Egyénenként változik, hogy valaki bikinit, trikinit vagy tankinit visel a strandon, sőt, van, aki a monokinire szavaz... Egy szó, mint száz, a tökéletes bikini vagy fürdőruha megtalálása majdnem akkora kihívás, mint a testünkhöz leginkább passzoló farmernaci felkutatása (ha nem nagyobb). Ha unjátok az üzletek évről évre visszatérő hasonló fazonjait és mintáit (mi már nagyon!), akkor lejjebb görgetve inspirálódhattok, de rá is bukkanhattok a régóta áhított menő fürdőrucira. Aki pedig a retrót sem veti meg, vagy állandóan keresi-kutatja azt, annak a lista több pontja is rejt meglepetéseket.

1/7

PELSO

Képzelj el egy nyugodt tóparti délutánt naplemente előtt, a víz csendes morajlását, a nád zörgését, vízimadarak szárnyának susogását hallod magad körül. Tégy egy lépést előre, lépj bele a selymes balatoni vízbe: merülj el a PELSO világában.


 
A márka inspirációs forrása évről évre a Balaton, más néven Pelso tó, hiszen a „magyar tengert” bármilyen évszakban öröm meglátogatni és elmerengeni végtelen szépségében és nyugalmában. Az SS23 minden eddigi kollekciónál szabadabb, merészebb és nőiesebb darabokat sorakoztat fel, néhány elegáns utcai viselettel kiegészítve. A fürdőruhák formavilágának megalkotásában a Balaton korlátlan szabadsága volt az irányadó. 

Az egyrészes fürdőruhák mélyen dekoltáltak, a hátuk teljesen nyitott, ezzel is jelképezve a víz és az égbolt szabadságát. A kollekció színvilágát a lenyugvó nap vörös és narancs árnyalatai és a tó nyugodt, zöldeskék víztükre ihlették. Ebben a kollekcióban új és régi szabásvonalak találkoznak, és ezúttal is fontos szerepet kapnak az akvarelltechnikával készült motívumok. A kollekció fő mintája a tóparti daru lett. Könnyed, nyugodt, méltóságteljes mozgása eleganciát sugall. A fürdőruhák finomságát hangsúlyozza a daru törékeny formája és az öt körülölelő nádas kecses ringása. A fenntarthatóság pedig továbbra is szempont a márkánál, ugyanis a fürdőruhák többsége fenntartható, újrahasznosított poliamidból, úgynevezett ECONYL-ból készül, amelyet a halászhálók és más tengeri hulladékok újrahasznosításával állítanak elő.

Webshop
Instagram 

2/7

MARI – Art from the Heart

Színes, mintás bikinik, hátul kivágott printelt fürdőrucik minden szabad és színes egyéniség számára. 


A MARI egy olyan, szó szerint szívből jövő márka, amely fenntartható, etikus és mindezek mellett szexi is. Kollekciói szezonról szezonra 100%-ban újrahasznosított óceáni és szeméttelepi hulladékból készülnek, de a környezeten kívül jelentős fókusz kerül az esztétikára és az átgondolt koncepcióra is.

Az idei BEACHWEAR-kollekció geometrikus mintázatát és színvilágát egyszerre ihlették olyan építészeti stílusok, mint a retró és az art deco, de a tervező, Kaptay Annamária személyes nyáresti kötődése is jelen van, például a sakktáblaminta esetében. A homárgrafikával pedig a klasszikus tengerparti nyaralásokat azonosítja. A print elég hangsúlyos lett, így a fazont meghagyta egyszerűre és hordhatóra, egyszerre nőies és kicsit sportos szabásvonalakkal. A 100%-ban újrahasznosított szemétből előállított anyagok felhasználása mellett törekedett az abszolút kihasználhatóságra, így például az új, spagettipántos, állítható bikinitopok nemcsak fürdőruhaként, de sport- vagy jógafelsőként is használhatók.

Webshop
Instagram

3/7

TOMCSANYI

Retró, retró és még több retró!


A TOMCSANYI 2023-as tavasz/nyári kollekciójában régi bútorkárpitra emlékeztető virágminták keltik életre a mára letűnt Club Aligát, a szocialista elit irigyelt luxus-nyaralókomplexumát, míg a repülőgépminták az egykori kelet-európai jet set vágyott életstílusát juttatja eszünkbe.

Visszatértek tehát a kelet-európai kultúrában mélyen gyökerező márkaidentitást közvetítő régebbi printek és fazonok újragondolt és frissített formában, így ünnepelve a márka fennállásának 10. évfordulóját. A 80-as évek egyik állandó kelléke, a csíkos szatyor humoros printekben éled újra, és megjelennek a Kádár-kockák is, amelyek eredeti változatát Katharina Roters fotográfus munkássága is inspirálta. A minták túláradóan színes és burjánzó világát finoman ellensúlyozzák a letisztult, modern, könnyen viselhető és kombinálható fazonok. A kollekcióban sokoldalú kiegészítők is helyet kaptak, mint például a párnává alakítható strandtáskák. A színpalettát az üde árnyalatok uralják, melyek a márkára oly jellemző, érdekes kombinációkban jelennek meg a könnyű, természetes anyagokra nyomott mintákon.

Webshop
Instagram 

4/7

Feelinkita

A napon csillogó bársonybikinik nemcsak a szemet vonzzák, hanem a kezet is!


A Feelinkita márka mögött Laposa Kitti van, aki alapvetően télen pulcsikat varr, a forró időszakban egyszerű szezonális recept gyanánt viszont átvált a bikinikre. 9 éve tesztelte először az elasztikus bársonyt, és azóta is ezt használja a fürdőruhák alapanyagaként. Egyrészt azért, mert elegánsan sportos hatású, másrészt pedig ezért, mert szinte elnyűhetetlen, bírja az összes víztípust, és könnyen szárad, a látszat ellenére.

A Feelinkita esetében az a koncepció, hogy nincs koncepció. Általában a saját igény, a sürgető nyaralás időpontja és az anyagboltok aktuális kínálata határozza meg, hogy Kitti milyen bikinit alkot éppen. A márkának vannak évek óta tartó, jól bevált modelljei, mondhatni a slow fashionhöz híven, de néha véletlenszerűen felbukkan egy-egy új szabás is. Minden darabot egymaga készít a műhelyében, de a legfőbb fazonokból idén a Margot-ban is lehet csemegézni. Előfordulhat, hogy helyben pont nincs hozzánk passzoló szín vagy méret készleten, így van lehetőség korlátozott számú utánrendelésre is a megadott színskálából, viszonylag rövid határidővel. A fürdőruhákon kívül egyébként minden más holmija elérhető a Retrockban.

Webshop 
Instagram 

5/7

UNDERSEA

Erős etika és merész esztétika egyszerre – ez az UNDERSEA márka, mely növeli a magabiztosságot, miközben csökkenti hatását a bolygónkra! 
 

Az UNDERSEA megtestesíti magát a női energiát, és egy olyan márkává nőtte ki magát, hogy azután, aki a márkát viseli, megfordul férfi és nő egyaránt. Az eszményük, hogy úgy növeljék a nők önbizalmát, hogy az semmiképpen se legyen túl sok, ezért főként minimalista darabokat gyártanak. A letisztult szabások és az egyedi árnyalatok keverhetők is, így bármely személyiség megtalálhatja a hozzá passzoló kombinációt.

Újításként a hagyományos évi egy nagy kollekció helyett idén a SUMMER JOURNEY nevezetű projektjük részeként több kisebb dropot dobnak ki, melyek mind más-más történetet mesélnek el, és funkcionálisan is eltérő termékeket tartalmaznak. Ilyen például a trópusi hangulatot idéző BLUE LAGOON drop vagy a vízi sportok kedvelőinek szánt SHE, THE SEA, a legeslegújabb pedig a PAPAYA SEASON. 

Webshop
Instagram 

6/7

NINI

Napsütötte Ibiza, annak mesés hangulata, a türkiztől a mélykékig fénylő tenger vize.
 


A NINI 2023-as tavaszi/nyári kollekcióját, ahogy már a magyar tervezői táskákról szóló cikkünkben is kifejtettük, egy meghatározó tervezői élmény, a pezsdítő sziget ihlette

Aki járt már Ibiza egyedülálló butikhoteleinek valamelyikében, biztosan új szemmel tekint a belsőépítészetre és a formatervezésre. A hotelek különleges formavilága, berendezései és a sziget élénk színei mind fellelhetők NINI kollekciójában. Az organikus hullámvonalak és a játékos színek is a szigetből, a nyárból merítenek. Az új swimwearkollekció darabjai egytől egyig vidám színfoltként gazdagítják a palettát, a legújabb lila-sárga NINI printes bikini pedig garantáltan az egyik legkülönlegesebb kiegészítője lehet bárki nyári vakációjának.

Webshop
Instagram 

Címkék