Sokan gondolják azt, hogy nem baseballsapis emberek. Nem mindenki az, egészen addig a pontig, míg nem talál egy olyat, amit teljesen önazonosnak érez. Ha szeretitek ezt a kiegészítőt, ha nem (ami nem utolsósorban nyáron baromi hasznos), akkor csekkoljátok a lenti listát, mert bármelyik márka valamely darabja megfoghat, lehet az egy király színkombó miatt, egy kreatív koncept, maga a felirat vagy csak egyszerűen egy aranyos motívum.

1. Sziszi.yoga – A kiteljesedett, megvilágosodott ember sajátja

Sziszi (Bagdal Szilvia) a jógastúdióján kívül – ami egyébként néhány hónapja nyílt meg – megperdül itt-ott, például fesztiválokon, nappali bulikon és más, általa szervezett kinti tematikus jógaeseményeken is, úgyhogy jó páran ismerik. Na meg arról is felismerhető, hogy nagy baseballsapkás, hiszen azonkívül, hogy öltöztet, nyáron szinte elengedhetetlen az egészségünk szempontjából is, mivelhogy véd a nap káros sugarai ellen, persze a fényvédőn túl (sic!). Sziszi nagyon éli azt is, hogy egy-egy ilyen sapival kifejezhetjük a hangulatunkat, a stílusunkat vagy éppen azt, hogy milyen szubkultúrához tartozunk (esetleg nem tartozunk).

A Sziszi sapiján lévő logóból ugyan nem derül ki, hogy jógaoktató, de ez direkt cél is volt a tervezésnél. A logó szimbólumai, a nap és a kígyó mindenféle mögöttes tudás nélkül is szimplán jól néznek ki. De a jóga, a spiritualitás világában a nap és a kígyó szimbolizálják az életet, az energiákat és a finom mozgást. A nap éltet minket, fényével vezet a sötétség helyett. A kígyóval pedig azt az energiát szokták azonosítani, ami az ember gerincének legalján alszik összecsavarodva, és csakis tudatos test-elme-lélek munkával ébresztheti fel, hogy aztán felkússzon a gerincen egészen a fejtetőig. Ez a kundalini kígyó, ami a kiteljesedett, megvilágosodott ember sajátja. Ez a két motívum valamilyen formában végigkísérte Sziszi életét is, amit egyébként egy kedves barátja, Vatsanah (Kongsaysak Réka) nevezett meg. Rékával nem ismerték egymást személyesen, csak a munkásságukat, mégis nagyjából egyszerre írtak egymásra. Sziszi egy olyan projektbe vágott bele, amiben Vatsanah DJ-ként megteremti azt a zenei atmoszférát, amiről mindig is álmodott, mialatt ő pedig egy jóga/szabad tánc fúziós koreográfiájával vezeti a résztvevőket. Ez lett a YogaTribe, ami idén Ozorán is lesz. Réka a DJ-zés mellett grafikus is, ezért ő lett Sziszi logójának megalkotója. Ő érzett rá csak úgy igazán, és hozta be a nap és a kígyó szimbólumokat, amibe azonnal bele lehet szeretni, és nem volt kérdés, hogy rá fog kerülni sapira, amit sokan büszkén hordanak majd! Mivel még friss a projekt, egyelőre Sziszi stúdiójában kapható, de többet postázott is már kérésre.

  • Elérhető: Sziszi jógastúdiója (1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 26.), sziszi.yoga@gmail.com

2. TAU – Oroszlános vagy feliratos?

A TAU baseballsapkák a márkához illően olyan klasszikusok, amelyek jól beilleszthetők a mindennapi ruhatárba. Az idei kollekció különlegessége, hogy a megszokott oroszlános logó mellett Vecsei Zsófi által tervezett feliratos verziók is megjelentek. A Muse′ feliratú sapkáik például felnőttek számára készültek, míg a Mini Muse′ a gyerekeknek készült hozzá illő verzió. Emellett a kis fejméretű „dad hat″ stílusú sapkák kedvelőire is gondoltak, számukra is elérhetők a TAU oroszlános sapkák sötétkék és bézs színben.  

Eddig azért sem volt más, mert a legkedveltebb sapkájuk a sima, koptatott fekete alapon színátmenetes hímzéssel díszített signature oroszlán logóval ellátott darab volt. Most már kollab is napvilágot látott, például a Plantéval közösen is készítettek egy különleges kiadást: ′plants are friends′ szlogennel. Ezek a sapkák a Plantéban kaphatók.

3. Virágéknál – Azoknak, akik azt gondolják, hogy nem baseballsapis emberek

A virágéknál márkával újra visszakanyarodhatunk a kígyó motívumához, meg persze nem csak ahhoz! A márka sapijainak viselője lehet egy igazi ′REBEL′, de szíve joga lehet egy olyan sapi viselete (ami például nekem is van), amelyen ez szerepel: ′I am a work of art′.

Papp Virág illusztrátor, handpoke tetováló, a virágéknál márka megálmodója. A sapik tervezésénél koncepciója az volt, hogy egy egyszerű, hordható darabot szeretett volna alkotni, ami jól tükrözi a virágéknál stílusát, és könnyen kiegészítő darabja lehet sokféle öltözetnek. Hogy kiknek is szólnak ezek a sapik? Bárkinek, és főleg azoknak az embereknek, akik azt gondolják, hogy nem „baseballsapis emberek″, maga Virág is ezt gondolta magáról sokáig, mára pedig az egyik kedvenc kiegészítőjévé vált.

  • Elérhető: SISKO STUDIO (1085 Budapest, Somogyi Béla utca 18.), webshopban hamarosan

4. Tangly Hands – Démonos, kezes vagy nonfiguratív?

A márka tekeredő kézujjaival már találkozhattatok különböző kiegészítőkön. A nyár egyik best of terméke pedig a Tangly Hands gépi hímzett baseballsapkái, amelyek 100% pamutból készülnek, és a számukra legkedvesebb mintáikkal díszítenek. Mintáikat a természet és a fantáziaviláguk határozza meg, így született a démonos, a kezes és a nonfiguratív hímzés is.

Jelenleg három különböző dizájn érhető el a Lollipop Factory Budapestben, a weboldalukon, de lelkesen járnak vele különböző vásárokra is. A legjobb választás ez a hímzett sapi, ha szeretnétek valami izgalmas kis színfoltot csempészni a normál hétköznapokba.

5. Neniceramics – Nem a szavak szintjén, hanem kerámiákon és a sapkákon

A neniceramics Móró Fruzsi projektje, amely négy éve jött létre, miután művészetterápián elkezdte magát megfesteni: eleinte egészen amorf alakokban, majd onnan jutott el a nénik mai formájáig, amiket először kerámiákra festett, most pedig egy hónapja már baseballsapikon is feltűnnek.

Fruzsi fő inspirációja azok az élethelyzetek, amikben kiderül, hogy mennyivel több erő és addig felfedezetlen képesség van bennünk, mint amit elsőre gondolunk, ezt igyekszik valahogy megfogni, azonban nem a szavak szintjén, hanem a kerámiákon és a sapkákon. A nénikerámiák és sapik mindenkinek szólnak, aki szeretne rájuk nézve emlékezni a benne rejlő erőre.

  • Elérhető: Instagramon keresztül rendelhető, július 5-től Szentendrén a Yoféle helyen (2000 Szentendre, Bogdányi út 5.)

6. Fankapanka – ′Self-reflection is hot

A fankapanka baseballsapik 2021-ben debütáltak, ekkor a „lejöttünk a balcsira″ kollekcióhoz készültek: a ′jó a víz?′, a ′balcsi <2>, a ′bekened a hátam?′, a ′napozok′ és a ′lejöttünk a balcsira′ feliratos sapik – felidézve a legtöbbször emlegetett mondatokat, amikor épp lent vagyunk a Balatonon. 2022-ben az angol nyelvű, mentális egészséghez kapcsolódó feliratokkal bővült a repertoár, amelyek kicsit ironikusan, de önreflektíven állnak hozzá a lelki fejlődéshez: ′self-reflection is hot′, ′I love the idea of you′, ′horny af′, ′accept′, ′heal′, ′enjoy′. 2023-ban pedig a legelső, klasszikus fankapanka pólófeliratok kerültek baseballsapira, így már a ′kivagyok′, ′bal elöl′, ′bemindenezve′, ′az komoly′, ′vele vagyok->′ feliratok is viselhetők a színes sapikon.

Mivel 2023 óta a márka fő vonala már nem a termékértékesítés, ezért 2024-ben csak nyáron kaphatók a baseballsapik, az összes eddigi felirattal, kombinálható színekben és akár egyedi, saját felirat is kérhető. Ha nem szeretnétek napszúrást kapni idén, akkor a webshopban tudtok rendelni magatoknak egy klasszikus fankapanka sapit!

  • Elérhető: webshop

7. Millie design – ′Dogtrovert′ vagy inkább ′Antisocial Dog Mom′?

A Millie design egy márka kutyáknak és gazdijaiknak. Az ebeknek készült kiegészítőkön túl a kutyagazdik számára baseballsapkákat is készítenek. Az ötlet onnan indult, hogy van már a kínálatban egy téli sapka, ami télen nagyot ment a kutyások körében, így ezért mindenképpen szerették volna, ha a tavaszi-nyári időszakban is lenne egy szezonális termékük.

A sapikra felkerülő legnépszerűbb felirat az ′Antisocial Dog Mom′, de megtalálható a ′Dog Mom′, ′Dog Dad′, ′Dogtrovert′ is, de kérhettek egyedi felirattal is sapkát, így csak a képzelet szab határt. A hímzést egy magyar kisvállalkozó készíti nagy odafigyeléssel. A sapkák pedig többféle színben is elérhetők. Kutyásoknak kötelező beszerezni egy ilyet!

  • Elérhető: webshop

8. Kamay Ko – A tigris az erő és a magabiztosság jelképe

A Kamay Ko izgalmas mintáival már többféle ruhadarabbal belopta magát a szívünkbe. Már a kezdetektől jelen volt a tigris a márka életében. A tigris motívuma az egyes kultúrákban az erő és magabiztosság jelképe. Nem véletlen, hogy az egyik legkedveltebb Kamay Ko darabon, vagyis a baseballsapikon is ez jelenik meg.

Az idei évben rengeteg új színben hozták el az új, Borghese kollekciójukban. Ha ti is tudtok azonosulni ezzel a kedvelt vadmacskás termékkel, akkor megtalálhatjátok a SISKO STUDIO-ban vagy online, a webshopban. Mindenkinek ajánlják, aki szereti a basic darabokat egy kis csavarral.

  • Elérhető: SISKO STUDIO (1085 Budapest, Somogyi Béla utca 18.)

9. Delka bag – Balansz kollekció a tökéletes egyensúlyért

A Delka bag crew élete során mindig keresi az egyensúlyt, és a Balansz kollekció pontosan arra épül, hogy segítsen nekünk is megtalálni és fenntartani azt. A rohanó világunk és a folyamatos stressz gyakran megnehezíti a balansz megtalálását és fenntartását, ezért terveztek ilyen feliratú pulóvereket. A baseballsapik pedig ugyanúgy emlékeztetnek minket arra, hogy az életünkben mindig törekedjünk az egyensúlyra. Ezek a baseballsapkák nemcsak szuperül mutatnak, de még egy jó adag humorral is meg vannak dobva, hogy segítsenek kicsit ellazulni a mindennapokban. A grafikák egyedi és vicces elemeket tartalmaznak, melynek központjában megtalálható a tökéletes egyensúly, körülötte pedig mindaz, ami a mindennapjainkra jellemző. Ez a kollekció arra emlékeztet bennünket, hogy bár néha megbotlunk, elesünk, és a világ látszólag fejjel lefelé áll, az egyensúly megtartása mindig az elsődleges cél.

A sapik 100% biopamut, megújuló energiaforrásokkal (szél- és napenergia) működő gyárban, etikus körülmények között készülnek, és ezekkel a lapos profilú Delka sapkákkal ti is felkészülhettek a forró, napos időre, melyek gyönyörű színvilágban tündökölnek az állítható pánttal, valamint a precízen hímzett logóval a homlokrészen. Ebben a sapkában átélhetitek azt a tökéletes harmóniát, amelyre mindannyian vágyunk. Hozzátok létre az egyensúlyt magatokban, és élvezzétek a Balansz kollekció által nyújtott békét.

  • Elérhető: MONO art & design (1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 12.), webshop

10. Bl.unka – Egy kedves kis kétéltű vagy a vörösen izzó nap?

A bl.unka márka vizuális világához olyan dolgok tartoznak, mint a lángok között virágzó tulipán, a rózsa, a vörösen izzó nap, a szem (belsejében csiliírisszel) vagy a sokszínű kétéltűek. Mindezeket a bájos motívumokat hordhatjuk magunkon vászonszatyor, pulcsi, póló vagy sapi formájában. Nyáron pedig egyértelmű, hogy baseballsapiként fogja színesíteni a ruhatárunkat a mindennapokban.

A minták egyébként Hankiss Blanka, a tervező személyes tapasztalásaiból és élethelyzeteiből születnek. Ezekkel kortól függetlenül sokan azonosulni is tudnak. A bl.unka sapikban egyébként az a legjobb, hogy nagyon sokféle színkombó lehetséges, így lehet, hogy először nem is a mintába, hanem a színvilágba estek bele. Egy biztos, hogy egy nyári alapdarab, amely sokáig véd titeket a napsugárzástól, és persze feldobja az outfiteteket!

  • Elérhető: webshop

(Borítókép: Novák Doro – fankapanka)

Címkék