budapest

szerkesztés

Rejtett utakon a Budai Vár északi oldalán – várnegyedi útikalauz haladóknak II. rész

Szerzők

  • We Love Budapest

2019. 05. 31. 16:50

Mini cikksorozatunkat azoknak a helyeknek szenteljük, amiket budapestiként sem feltétlen ismerünk a Budai Várban, pedig megérdemelnék. Az első részben 7 (esetenként) rejtettebb helyet gyűjtöttünk össze a déli oldalon, most pedig az északi területen folytatjuk utunkat. Az ok pedig ugyanaz: hiába van meg budapestiként az az előnyünk, hogy bármikor felsétálhatunk a Budai Várba, többnyire mégis ritkán merészkedünk fel, helyette inkább meghagyjuk a turistáknak. Pedig a Várnegyed lakóhely és múzeumi negyed is egyben, ahová izgalmas lépcsősorok vezetnek le (például barlangokba vagy mikvébe), sőt több olyan színetere van, amiről talán még egyáltalán nem is hallottatok. Úgyhogy irány a Vár!

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Budavári Mátyás király mesejátszótér

1/8

1014 Budapest, Szentháromság tér

Több Infó

Címkék

A játszótér reneszánsz korabeli uralkodónk meséire épül, amely az egyes játékelemeken is visszaköszön, pl. az Egyszer volt Budán kutyavásár és az Itt járt Mátyás király feliratokban és képekben. Kialakításánál a kisebbekre és a nagyobbakra is gondoltak.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Mátyás-templom

2/8

1014 Budapest, Szentháromság tér 2.

Több Infó

Címkék

A Katolikus Egyház egyik nagy múltú főtemploma, a világörökség része. Koronázási templomként, az állami reprezentáció helyszíneként a magyar történelemben, plébániatemplomként pedig Buda várostörténetében is kiemelkedő szerepet játszott.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Bölcs Vár – feltárt és kiállított középkori maradványok, Pénzmúzeum

3/8

1014 Budapest, Úri utca 21.

Címkék

A régi budai Városháza épületében az oktatási funkció mellett a turisták számára étteremnek, kávézónak, valamint ajándék- és könyvesboltnak is otthont ad. A nívós helyreállításnak köszönhetően több középkori (földfelszín alatti és feletti) falszakaszt láthatóvá tettek a nagyközönség számára.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Az első bástya – kiállítás

4/8

1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 9.

Címkék

A Budapesti Történeti Múzeum 2018 őszén régészeti feltárást folytatott a területen, melynek eredményeképpen felszínre került az Erdélyi bástya. 2019 májusa és októbere között kiállítás keretében két helyszínen, a Budapesti Történeti Múzeumban és a feltárás területén mutatják be a magyarországi várvédelemben első bástyának is tekinthető építményt és a feltárt leleteket.

Fotó: I. Kerület Hivatalos Weboldala

Középkori Zsidó Imaház

5/8

14. századi Középkori Zsidó Imaház. A boltozott, értékes, 17. századi falfestéssel díszített imatermet 1964-ben tárták fel, majd helyreállították.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Koller Galéria & Műkereskedés

6/8

1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 5.

Több Infó

Címkék

Magyarország első magángalériájaként magas művészi szinten képviseli a magyar és nemzetközi kortárs és modern művészeket. A Galéria székhelye Amerigo Tot szobrászművész műteremházában található, így tiszteletére egy szerény emlékszobát rendeztek be. Érdemes a kertjébe bekukkantani!

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Tóth Árpád sétány, végén a Hadtörténeti Múzeum

7/8

1014 Budapest, Tóth Árpád sétány

Címkék

A Budai Vár nyugati, újkori várfalának vonalát követő sétány a Fehérvári kaputól az Esztergomi sarokrondelláig terjed, nevét Tóth Árpád költőről kapta 1946-ban. Északon a Hadtörténeti Múzeum várja a látogatókat. A teljes sétány fák árnyékában húzódik, róla Buda dimbes-dombos látványa tárul elénk.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Mária Magdolna Torony

8/8

1014 Budapest, Kapisztrán tér 6.

Több Infó

Címkék

Buda mára egyetlen, nagyrészt eredeti állapotában fennmaradt középkori tornya. Az 50-es években a templom többi részét elbontották, a torony egy építész Rákosi-pantheon kialakításáról szóló mentőötletének köszönhetően maradt meg. Ma 24 harangból álló harangjáték működik itt, amely negyedóránként felcsendül.

Hasonló tartalmak

Admin mode