseballsapkás válogatásban. De ha strandolásról, nyárról és nyaralásról van szó, akkor a szalmakalap egy must have darab. Zsófiék műhelyéből nyári kalapok is érkeznek a webshopjukra, de az aprólékos kidolgozás több időt vesz igénybe. Mivel nagyon kis csapattal dolgoznak, ezért némi várakozással kell számolni rájuk. Megéri azonban várni rá, mert a vakáció alatt például ez a romantikus, Palermo névre keresztelt szalmakalap az egyik legfunkcionálisabb és legkedveltebb kiegészítőnk lehet mind a parton vagy a strandon, mind pedig a városban.

2. PHILOMÉN – fürdőruha, bikini

A PHILOMÉN az első ECO designer fürdőruházati márka, ami megjelent a hazai piacon 2018-ban. Egy kis tervezői szünet után ezúttal az idei fazonoknál folytatódik a korábbi évek folyamán a márka felismerhetőségére jellemző, hangsúlyosan gyűrt formavilág továbbgondolása. Az idei PHILOMÉN fürdőruhák között az aszimmetria szintén feltűnik, például az új Zedda fazonon is. Az új színárnyalatoknál a mályva és a mélyvörös együttes alkalmazásával a fény és az árnyék ellentétének egyszerű szimbolikája játszik egymással. Az alkotások a márka kezdete óta óceáni hulladékból újrahasznosított, luxusminőségű olasz anyagból készülnek, de nem csak ettől hitelesen fenntartható a PHILOMÉN. A márka tervezője, Csabai Zita Filoména, aki a MOME-n végzett tervezőművész, gondosan átgondolt metódus által kelti életre az alkotásait. A márkát időtlen dizájn jellemzi, tehát nem csak pár szezonra szól. Zita főként rendelésre gyártja a termékeket, ezzel is elkerülve a felesleges termelést, emellett helyben, Budapesten készülnek, egy profi varrónő gondos kezei alatt. A szabászasztalról „leesett″ textilhulladékra is gondolt, ezeket visszaküldi az olasz gyártónak, aki újból méterárut készít belőle. Jelenleg a márka socialfelületén közvetlenül lehet megrendelni a darabokat, illetve a közeljövőben budapesti pop-up eseményeken is elérhetők lesznek.

  • Elérhető: online, pop-up eseményeken hamarosan

3. Medencebag – strandkosár, hátizsák, övtáska

A medencebag márka táskáiba nemcsak azért jó pakolni a nyaralás alatt, mert fenntarthatók, hanem mert tényleg praktikusak, és nem utolsósorban tartósak. Ezek a feleslegessé vált anyagok továbbhasznosításával készített, egyedi táskák, hordozók tényleg megkönnyítik a vakáció napjait, de ugyanúgy a mindennapokat is. Alapvetően 2 forrásból szerzik be az anyagokat. A termékeik egy része ipari gyártásból visszamaradt felesleg felhasználásával készül, bizonyos termékekhez pedig (például a kosarak és egyes hátizsákok vagy pénztárcák) használt molinókat és épületekről lebontott reklámfelületeket hasznosítanak újra. Ami azért is nagyon szuper, mert az anyagoknak a legnagyobb része egyébként kidobásra kerülne. Ebből következik, hogy a medencebag darabjaihoz az inspirációt sokszor maguk a városi és ipari kontextusból származó anyagok adják. A tervezésnél minden formát, mintát, színkombinációt úgy használnak, hogy azok a városi szövetbe (urban pattern) a lehető legjobban illeszkedjenek. A medencebag – a nevéhez hűen – az egyik legjobb választás, akár hátizsákkal, akár strandkosárral indulnánk neki a partnak vagy a medencézésnek.

  • Elérhető: elsősorban online, de a műhelyükbe és a bemutatótermükbe is érdemes bekukkantani, mert ott olyanokra is akadhattok, amik online nem elérhetők (1118 Budapest, Ménesi út 1.)

4. Kivibag – cipzáras tasakok, szendvicsestáskák, uzsonnástáskák

Ha már strandolni készülünk, vagy úszni egyet egy szabad vízben, nem árt, ha van nálunk valami harapnivaló, és jó, ha azt tudjuk mibe pakolni! A kivibag márka küldetése, hogy termékeikkel segítsék csökkenteni a háztartási hulladékot, és mindemellett kis vidámságot, szépséget csempésszenek a napjainkba. Bernscherer Andi saját maga tervezi a táskák anyagát, amihez az ihletet a mindennapi élet adja. Inspirálja a természet, a növények, az állatok. Mivel többnyire élelmiszercsomagolókat gyárt a márka, sokszor kerül például zöldség- vagy gyümölcsminta a termékekre. Egy kivibag valószínűleg már minden környezettudatos vásárló háztartásában akad, de ha nem, akkor érdemes megismerkedni ezekkel a tárolókkal, mert velük kiválthatunk valamilyen eldobható csomagolóanyagot, mint például az egyszer használatos nejlont, folpackot vagy az alufóliát. Vízlepergetős, OEKO-TEX minősítésű anyagból készült táskáikkal nem lehet rosszul járni, ha már csak az újrafelhasználást is nézzük. Kis hazai műhelyükben működik a nyomtatás és a varrás, aztán ha elkészültek, uzsonnástáskák (kisebb-nagyobb méretben), szendvicscsomagolók, kisebb zsákok, mosható edényfedőkészletek, bevásárlószatyrok boldog tulajdonosaivá válhatunk. A tasakoknak cipzáros verziója is készül, így biztosan nem mászik bele a Balaton partján például a hangya, a tengerparton vagy egyéb helyeken más nemkívánatos betolakodó!

5. Batz x VIRAG KERENYI – papucs

Nemrég jött ki a Batz és a VIRAG KERENYI márka kollaborációja, még inkább feltüzelve minket a nyári forróságra. Az izgalmas színkombinációjú, bőrből készült papucsok követik a Batz lábbelikre jellemző formavilágot, színben és extraságban pedig Kerényi Virág kreativitását. A közös munka során fontos volt számukra, hogy a papucs megmaradjon annak a szuper kényelmes és stabil nyári cipőnek, ami elengedhetetlen, hogy élvezhessük a nyaralást vagy csak úgy a nyári napokat. Ebből az együttműködésből egy igazán vagány termék jött létre, csak ha megnézzük a kedvencünket, amely egy narancs és rózsaszín színpárosítású papucs a Kerényi Virág-féle signature-szegecsekkel, de népszerű választás az örök trendi ocelotmintás is! A színek ráadásul úgy lettek összerakva, hogy Virág mind a már meglévő kollekciójához passzoljanak, mind pedig az új, közös táskákhoz is. A papucsok megvásárolhatók a Batz, illetve a Virag Kerenyi weboldalán. 

  • Elérhető: online

+1: Dr. Kelen – naptej

Bár talán kilóg a sorból, plusz egyként mégis megemlítenénk – és mert valóban elengedhetetlen a bőrünk védelme – a Dr. Kelen magyar kozmetikai márkát, amely hosszú évek óta biztosítja, hogy szabadon és biztonságosan élvezhessük a napsugarakat. Ma már (jobb esetben) el sem indulunk naptej használata nélkül sem az utcára, sem pedig nyaralni. Érdemes egy erős, az UV-A- és az UV-B-sugarak elleni védelmet nyújtó, családi kiszerelésű naptejre befektetni, amelyet a szülők és a gyerekek közösen használhatják. Ráadásul a bőrbarát összetételű naptejet arcra és testre egyaránt kenhetjük. Fontos szempont, hogy vízálló, úszáskor is védelmet ad, sőt a vizet sem szennyezi. Ha a külföldi márkákkal szemben egy megbízható magyarra esküszünk, amely hipoallergén, nem tartalmaz tartósítószert és színezőanyagot, akkor ezt a márkát szívből ajánljuk!

  • Elérhető: drogériákban, online

(Borítókép: Szarka Dávid - Medencebag)

Címkék